10 syytä syödä satokauden mukaisesti

Tiedätkö miten teet helposti ruokavaliostasi edullisemman, ekologisemman, maukkaamman, monipuolisemman ja olet samalla mukana kehittämässä suomalaista ruokakulttuuria? Syömällä satokauden kasviksia. Listasimme sinulle yhteistyössä Pohjoismaiden Satokausikalenterin kanssa 10 syytä suosia sesonkia. Jutun asiantuntijana on toiminut Pohjoismaiden Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula.

Edullisuus

Satokauden kasvikset ovat runsaamman tarjonnan ja edullisempien kasvatus- ja kuljetuskulujen takia usein halvempia kuin sesongin ulkopuoliset kasvikset. Suuri tarjonta näkyy vihanneksia ja hedelmiä myyvien kauppojen hinnoissa, eli lopulta säästönä sesonkikasviksia syövän lompakossa.

Maku

Luontaisten satokausiensa aikana kasvikset ovat maukkaimmillaan. Ne ovat mehukkaita, värikkäitä ja saaneet kasvaa oikeisiin mittoihinsa ilman keinotekoisia apukeinoja. Myöskään pitkät kuljetukset ja varastointiajat eivät ole päässeet vaikuttamaan kasvisten makuun. Sesongin aikana on myös tarjolla saman kasviksen useampia lajikkeita, joiden väliltä voi löytyä mukavia makueroja.

Tuoreus

Parhaimmassa tapauksessa saamme kasviksemme suoraan pellolta tai metsästä pöytään. K-ruokakaupoissa panostetaan vahvasti kasvisten tuoreuteen. Kasvisten varastointiajat pyritään minimoimaan ja säilytysolosuhteiden optimoinniksi, sekä laaduntarkkailun kehittämiseksi tehdään jatkuvasti töitä. K-ruokakauppiaat tilaavat kasviksia myös suoraan paikallisilta tuottajilta.

Terveellisyyskaalit

Monipuolinen kasvisten käyttö on terveellistä. Kasvikset sisältävät hyödyllisiä vitamiineja ja kuituja. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset suosittelevat syömään kasviksia puoli kiloa päivässä. Kasvisten kokonaiskulutuksen määrän lisääminen onnistuu helpoiten monipuolistamalla ruokavaliotaan.

Lisäaineettomuus

Kasvikset ovat parhaimmillaan puhtaita luonnon tuotteita. Ne eivät sisällä lisäaineita. Samuli Karjulan mukaan satokauden aikana kasvattaminen ei vaadi niin paljon lannoitteita ja torjunta-aineita. Luomu-tuotteiden kasvattamisessa ei käytetä lainkaan kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita.

Ekologisuus

Luonnollisen kasvukauden aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään lähtökohtaisesti vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten valoa ja lämpöä. Monet suomalaisen sesongin herkut, kuten marjat ja sienet, kasvavat kokonaan ilman ulkopuolista energiaa luonnossa. Lähellä kasvatettujen tuoreiden kasvisten suosiminen vähentää kuljetuksen ja varastoinnin ympäristörasitusta. Toki pohjoisen sijaintimme takia tarvitsemme jonkin verran myös tuontikasviksia. Sesongin kasviksia tuotaessa päästään paremman saatavuuden takia suurempiin kuljetuseriin, mitkä puolestaan mahdollistavat laivakuljetukset suuremman hiilijalanjäljen jättävän lentokoneen tilalla.

Monipuolisuus

Kiinnittämällä huomiota sesongin mukaiseen syömiseen löydät uusia yllättäviäkin lajeja ja lajikkeita. Pohjoismaiden Satokausikalenterin Samuli Karjulan mukaan suomalaisten syömistä kotimaisista vihanneksista yli 90 prosenttia koostuu alle kymmenestä eri kasviksesta, joita syömme vuoden ympäri. Tutustumalla erilaisiin kasviksiin niiden sesonkeina, pääsee haastamaan itseään ja kokeilemaan monipuolisempia käyttötapoja omassa kotikeittiössään. Esimerkiksi K-ruoka.fistä löytyy monta sataa erilaista kasvisruokareseptiä.

Tarjonnan monipuolistuminen

Asiakkaiden kiinnostuksen lisääntyessä myös kaupat pääsevät laajentamaan valikoimiaan sesonkikasviksien osalta. Tämä puolestaan vaikuttaa myös viljelijöiden ja erityisesti pien- ja lähituottajien viljelyvalintojen monipuolistumiseen ja kannattavuuteen.

Hävikin vähentyminen

Sesonkikasvisten suosiminen vähentää hävikkiä, kun kysyntä kohtaa paremmin tarjonnan. Tämä vaikuttaa sekä kaupan että viljelijöiden hävikkiin ja sitä kautta sekä kasvisten ekologisuuteen että hintaan.

Ruoan arvostaminen ja ruokakulttuurin muutosappelsiinit

Kun selvitämme mitä ja milloin kannattaa syödä, sekä tunnemme ruoan alkuperän, arvostuksemme ruokaa kohtaan lisääntyy. Opimme tunnistamaan makueroja ja vivahteita eri lajikkeiden välillä. Voimme käyttää sesongin parhaita raaka-aineita ruoanvalmistuksessa ja rikastaa ruokakulttuuriamme.