Puhtailla ikkunoilla valoa kotiin

Valoisuus kotona lisääntyy alkukeväästä entisestään, kun ikkunat ovat puhtaat. Näiden ohjeiden avulla ikkunoiden peseminen onnistuu myös ensikertalaiselta.

Näin puhdistat ikkunasi

1. Pese riittävän usein

Ikkunat pestään tarpeen mukaan kerran tai kahdesti vuodessa. Pesuprojekti kannattaa ajoittaa niin, ettei aurinko paista pesuhetkellä suoraan ikkunaan, sillä säteiden lämpö kuivattaa lasipinnan kesken puhdistuksen.

2. Aloita kaihtimista ja ikkunanpielistä

Jos ikkunoissa on sälekaihtimet, kannattaa ne ensin imuroida tai pyyhkiä nihkeällä liinalla. Liian kosteaa rättiä on syytä välttää, sillä liika kosteus jättää kaihtimiin läikkiä.

Kaihtimien jälkeen vuorossa ovat ikkunanpielet sekä ikkunalauta, jotka imuroidaan ja pestään kostealla siivousliinalla. Pesuaineeksi käy käsin tiskaukseen sopiva astianpesuaine.

3. Ikkunanpesijän tarvikkeet

Ikkunalasien pesuun tarvitset sangon, ikkunapesimen tai siivousliinan, ikkunankuivaimen ja säämiskän tai ikkunaliinan. Lasit pestään astian-, yleispuhdistus- tai ikkunanpesuaineella.

Lopputuloksen kannalta on tärkeä käyttää laadukkaita välineitä, kuten hyvää kuivainta. Kuivaimen kulunut tai kuivunut kumiosa on usein syypää pesun jälkeen näkyviin sameisiin viiruihin.

4. Etene ulkoa sisäänpäin

  • Lähde liikkeelle ulommaisista ikkunalaseista, jotta roiskeet eivät osu juuri pestyille pinnoille.
  • Kostuta lasi kosteaksi ikkunapesimellä tai liinalla. Erityisen likainen ulkolasin pinta kannattaa pestä muutamaan otteeseen ennen kuivaamista.
  • Vedä kuivaimella tasaisin ja yhdensuuntaisin vedoin vaaka- tai pystysuunnassa.
  • Kuivain pyyhitään ennen jokaista uutta vetoa.
  • Kun kaikki lasit on pesty, kuivataan lopuksi ikkunoiden nurkat ja reunat sekä ikkunalaudat säämiskällä, ikkunaliinalla tai talouspaperilla.
  • Jos lasiin jää tahroja, niitä voi yrittää poistaa hellästi mikrokuituliinalla.

5. Pyydä apua

Ikkunoiden pesu voi olla hankalaa yksin, joten urakkaan on hyvä pyytää apua perheeltä tai ystäviltä. Porukassa puuhastelu on aina hauskempaa kuin yksin pakertaminen.

Pirkan avulla koti puhtaaksi!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.