Jouko Alhainen ja kurjet

Jouko Alhaisen kotipihassa tepastelee kesyjä kurkia, joiden herkkua on Pirkka koiranruoka. Jouko on aina ollut luontomiehiä ja ymmärtää kurkien eleitä ja mielialoja.

Jouko Alhaisen kurjista 21-vuotias Kookka ja 2,5-vuotias Sähikäinen ovat siipirikkoja ja niiden seurana pihamaalla asustelee myös touko-kesäkuussa syntynyt urospoikanen Nappula. Joukon lapsenlapsi keksi nimen pikkukurjelle koiranruokanappuloiden innoittamana. Nuori lintu on jo aikuisen kokoinen ja tekee päivittäin lentoretkiä. Jouko kertoo, että pystyy ohjailemaan linnun lentoretkiä ja se tulee aina takaisin. Alhaisen hoidossa on ollut 1980-luvulta lähtien noin 40 eri tavoin vioittunutta kurkea, joista kymmenen on voitu päästää lentokykyisinä takaisin luontoon.

Nappula on Pohjanmaalla syntynyt orvoksi jäänyt kurki, jonka Kookka-naaras otti heti siipiensä suojiin. Vaikka Kookka on jo iäkäs, heräsivät sen emonvaistot välittömästi Nappulan nähdessään. Jouko kertoo Nappulan olevan innokas tutkimaan kaikkea uutta ja se koputtelee esimerkiksi nokallaan auton rekisterikilpeä tutkiessaan uusia asioita. Myös virtaa ja energiaa nuorella kurjella riittää.

KurjetPirkka

Pirkka koiranruoka on Joukon mukaan erinomaista ruokaa kurjille, sillä se sisältää proteiinia, hiilihydraatteja ja kurkien tarvitsemia ravintoaineita sopivassa suhteessa. Se on myös sopivan kokoisina nappuloina, sillä kurjet eivät pureskele ruokaa vaan ne nielevät nappulat kokonaisina. Lisäksi kuivaruoka säilyy hyvin ja on kurkien herkkua. Kurjet syövät myös viljaa, vaaleaa leipää, omenoita, marjoja, perunaa, hyönteisiä ja kotona yli jääneitä vihanneksia ja hedelmiä. Erityisesti talvella Pirkka koiranruoka on tärkeässä osassa kurkien ravintoa.

Kuvat: Anne Laakso

Siilit ja hännänheiluttajat

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Pirkka-sarjassa lemmikille

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.