Joulukuun viikon kasvisvinkit

Joulukuussa sesongissa ovat erityisesti ulkomaiset pikkusitrukset, mutta myös muutama kotimainen kasvis jatkaa sesonkiaan vuoden loppuun. Katso alta vinkki resepteineen joulukuun jokaiselle viikolle neljästä sesonkikasviksesta.

Palsternakkapalsternakka

Palsternakan maku on parhaimmillaan yöpakkasten ja muutaman viikon kylmävarastoinnin jälkeen. Paslternakka on maultaan makeahko, mutta mausteinen. Palsternakkaa käytetään yleensä keittojen ja lienten mausteena. Vältä pehmeää ja vetistä yksilöä.

Palsternakan varastokausi kestää joulukuusta toukokuuhun. Säilytä palsternakkaa +1- +5 asteessa.

Paslternakka maistuu  samettisessa sosekeitossa, salaatissa lämminsavulohen kaverina ja mehevässä kinkkupannarissa.

Karpalo

Suomessa kasvaa kaksi karpalolajia: karpalotisokarpalo ja pikkukarpalo. Karpalot ovat kypsinäkin kovia ja ne kestävät hyvin pakkasta. Valitse kiinteitä ja tummanpunaisia marjoja.

Karpalot säilyvät lumen alla kevättalveen, mutta kotimainen karpalo on sesongissaan syys-joulukuussa. Säilytä karpaloita +4 - +12 asteessa.

Karpalo sopii yhtä hyvin pihvien kastikkeeksi kuin suklaakakun päällä tarjottavaksi herkuksi. Kokeile karpaloa myös muffinien ja pikkuleipien täytteenä.

Mustakaali 

Mustakaali on lehtikaalista jalostettu tummempi lajike. Mustakaali tunnetaan myös nimellä palmukaali. Suomessa sato on vähäinen, mutta mustakaalia tuodaan Suomeen myös Espanjasta ja Italiasta. Valitse rapsakoita lehtiä.

Mustakaalin satokausi on kesäkuusta joulukuuhun. Säilytä kaalia -2 - 0 asteessa.

Persimonpersimon

Lajikkeen ja kasvumaan mukaanhedelmää kutsutaan joko kakiksi, sharoniksi tai persimoniksi. Kaki-hedelmä on alunperin kotoisin japanista, Espanjassa ja Italiassa viljellään persimonia ja Israelissa sharonia. Kypsyessään hedelmän oranssinkeltainen kuori muuttuu punaiseksi ja hedelmäliha pehmeäksi. Kypsän hedelmän kuoressa on usein ruskeita pilkkuja. 

Persimonin satokausi on Espanjassa ja Italiassa loka-joulukuussa, kun taas sharoneita saadaan Israelissa marraskuusta maaliskuuhun. Säilytä hedelmää viileässä, +1 - +5 asteessa.

Joulunaikaan persimon ja sinihomejuusto piparkakun päällä tarjottuna on lyömätön makuyhdistelmä. Joulun glögihetkeen sopii myös makea persimon-vaniljatorttu.

Sesongin parhaat kasvikset

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue lisää

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.