Johan sen jo isoäitikin opetti, ruokaa ei roskiin laiteta

Noin 90 % K-ruokakaupoista tekee yhteistyötä paikallisen hyväntekeväisyystoimijan kanssa ruokalahjoitusten osalta. Tämä on yksi tapa vähentää kaupassa syntyvää ruokahävikkiä, mutta samalla voidaan auttaa avun tarvitsijoita.

Lukuisat K-ruokakauppiaat lahjoittavat ruokaa hyväntekeväisyyteen. Keväällä 2016 K-ruokakauppiaille tehdyn kyselyn perusteella noin 90 % K-ruokakaupoista tekee yhteistyötä jonkin paikallisen hyväntekeväisyystoimijan kanssa. Kyselyyn vastasi noin 500 K-kauppiasta. Hävikkiruokaa lahjoitetaan paikalliselle hyväntekeväisyysjärjestölle, joka jakaa sen ruoka-apuna avun tarvitsijoille.

Jakomäessä ruoka lahjoitetaan seurakunnalle

Helsingin K-supermarket Jakomäessä myynnistä poistuvan käyttökelpoinen ruoka lahjoitetaan Herttoniemen seurakunnalle. Kaikki myymättä jäänyt käyttökelpoinen ruoka, kodintarvike tai mikä tahansa hyödynnettävä tuote annetaan hyväntekeväisyyteen eikä ruokaa heitetä roskikseen.

- Toiminta on osa yhteiskuntavastuutamme ja tällä tavalla me pääsemme osaltamme auttamaan avun tarvitsijoita, toteaa Jakomäen K-supermarketin kauppias Tomi Utti.

Utti on tehnyt K-kauppiasuransa ajan aina yhteistyötä eri hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Aikaisemmissa kauppapaikoissaan toimiessaan kauppias on lahjoittanut elintarvikkeita muun muassa Malmin seurakunnalle ja Korson helluntaiseurakunnalle. K-supermarket Jakomäen avatessa ovensa kesällä 2014 Utti sopi välittömästi yhteistyöstä Herttoniemen seurakunnan kanssa. Myynnistä poistuvat tuotteet ovat usein leipää, lihaa ja maitoa ja ne on toimitettava tarvitseville mahdollisimman pian. Pakettiauto käy päivittäin hakemassa ruokalahjoituksen kaupalta.

- Herttoniemen seurakunta otti ilolla vastaan kaiken jonka he jakavat sitä tarvitseville. Mielestäni osa yhteiskuntavastuuta on myös tämän kaltainen yhteistyö. Iso kiitos seurakunnan väelle, vapaaehtoistyönä hekin sitä tekevät, kertoo Utti.

- Johan sen jo isoäitikin opetti, ruokaa ei roskiin laiteta, tiivistää Utti.

K-supermarket Seilori hyväntekeväisyyden konkari

Jo yli kuudentoista vuoden ajan on diplomikauppias Heimo Välisen luotsaama K-supermarket Seilori Espoonlahdessa jakanut lähellä viimeistä myyntipäivää olevaa ruokaa Espoon seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöille. Nämä jakavat ruoka¬tarvikkeet eteenpäin vähempiosaisille ja työttömille.

- Tuntuisi ihan hullulta heittää käyttökelpoista ruokaa roskiin, kun tarvitsijoita kerran on. Ruokajonossa käy paljon eläkeläisiä, pienituloisia, asunnottomia ja työttömiä. Tietenkin asioilla on myös inhimillinen puoli, ihmisillä on yksinkertaisesti nälkä. Kaikkien meidän täytyy syödä, Välinen toteaa.

Seilorin työntekijät antavat jokainen arkiaamu, kuutena päivänä viikossa täysin käyttökuntoisia, lähellä viimeistä myyntipäivää olevia elintarvikkeita jaettavaksi Espoonlahden kirkolla. Yhteistyö alkoi aikoinaan leivästä ja on laajentunut koskemaan kaikkia elintarvikkeita.

Välinen toivoo, että mahdollisimman moni kauppa lähtisi mukaan ruoan lahjoitukseen. Yksityishenkilöitä Välinen kehottaa ostamaan ruokaa vain sen verran kuin itse syö. Lisäksi ruoat kannattaa säilyttää oikeassa lämpötilassa, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään.

- Ilman vapaaehtoisia auttajia ei tämä homma sujuisi. He ovat oikeita arjen sankareita, joiden panosta ruoanjakelussa ei pidä unohtaa, Välinen kiittää Espoonlahden seurakunnan toimintaa.

Lue lisää Seilorin hyväntekeväisyyteen lahjoituksesta: http://seilori.fi