Pirkka kävi Korkeasaaressa ruokkimassa siilejä

Korkeasaaren villieläinhoitolassa majailee 29 siiliä keräämässä vararavintoa talven varalle. Pirkka suuntasi Korkeasaareen ottamaan selvää mitä siileille kuuluu ja mitä ne oikein syövät.

Andrea Kurtén ja Hanna-Maija Lahtinen kutsuivat Pirkan tutustumaan Korkeasaaren villieläinhoitolan siileihin. Villieläinhoitolassa huolehditaan, että pikkusiilit saavat kerättyä riittävästi painoa, jotta ne voidaan vapauttaa luontoon. Andrea kertoo että Pirkka kissanruokapatee on Korkeasaaren siilien suurta herkkua ja se kelpaa nirsoimmillekin siileille. Kuultuamme siilien mieltymyksestä Pirkka kissanruokapateeseen, veimme siileille monta purkillista ruokia. Ainoastaan kalaruokia Korkeasaaressa ei tarjoilla, koska niissä on vähemmän sinkkiä. Pienet siilit tarvitsevat sinkkiä etenkin piikkiensä kasvattamiseen. Aikuiset siilit voivat syödä jonkin verran kalaa.

Siilit syövät noin 12 purkkia Pirkka kissanruokapateeta päivässä ja Andrea kertookin, että oiva tapa auttaa siilejä on lahjoittaa villieläinhoitolalle ruokaa. Kissanruoan lisäksi siilit syövät esimerkiksi jauhomatoja ja raakaa jauhelihaa. Korkeasaaren siilit keräävät painoa vähintään 700 gramman verran, ennen kuin ne voidaan päästää vapaaksi. Aikuinen siili painaa noin kilon verran – urokset voivat painaa vähän enemmänkin. Pienimmät siilit viettävät talven sisätiloissa ja ne pääsevät keväällä luontoon.

 

 

Korkeasaaresta vinkataan, että mikäli kotipihallaan haluaa ruokkia siilejä, kannattaa suosia viljatonta kosteaa kissanruokaa, jauhelihaa tai keitettyjä kananmunia. Myös raikasta vettä voi laittaa tarjolle. Maitoa ja viljatuotteita siileille ei pidä antaa. Kesäaikaan siilejä ei kannata ruokkia, koska niille on parempi syödä luonnosta löytyvää ruokaa. Poikkeuksellisen kuumana ja kuivana aikana voi laittaa vaikka vettä tarjolle.

Siilit alkavat horrostaa, kun yöpakkaset alkavat, mutta pulskaan kuntoon ehtineet siilit voivat aloittaa horrostamisen jo aikaisemmin. Talven siili viihtyy esimerkiksi risukasassa, jossa on kuivia lehtiä. Paikan tulisi kuitenkin olla katettu, jotta sadevesi ei pääse kastelemaan siiliä. Siili ei saa päästä kastumaan myöskään keväällä lumien alkaessa sulaa.

Eläinten päivänä 4.10. Korkeasaareen on vapaa pääsy. Siilien sijaan yleisö pääsee ihastelemaan Korkeasaaren muita eläimiä, sillä villieläinhoitola ei ole  avoin yleisölle.

Jos joskus törmäät apua kaipaavaan villieläimeen, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla: zoo.palosaari(at)hel.fi tai puhelimitse (09) 310 37887 (klo 7-15).


Siilille herkkuja

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Hännänheiluttaat ja kurjet

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Pirkka-sarjassa lemmikille

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.