Kesätyöt kutsuvat

Kesä kaupassa paitsi kasvattaa pankkitiliä, opettaa myös ottamaan vastuuta. Lisäksi se on hauskaa, sanoo vuoden 2013 K-kesätyöntekijäksi valittu Petra Kukonlehto.

Kesätyöntekijän valinta

Olli Koivistolla on pettämätön resepti onnistuneen kesätyöntekijän valintaan.

– Yleensä selviää jo kättelyssä, onko hakijasta kesätyöntekijäksi kauppaan. Jos osaa esitellä itsensä reippaasti ja iloisesti, ollaan voiton puolella. Hyvä kesätyöntekijä on kaikin puolin ryhdikäs nuori, kuvailee Koivisto, Ylivieskan K-citymarketin ruokakauppias.

Tavaratalonjohtaja Raili Heinula, joka vastaa Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Ylivieskan K-citymarketin tavaratalopuolesta, arvostaa samoja piirteitä.

– Kiinnitämme huomiota hakijoiden asiakaspalveluhenkisyyteen, oma-aloitteiseen asenteeseen ja innokkuuteen oppia uutta. Heti koulutuksen jälkeen pääsee kassalle. Tarvittaessa kesätyöntekijät osallistuvat osastojen työhön. He pääsevät myymään ja laittamaan tavaroita esille.

Tänä kesänä Ylivieskan K-citymarket palkkaa kaupan puolelle neljä kesätyöntekijää. Osa heistä on tuttuja viime vuodelta, kuten vuoden 2013 K-kesätyöntekijäksi valittu Petra Kukonlehto.

Koko K-ryhmä työllistää vuosittain noin 5 000 kesätyöntekijää eri puolilla Suomea. Kesätyöntekijä-pestin lisäksi K-kauppiasyrittäjät osallistuvat aktiivisesti nuorten työllistämiseen, esimerkiksi nuorisotakuun kautta.

Ylivieskan lukion kolmannelle luokalle menevälle Petralle tämä kesä on jo neljäs kerta kesätöissä kaupassa. Aikaisemmat kerrat ovat olleet lyhyempiä. Nyt hän on melkein koko kesän kaupassa.

– Minusta on kivaa, kun kaupassa on aina paljon tekemistä eikä koskaan ole tylsää. Ja saa olla tekemisissä ihmisten kanssa, Petra sanoo.

Kesätyö alkaa perhehdytyksellä

Kesätyöntekijän pesti alkaa perehdytyksellä. Ensin tutustutaan talon tapoihin ja työtehtäviin, katsotaan miten työt tehdään.

– Ensimmäisinä päivinä kesätyöntekijä saa harjoitella töitä osastovastaavan kanssa. Kun rutiinit alkavat olla kohdallaan, pääsee tekemään itsenäisesti töitä, kauppias Koivisto sanoo.
Kaupassa töitä riittää! Aina on jollekin osastolle tullut kuorma, joka pitää purkaa, hyllyjä, joita pitää täyttää tai siistiä. Koivisto pitää huolen, että kesätyöntekijät saavat kiertää ja kokeilla kaikkia kaupan pisteitä pakasteista maitokaappiin.

– Jos on halukkuutta ja vähänkään näyttää, että myös kyvykkyyttä, pääsee asiakaspalvelutiskille tekemään tuurauksia. Työ asiakaspalvelutiskillä edellyttää, että on hygieniapassi suoritettuna.

Petra Kukonlehto toivoo tälle kesälle joitakin uusia tehtäviä. Hygieniapassikin on tarkoitus hankkia kesän aikana.

Kesätyöntekijät ovat kaupassa töissä parisen kuukautta. Opiskelijoidenkin on hyvä pitää lomaa. Aika harvoin työt kuitenkaan loppuvat kesään. Hyvin hoidetusta kesätyöstä pääsee usein jatkamaan joulu- ja kiiretyöntekijäksi.

Kesätyö opettaa

Joka vuosi kauppiasta hämmästyttää, kuinka paljon nuoret kasvavat kesän aikana. Kesätyö opettaa ensimmäistä kertaa ottamaan vastuun työpaikasta, töistä ja työkavereista. Kun työpaikalla pitää olla kello kuusi aamulla, siitä ei voi lipsua.

– Nuoret oppivat paljon oma-aloitteisuutta. Heidän tilanteentajunsa kasvaa, he ymmärtävät, että voivat keskeyttää työtehtävänsä, jos muualla tarvitaan kiireellistä apua. He käyttäytyvät aivan kuten vakinaisetkin työntekijät. Se on hienoa!

Petra sanoo samaa, kesätyö on opettanut ottamaan vastuuta asioista ihan toisella tavalla ja ymmärtämään enemmän asiakaspalvelusta. Työyhteisö on tärkeä.

– Työkaverit ovat niin mukavia. He jaksavat aina auttaa, kun en tiedä tai osaa.
Petralla on ylioppilaskirjoitukset edessä ensi vuonna. Lukion jälkeen kiinnostaa kaupan ala tai oikeustieteellinen. Olipa suunta mikä tahansa, opiskelijalle kaupan työkokemuksesta on runsaasti hyötyä.

Entä kauppias itse, onko kesätyöntekijän elämä tuttua?

– Kyllä! Olin 16-vuotias, kun olin ensimmäisen kesän kaupassa töissä. Siitä tämä ura lähti, Olli Koivisto nauraa.

Tämä on K-kaupan vastuullisuuskonseptista kertovan juttusarjan 
osa 4/5: Hyvä työ on sinua varten.

Pirkka-lehti 5/2014