Mikä ihmeen kevytperuna?

Juuresosaston uutuus, kevytperuna, on herättänyt kiinnostusta ja kummasteluja. Kysyimme perunantoimittajalta, mistä kevytperunassa on oikein kyse.

Pirkka kevytperuna

Miten kevytperunat ovat tavallista kevyempiä?
”Kevytperunoissa on 30 prosenttia vähemmän hiilihydraattia ja siten myös 30 prosenttia vähemmän energiaa kuin tavallisissa perunoissa. Muuten ravintoarvot vastaavat kutakuinkin normaalin perunan arvoja.”

Miten perunasta saa kevyemmän?
”Perunaa ei ole kevennetty poppakonsteilla vaan viljelyprosessissa vain tehdään valintoja, jotka tähtäävät perunan matalaan tärkkelyspitoisuuteen. Ensin valitaan lajike, jossa on luonnostaan vähän tärkkelystä. Sitten valitaan tietynkokoiset siemenperunat, istutetaan ne tietynlaiseen maaperään ja tietyllä tiheydellä. Lannoituskin poikkeaa hieman normaalista. Kun kasvukausi on loppumaisillaan, sadon tärkkelyspitoisuuden kehittymistä seurataan. Kun tärkkelystä on noin 10 prosenttia, varsisto katkaistaan, minkä jälkeen perunoiden kasvu loppuu.”

Mikä lajike on kyseessä?
”Lajike on Colomba. Muutama muukin lajike sopisi kevytperunaksi, mutta toistaiseksi olemme valinneet yhden lajikkeen.”

Saako kevytperunoita myös luomuna?
”Kevytperunoita ei ole mahdollista viljellä luomuna.”

Ovatko kevytperunat suomalaisia?
”Kevytperunat on viljelty Suomessa. Idea viljelytavasta on kuitenkin hollantilainen."

Myydäänkö kevytperunoita muuallakin kuin meillä Suomessa?
”Kevytperunoita myydään läntisessä Euroopassa esimerkiksi Portugalissa, Espanjassa, Hollannissa ja Ranskassa sekä Yhdysvalloissa.”

Kevytperunat ovat noin kolmanneksen tavallisia perunoita kalliimpia. Miksi?
”Kasvukauden lopun seuranta sekä näytteiden ottaminen ja analysoiminen lisäävät tuotantokustannuksia. Suomen säädösten mukaan tuotteessa pitää olla 30 prosenttia vähemmän energiaa, jotta sitä voisi kutsua kevyt-tuotteeksi. Kaikki kevytperunoiksi viljellyt perunat eivät täytä tätä kriteeriä, joten hävikkiäkin tulee – se tosin hyödynnetään muulla tavalla.”

Maistuvatko kevytperunat samalta kuin tavalliset?
”Jokaiselle perunaerälle tehdään keittokoe, jossa varmistetaan, että maku on kunnossa eikä peruna ole vetinen. Toki maku on aina makuasia, mutta minun mielestäni kevytperuna maistuu samalta kuin tavallinen peruna.”

Miksi kannattaisi valita kevytperuna tavallisen sijaan?
”Kevytperuna on hyvä valinta silloin, jos haluaa tarkkailla hiilihydraatin saantia ja pienentää ruoan kokonaisenergiamäärää. Kevytperuna sopii hyvin keitettäväksi, paistettavaksi tai esimerkiksi keittoihin.”

 

Kysymyksiin vastasi Potwellin toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi.

Perunoissa on valinnan varaa

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.