K-ruokakauppojen kierrätysopas

Leivänpaahdin, kiharrin, sauvasekoitin, modeemi – ja kaikki rikki. Mitä näille pitäisi tehdä? Ota ne mukaasi K-ruokakauppaan! Tuo meille myös tyhjät pullot, tölkit, akut ja paristot.

Pienet sähkölaitteet SER-säiliöön

Voit palauttaa SER-tavarat, eli pienet käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet, yli tuhannen neliön K-ruokakauppoihin. Pudota laitteet SER-kierrätyssäiliöön tai anna henkilökunnalle.

Käsittelylaitoksessa piensähkölaitteista ja lampuista poistetaan vaaralliset aineet sekä ongelmajätteet ja erotellaan uudelleenkäytettävät materiaalit. Toimivat laitteet palautetaan takaisin käyttöön.

Akut ja paristot punamustaan laatikkoon

Tiesithän, että akkuja tai paristoja ei saa heittää sekajätteeseen? Pudota ne siis punamustaan patterilaatikkoon seuraavalla kauppareissullasi.

Teippaa jo kotona Litium-akkujen ja -paristojen navat (Li-merkintä) piiloon. Se ehkäisee oikosulun ja siitä aiheutuvan tulipalovaaran.

Paristojen ja akkujen kierrätyksellä vähennät haitallisten aineiden, kuten lyijyn ja raskasmetallien pääsyä luontoon. Palautettujen akkujen ja paristojen raaka-aineista jopa 90 prosenttia saadaan uusiokäyttöön, mikä vähentää ympäristökuormitusta entisestään.

Teollisuus- ja ajoneuvoakkujen keräyspisteet löydät kierrätys.info-sivuilta.

Pullot ja tölkit palautuspisteeseen

Voit palauttaa kaikki pantilliset juomapullot ja tölkit oman K-ruokakauppasi palautusautomaattiin. Saat pantin ehjistä Palpan pantillisista tölkeistä sekä pulloista, joiden etiketit ovat tallella vahingoittumattomina. Palautathan myös pullonkorkit – niistä saadaan hyvää materiaalia uusiokäyttöön.

Myös pantittomat pullot sekä tölkit kannattaa palauttaa, sillä se ehkäisee roskaantumista ja säästää luonnonvaroja sekä energiaa. Monien K-ruokakauppojen yhteydessä onkin ekopiste, jonne voit palauttaa pantittomat juomapaukkaukset.

Yli 90 prosenttia juomapakkauksista palautuu kierrätykseen tai uudelleentäytettäväksi. Kierrätyslasipullojen lasista valmistetaan uusia pulloja sekä kierrätysmateriaalia muun muassa rakennusteollisuuden käyttöön.

Tölkkien alumiinia voidaan käyttää uudelleen lähes loputtomiin. Värittömistä muovipulloista tehdään uusien pullojen lisäksi muun muassa sadetakkeja. Värillisiä pulloja käytetään esimerkiksi fleecevaatteiden sekä laukkujen valmistamiseen.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.