Ruokailmiöt näkyvät joulupöydässä

Poimimme ruokatrendeistä ne, jotka näkyvät jouluruokien valmistuksessa ja kuluttajien ostoskoreissa. Ruokakeskon asiantuntijat kertovat, mikä tuotteet ja ilmiöt ovat tänä jouluna suosiossa.

Tänä jouluna ostetaan järkevästi

Tänä vuonna joulupöydässä syödään kohtuudella. Fiksu kuluttaja ostaa oikean määrän jouluruokaa ja hyödyntää tähteet tarkasti.

Supersuosittujen salaattibaarien rinnalle moniin K-ruokakauppoihin on tullut ateriabaareja. Näistä asiakas voi ostaa juuri sopivan määrän ruokaa, vaikka vain helpottaakseen arkea joulukiireiden keskellä. Joulusesonki näkyy ateriabaareissa muun muassa mahdollisuutena kerätä oma rosolli valmiista ainesosista.

Tarjolla on vaihtelevasti silli- ja sienisalaatteja sekä joululaatikoita. Ateriabaarista tai palvelutiskistä voi kysyä myös joulukinkkusiivuja, jos kokonaisen kinkun ostaminen ei houkuttele, kertoo Ruokakeskon myynninkehityspäällikkö Tiina-Liisa Nirhola.

Ruoanlaitossa pähkinöitä, kasviksia ja kalaa

Jouluna ostetaan etenkin kuorellisia pähkinöitä, kuten saksanpähkinää, maapähkinää ja hasselpähkinää.Mantelit

- Kourallinen pähkinöitä päivässä -suositus näkyy jo kaupoissakin. Pähkinöitä käytetään nyt entistä monipuolisemmin myös suolaisessa ruoanlaitossa, kertoo Ruokakeskon pähkinöistä vastaava ostopäällikkö Mirva Björninen.

Manteleiden, erityisesti kuoritun mantelin ja mantelilastujen myynti kasvaa jouluna merkittävästi, niitä hyödynnetään pähkinöiden tapaan niin leivonnassa, napostelussa kuin ruoanlaitossakin.

Vaikka kinkku on joulupöydän ehdoton ykkönen, broiler-, kala- ja kasvisvaihtoehdot joulupöydässä kasvattavat suosiotaan. Jouluun kuuluvat erilaiset sillit ja silakat mausteliemessä sekä savu- ja graavikalat. Entistä suositumpia ovat majoneesipohjaiset rapu- ja kalasalaatit sekä erilaiset mädit. Perinteisten tuotteiden rinnalle myyntiin tulee erilaisia maustettuja versioita kuten vaikka oliivisilakoita.

Helppokäyttöisiä juuressoseita käytetään koko ajan enemmän. Näistä joululaatikot syntyvät näppärästi. Sesonkivihanneksen, ruusukaalin, myynti kasvaa joulukuussa.Pesrimon

- Hedelmistä persimonia käytetään entistä enemmän. Se maistuu erityisen hyvältä esimerkiksi piparien ja homejuuston kanssa, vinkkaa ostopäällikkö Liisa Eronen.

Pikkujouluihin ja uudenvuoden illanistujaisiin sopivat merenelävät, yhä useampi kokoaa menun vihersimpukoista, sini- ja kampasimpukoista tai sushista.

Lipeäkalasta tämän vuoden hitti?

Lipeäkala on pitkään ollut unohduksissa – turhaan. Se on miedon makunsa vuoksi erinomainen joulukala.

- K-ruokakaupoissa odotetaan tänä vuonna hyvää myyntiä lipeäkalalle. Se on perinteinen tuote, joka on helppo valmistaa, kertoo lihan ja kalan ostopäällikkö Johanna Holopainen.

Lipeäkala on monikäyttöinen ja sopii erilaisiin kalapatoihin, sillä sen rakenne kestää hyvin kuumennusta. Nyt lipeäkalaa on saatavilla myös Pirkka-sarjassa. Pirkka-pakkaus on innovatiivinen, sillä kalan voi valmistaa mikrossa. Tuote on annospakkauksessa, joten kaikkea ei tarvitse valmistaa kerralla.

Lue lisää Pirkka-sarjan kalauutuuksista täältä.

Joulun kalauutuudet ja muut herkut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Poimi suosikksi joulun ruokatrendeistä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.