Viisi faktaa kinkusta

Joulu lähestyy kovaa vauhtia. Minkälainen kinkku on tänä vuonna in – ollako trendikäs vai perinteinen? Listasimme viisi faktaa kinkkutrendistä.

1. Trendikäs kuorruttaa kinkun pähkinöillä tai aprikoosilla

Pähkinöitä käytetään entistä monipuolisemmin, erityisesti suolaisessa ruoanlaitossa, joten niitä kannattaa kokeilla myös kinkun valmistuksessa. Perinteisen sinappi-korppukuorrutetun kinkun sijaan kannattaa kokeilla rohkeasti esimerkiksi pähkinä- tai aprikoosikuorrutettua kinkkua

Sinappikuorrutteeseen saa jännittävää makua ripottelemalla päälle piparkakkumurskaa tai vaihtamalla tavallisen sinapin dijon-sinappiin. Pirkka-koekeittiön ohjeista K-ruoka.fin reseptihausta jokainen löytää mieleisensä. Kannattaa kysyä myös K-ruokakaupan lihamestarin vinkit kinkun kypsentämiseen.

Jos kinkku ei maistu, esimerkiksi kokonainen broileri käy erittäin hyvin vaihtoehtoiseksi jouluruoaksi. Hyvillä täytteillä maustettuna tämä puoltaa hyvin paikkaansa perinteisen kinkun kaverina ja korvikkeena. Pienet joulufileet porsaasta sopivat myös joulupöytään.

2. Lähes kaikki kinkut K-ruokakaupoissa suomalaisia

98 prosenttia K-ruokakauppojen kinkuista on suomalaisia. Ruokakeskon valikoimassa kaikki kinkut ovat suomalaisia. Ulkomaisia kinkkuja on joissakin kaupoissa, useimmiten ne tuodaan Tanskasta.

3. Koko Suomessa kinkkuja myydään jouluna lähes 7 miljoonaa kiloa

Suurin osa suomalaisista syö jouluna kinkkua. Perinteinen kinkku on yli 10 kg joulukinkku, mutta kinkkujen koko on pienentynyt vuosien varrella. Tämä johtuu siitä, ettei iso kinkku mahdu enää uuneihin. Eniten myydään potkallista juhlakinkkua, jonka koko on noin 5–7 kg.

Tänä vuonna juhlapyhä on pitkä ja joulun juhlaruokia syödään monissa perheissä useampina päivinä kuin parina aiempana vuotena. Tämä voi aiheuttaa kulutuksen siirtymistä aiempia vuosia suurempiin kinkkuihin. Suosituin kinkku on juhlakinkku potkalla.

Perinteisten kinkkujen lisäksi tarjolla on luomu- sekä rypsipossun kinkkua, luuttomia versioita, pikkukinkkuja ja kypsiä vaihtoehtoja. Suomalaista luomukinkkua on tänä vuonna saatavilla aiempaa paremmin. Pro Luomu arvioi, että joulumarkkinoille tulee suomalaisia luomukinkkuja yhteensä noin 120 000 kg.

Ruokakeskon kaupoista suomalaista luomukinkkua saa ainakin K-citymarketeista ja K-supermarketeista. Myös K-market- tai K-extra-kauppias voi tilata luomukinkun valikoimiinsa, jos asiakas pyytää. Monessa K-ruokakaupassa on tarjolla lisäksi paikallisten tuottajien lähikinkkuja. Luomu- ja lähikinkkujen saatavuus kannattaa varmistaa omalta K-kauppiaalta.

4. Eniten pakastekinkkuja myydään pari viikkoa ennen joulua

Kinkkujen kysynnän määrät ovat olleet vuosia hyvin tasaiset ja tähän jouluun on varauduttu aiempien vuosien määrien perusteella. Eniten pakastekinkkuja myydään pari viikkoa ennen joulua, mutta yhä useampi ostaa kinkun jo hyvissä ajoin ennen joulua, esimerkiksi pikkujoulujuhliin.

Useimmat kauppiaat tekevät kinkkutilauksensa viimeistään elokuussa. Tuoresuolattujen kinkkujen valmistus tapahtuu juuri ennen joulua, joten niihin kohdistuu aina suurta kysyntää lyhyessä aikaikkunassa ja ne on tarkoituskin myydä ennen jouluaattoa. Sekä pakaste- että tuoresuolattujen kinkkujen valikoimissa on kauppakohtaisia eroja.

5. Milloin kinkku kannattaa ostaa?

Jos kotona suinkin on tilaa kinkulle, kannattaa se ostaa hyvissä ajoin. Näin välttää ruuhkat. Osa kaupoista ottaa vastaan myös kinkkutilauksia, jolloin kinkun voi hakea vasta juuri ennen joulua. Etenkin luomukinkun saatavuus kannattaa tarkistaa omasta kaupasta.

Pakastekinkku kannattaa ostaa sulamaan muutamaa päivää ennen suunniteltua valmistusta. Tuoresuolatut kinkut ovat tuoreita ja tästä syystä niitä myydään vasta aaton alla. Tuoresuolatun kinkun osto kannattaa ajoittaa joulun pyhiä edeltävään alkuviikkoon, tällöin varmistaa, että saa haluamansa kinkun.

Näin onnistut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Joulu on jo ovella

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Joululahjaideoita

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.