Askartelua ja muita pääsiäispuuhia

Virpomaoksien koristelu, munien maalaaminen ja rairuohon kasvattaminen kuuluvat pääsiäiseen.

Pajunkissat 

Puhkeavat pajunkissat ovat varma kevään merkki. Niillä on pääsiäisen liittyen myös uskonnollinen tausta. Raamatun evankeliumien mukaan Jeesuksen eteen asetettiin palmunlehviä, kun hän ratsasti aasilla Jerusalemiin. Suomen ilmastossa vain paju on herännyt uuteen kasvukauteen pääsiäisen tienolla. Siksi pajunkissoja on pidetty lehvien vastineena ja pajusta on tullut pääsiäisen koriste.

Virvon, varvon

Virpominen on nykyään lähinnä lasten perinne, mutta tavalla on pitkät juuret. Alun perin virpominen on liittynyt ortodoksiseen perinteeseen. Pajunoksat on siunattu kirkossa aattolauantai jumalanpalveluksessa, ja ne on jaettu seurakuntalaisille. Siunatut oksat on koristeltu palmusunnuntain aamuna.  Ja niillä lapsi virpoo kumminsa, muita sukulaisiaan ja naapureita.

Läheisiä on virvottu Jeesuksen palmunlehvätervehdyksen muistoksi. Samalla se on toiminut siunauksena, terveyden tuojana ja pahan karkottajana. Suomessa virpomisoksaksi valikoituu paju, mutta pajuun on liitetty vanhastaan myös taikavoimia. Nykyvirpojat ilahduttavat asuillaan ja puvuillaan, kiertävän naapurustossa karkkipalkkion toivossa.

Rairuoho kasvaa

Pääsiäinen on kevään ja uudelleen syntymisen juhla. Sitä koristetaan monilla uuden elämän merkeillä. Nopeasti itävä rairuoho on yksi näistä merkeistä.

Pääsiäismunat

Myös pääsiäismunat symboloivat uutta elämää ja kananmuna symboloi kristillistä ylösnousemususkoa. Päältäpäin eloton ja kylmä muna kätkee elämän sisäänsä. Munia on maalattu ja koristeltu 900-luvulta.

Pääsiäiskokko

Ennen aikaan pääsiäisviikon lauantaiyönä sytytettiin pääsiäiskokkoja eli pääsiäisvalkeita. Kokoilla karkotettiin noitia ja pahoja henkiä ja uskomus oli, että mitä suurempi ja kipinöivämpi kokko oli, sen parempi. Pääsiäiskokot ovat Suomessa harvinaisempia, mutta niitä voi nähdä pääsiäisenä Pohjanmaalla. 

Pääsiäisenä askarrellaan

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.