Hävikinhallintaa K-market Ruukin tapaan

Kaupassa syntyy aina hävikkiä jonkin verran. Vaikka kuinka tiukalla silmällä hyllyjä syynätään, niin aina sinne mahtuu jokin vanheneva tuote. K-market Ruukissa asiat on ratkaistu sopivan helpolla tavalla.

Siikajokelaisessa K-market Ruukissa hävikinhallinnasta on tehty tarkka ja helppo lista. Hävikkiviikolla Ruukin kauppias Katja Korvanen kertoi oman kauppansa hyvistä hävikinhallinnan käytännöistään näin:

- Nahistuneet vihannekset ja kasvikset - ei roskiin vaan kanoille, vuohille, lampaille ja minipossu-Sulolle. Minulla on muutama puhelinnumero pikavalinnassa, joille voin soittaa jos laatikot ei tyhjene tarpeeksi nopeasti. Kyseiset kana- ja lammasfarmarit eivät kasvata tuotantoeläimiä, vaan kyseessä ovat kotieläimet (sillä tuotantoeläimien ruokinta on huomattavasti tiukemmin säädeltyä). 

- Hapanmaitotuotteet (jogurtit, viilit, piimät ja miksei maidotkin) ja kananmunat - ei roskiin vaan koirille ja kanoille. Tikkalankankaalla ainakin vierailee usein Ahti-koira joka on kovasti pahasti perso meidän päiväyspiimälle.

- Leivät ja paistopisteen pullat - ei roskiin vaan tiukasti jätesäkkiin ja hevosille. Meillä Revonlahden perukoilla asuvilla on näitä hevosia lähes joka torpassa, enkä tohtisi enää lenkkeillä koiran kanssa jos en silloin tällöin lahjoisi hirnujia pullalla. 

- Lihatuotteet - ei roskiin vaan pienet määrät punalaputuksen kautta myyntiin viimeisenä käyttöpäivänä ja isommista määristä pikapuhelu seurakunnalle, ne tuotteet menevät vähävaraisten torstairuokailuun. 

- Yksittäistuotteista pehmeät kahvipaketit juodaan joko meidän taukohuoneessa tai Raahen seurakunnan järjestämässä Mirjan ja Maunon tuvan vapaaehtoiskahvituksessa. Kuivahyllyistä löytyviä päiväystuotteita kohtelemme tilanteen vaatimalla vakavuudella, ne joko annetaan pois, jos ne on vielä kurantteja, tai sitten joskus on vain pakko täyttää takapihan jäteastiaa.

Edellä listattujen apuvoimien- ja toimien kanssa K-market Ruukissa on saatu pienennettyä sekajäteastiaan menevää hävikin määrää useilla sadoilla kiloilla.

- Siitä haluankin esittää lämpimän kiitoksen kaikille niille, jotka meitä avustavat tässä hommassa viikoittain, sanoo kauppias Korvanen.

Lue myös

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.