K-kauppiaat muuttavat maailmaa

Kolme K-kauppiasta kertovat, millaisia vastuullisia valintoja ja oivalluksia he ovat tehneet omissa kaupoissaan.

Kristiina Kanervo, K-supermarket Okeroinen, Lahti: 

”Suosin luomua ja pientuottajien tuotteita”

”Ruoan kotimaisuus ja luonnonmukaisuus ovat minulle tärkeitä. K-supermarketissamme on varmasti maakunnan suurin luomu-tuotteiden valikoima, niitä on toista tuhatta. Meillä on myös iso hylly kotimaisten pientuottajien tuotteita. Usein ei tajutakaan, kuinka laadukasta, puhdasta ja valvottua suomalainen ruokatuotanto on. Erityisesti nyt tuntuu tärkeältä tukea suomalaista työtä. On mahtavaa, että kauppiaana voi vaikuttaa asioihin antamalla asiakkaille mahdollisuuden valita ympäristöystävällisiä tuotteita, jotka edistävät suomalaista maataloutta.

Yhteinen kohtaamispaikka

Ylipäätään pyrin kauppiaana tukemaan yhteisöllisyyttä. Jokin aika sitten perustimme kaupan viereiseen tyhjään liiketilaan ikäihmisten kohtaamispaikan, Ainon Tuvan. Kerran viikossa Päijät-Hämeen muistiyhdistyksen vapaaehtoiset ovat siellä juttukavereina, me tarjoamme kahvit ja päivän lehdet. Kauppareissulla voi vaihtaa kuulumiset, vähän kuin vanhan ajan kyläkaupassa.”

 

Sasu Hamina, K-market Roihuvuori, Helsinki:

”Laskin vastuullisesti pyydetyn tonnikalan hintaa selvästi”

Sasu Hamina vastuullinen kauppiasKuva: Joonas Fritze WWF

”Tänä syksynä meillä on panostettu erityisesti kalavalikoiman eettisyyteen. Aina kun on mahdollista, hankimme tuoretta ja lähellä pyydettyä kalaa. Ulkomaisista kaloista otan myyntiin WWF:n kalaoppaassa vihreällä merkittyjä. Se tarkoittaa, että ne eivät ole uhanalaisia ja ne on pyydetty vastuullisella tavalla. Mietimme WWF:n edustajan kanssa, miten vastuullisesti pyydetyn kalan osuutta myynnistä voisi kasvattaa. Päädyin laskemaan vastuullisen eli MSC-sertifioidun purkkitonnikalan hintaa reilusti, eli se on nyt melkein samanhintaista kuin tavallinen säilyketonnikala.

Vastuullisen tonnikalan myynti tuplaantui

Lisäksi hyllyissä kerrotaan, mitä MSC-merkki tarkoittaa. Näiden muutosten seurauksena MSC-tonnikalan myyntimme on tuplaantunut. Tämä oli K-marketimme kädenojennus sen puolesta, että ruokaostoksilla vastuullisten valintojen tekeminen olisi helpompaa. Meillä on myös niin laaja valikoima luomu- ja lähiruokatuotteita, että se houkuttelee asiakkaita jopa Espoosta ja Helsingin toiselta laidalta.” 

Lataa uudistettu WWF:n kalaopas! 

 

Maria Ruokokoski, K-citymarket Malmi, Helsinki:

”Lahjoitamme ylijääneen ruoan hyväntekeväisyyteen”

Maria Ruokoski vastuullisuus Citymarket Malmi

”Minulle on tärkeää, että ruokaa päätyy mahdollisimman vähän roskiin. Koulutamme osastovastaavia arvioimaan tilausmäärät tarkasti, ja jos jotain tuotetta uhkaa jäädä myymättä, teemme hyvissä ajoin tarjouskampanjoita. Ylijääneen syömäkelpoisen lahjoitamme hyväntekeväisyyteen: Pelastusarmeija hakee meiltä joka aamu ruokaa jaettavaksi tarvitseville. Valtaosa K-kaupoista tekee samoin. Olemme myös ottaneet myyntiin niin sanottuja rumia vihanneksia, eli esimerkiksi muotopuolia porkkanoita ja kurkkuja. Ne ovat esillä erikseen ja maksavat vähän tavallista vähemmän. Yleensähän kauppias ostaa rikkoontuneet ja epämuotoiset tuotteet itselleen, mutta osa asiakkaistakin haluaa pienentää tällä tavalla ruokahävikkiä.

Henkilökunnan hyvinvointi tärkeä

Vastuullisuus kauppiaina tarkoittaa minulle ja miehelleni myös henkilökunnan hyvinvoinnista huolehtimista. Olen kouluttautunut elämäntaidonvalmentajaksi ja valmennan myös työntekijöitämme. Työtyytyväisyyden lisäksi puhumme arvoista, unelmista ja omista vaikutusmahdollisuuksista ylipäätään. Olen sisustanut taukotiloihimme lepohuoneen, jonka patjoille voi mennä hetkeksi pötköttelemään, jos työpäivä käy liian hektiseksi.”

K-kauppias myy paikallisia herkkuja

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Valitse vastuullisesti pyydettyä kalaa

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Kutistetaan ruokahävikki

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.