Hävikille huutia!

Hävikkiviikon hengessä K-koekeittiö antaa käytännöllisiä vinkkejä hävikin vähentämiseen ja tähteiden hyötykäyttöön.

Hyödynnä sesongin sato

Syksyisin erityisesti kotimaisia omenoita voi nauttia sellaisenaan tai käyttää niitä suolaiseen (leivät, sämpylät, piirakat) ja makeaan (piirakat, kakut, paistokset) leivontaan. Omena sopii salaatteihin, pataruokiin ja jälkiruokapuuroihin. Voit tehdä siitä myös sosetta, hilloa, mehua tai kuivattuja renkaita. Pensasmarjoja voi käyttää leivontaan, pakastaa tai tehdä niistä hilloa, mehua ja survosta. Sama pätee luumuun, joka sopii salaatteihin, lisäkkeeksi ja soseeksi.

Ole tarkka lihan käytössä

Ennakoi lihan käyttö ja ostamalla sitä tarpeen mukaisesti. Jos ostat lihaa suuria määriä, pakaste se saman tien omalle taloudellesi sopivissa erissä, äläkä odota viimeistä käyttöpäivää. Jauhelihan voit ruskistaa kokonaan ja tehdä ison määrän pataruokaa kerralla ja pakastaa sitten osan. Lihan kulutusta voi säädellä kasvisten ja lisäkkeiden määrää lisäämällä. Halutessasi voit piristää kypsän lihan makua sitruunamehulla ja yrteillä.

Kala maistuu monessa muodossa

Osta kala palvelutiskiltä, niin saat juuri sellaisen määrän kuin haluat. Voit tehdä osasta graavikalaa ja pakastaa osan tuoreeltaan. Perkeet ja raakakalan tähteet voit keittää kalaliemeksi. Aterialta ylijäänyt kala maistuu myös kylmänä. Se sopii hyvin munakkaisiin ja salaatteihin. Tuorejuuston kanssa siitä saa kalatahnaa, mikä on erinomaista voileivän päällä. Voit myös valmistaa kylmän kalakastikkeen keitetystä kananmunasta, nippusipulista ja kermaviilistä.

Näin kauppiaiden kotona torjutaan ruokahävikkiä

Lue myös

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.