Parsa on kevätruokaa parhaimmillaan

Herkullinen parsa on yhtä varma kevään merkki, kuin Pohjolaan palanneiden peipposten viserrys.

Parsaa viljelty yli 2 000 vuotta

Parsan juuret yltävät tuhansien vuosien taakse, aina ajanlaskumme alkuun saakka. Vanhimmat tiedot parsasta ovat peräisin Egyptistä. Parsan tiedetään olleen egyptiläisten mieliruokaa, ja pyramidien hautakammioiden seinistä onkin löydetty kuvia parsasta.

Valkoinen ja vihreä parsa sama laji

Parsa on monivuotinen vihannes, joka voi saavuttaa jopa 500 vuoden iän. Vihreä ja valkoinen parsa ovat sama laji: parsan versot ovat valkeita niin kauan, kun ne ovat maan sisällä. Vihreä parsa sen sijaan kasvaa vapaasti maan pinnalla.

Parsa on sesonkiruokaa

Parsan on kevätruokaa parhaimmillaan. Sesonki kestää huhtikuusta kesäkuuhun. Kotimaisen parsan sesonki on loppukesästä. Parsan maku on mieto ja hienostunut. Parsa syödään yleensä keitettynä, joko sellaisenaan tai erilaisten kastikkeiden tai maustetun voin kera. Parsa sopii loistavasti myös keittoihin, gratiineihin, salaatteihin tai grillattavaksi.

Parsan käsittely on helppoa

Parsan käsittelyä ei kannata vierastaa. Leikkaa tai katkaise tyvestä puumainen osa pois. Kuori parsat nupun alta varovasti, esimerkiksi perunankuorimaveitsellä. Valkoiset parsat tulee aina kuoria, vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, ellei varsi ole puumainen ja kuori paksu.

Parsankeittoon on olemassa erityisiä parsakattiloita, jotka ovat muodoltaan kapeita ja korkeita. Parsat voi yhtä hyvin kypsentää myös laakeassa paistokasarissa tai kattilassa. Keitä vihreitä parsoja suolalla maustetussa vedessä viitisen minuuttia, tai kunnes ne ovat al dente. Valkoinen parsa vaatii hieman pidemmän keittoajan. Ohuet parsat voi paistaa myös sellaisenaan voissa pannulla tai kypsentää grillissä

Kokeile näitä parsareseptejä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.