Varhaisperuna saapuu K-kauppoihin

Tiistai 07.06.2016 - klo 15.29

Kevät alkaa viimein muuttumaan kesäksi ilmojen pysyessä pitempään lämpiminä. Lämpimät ilmat houkuttelevat asiakkaat ruoanlaittopuuhiin pihoille ja mökeille. Kevään vaihtuminen kesäksi tuo mukanaan myös mahdollisuuden löytää kotimaista perunaa entistä paremmin kaupoista. Keskikesään mentäessä suomalaista perunaa ilmestyy yhä enemmän valikoimiin. 

Avomaalla kasvatettujen suomalaisten varhaisperunoiden tarjonta on hitaasti mutta varmasti kasvamassa. Juuri nyt varhaisperunoiden ympärillä käykin kova kuhina, kun avomaalla kasvatettuja suomalaisia perunoita on ryhdytty nostamaan ja toimittamaan kauppojen laareihin.

– Varhaisperunan nostaminen alkoi Suomessa toukokuun viimeisellä viikolla Turun rannikolla. Sisä-Suomessa perunannostoon on myös päästy kesäkuun alussa, kertoo juureksista vastaava Keskon ostopäällikkö Liisa Eronen.

Huippusesonki vielä tulossa

Monet K-kauppiaat ostavat omaan kauppaansa varhaisperunat usein suoraan lähialueen viljelijöiltä. Perunoiden kilohinta kaupoissa saattaakin vaihdella. Kesän kynnyksellä kasvavaan kuluttajakysyntään vastataan täydentämällä valikoimaa Ruotsin varhaisperunalla, kunnes suomalaisen varhaisperunan tuotantomäärät riittävät kattamaan kysynnän. Avomaan varhaisperunan määrät kaupoissa kasvavat keskikesään mentäessä, jolloin on perunan huippusesonki. Kotimaista perunaa on kuitenkin jo nyt hyvin saatavilla.

Vihanneksissa kesän tulo näkyy myös muiden suomalaisten uuden sadon tuotteiden saapumisena kauppoihin. Muun muassa sipuli, porkkana-, nauris- ja retiisiniput, tankoparsa, avomaankurkut ja suomalaiset paprikat ja chilit saapuivat kauppoihin toukokuun lopulla. Kesällä valikoimissa on lisäksi kotimaista avomaan pinaattia, tilliä, salaatteja sekä kesäkurpitsaa.

Herkuttele perunalla

Tällä hetkellä suosituin perunalajike Suomessa on Timo. Lajikkeita tulee kuitenkin vuosi vuodelta enemmän markkinoille.

Keväällä suomalainen varhaisperuna maistuu hieman erilaiselta kuin esimerkiksi juhannuksena. Miltä sitten varhaisperunan tulisi maistua?

– Hyvässä perunassa on makua! Mullan tai kellarin maku ei kuitenkaan kuulu hyvän perunan ominaisuuksiin. Se ei myöskään saa olla vetinen, kertoo Keskon ruokatoimittaja Laura Halonen.

Ennen kuin haukkaat kesän ensimmäisiä pottuja, kertaa vielä varhaisperunan keitto-ohjeet. Kokeile tänä kesänä myös perunoiden savustamista: Valuta keitetyt perunat ja savusta noin 5 minuuttia lämpiminä. Katso alta myös muut herkulliset reseptit ja valmistusvinkit!

Lue myös

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Kesän makuja varhaisperunasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.