Pirkka tumma suklaakonvehdin sisältö vastaa pakkauksessa luvattua

Torstai 07.01.2016 - klo 16.02

Pirkka Parhaat tummasta suklaakonvehdista löytynyt erikoinen kuvio ihmetytti mediassa. Selvitimme valmistajan kanssa mistä on kyse.

Missä konvehti on valmistettu? Voinko olla varma tuotteen alkuperästä?

Suklaakonvehdit on valmistettu Belgiassa, kuten pakkauksessakin on ilmoitettu, joten tuotteen alkuperästä voi olla varma. Pakkausmerkinnät eivät saa johtaa asiakasta harhaan elintarvikkeen alkuperän, sisällön, valmistus- tai tuotantomenetelmän tai muun vastaavan seikan suhteen.

Onko suklaakonvehdin sisällä toinen konvehti?

Pirkka Parhaat tummasuklaakonvehti valmistetaan kolmivaiheisesti laadukkaista raaka-aineista. Suklaakonvehti on valmistettu täytesuklaalle tyypillisellä tavalla. Erillistä konvehtipohjaa käytetään monessa konvehdissa. Täytekonvehti valmistetaan niin, että tehdään "suklaakuppi", täytetään se halutulla täytteellä ja suljetaan lopuksi suklaalla. Tästä valmistuu konvehti, mutta se on vain osa tätä lopullista konvehtia. Täyttämisen jälkeen Pirkka-suklaakonvehti kuorrutetaan vielä tummalla suklaalla ja pintaan lisätään suolakiteet.

Miten on mahdollista, että suklaakonvehdista löytyi kuviointi?

Valmistaja on käyttänyt kyseistä muottia tehtaalla, joten myös Pirkka-suklaisiin on käytetty Cointreau-kuvioitua muottia. Tuote ei siis sisällä alkoholia, vaikka tuotteesta löytynyt kuviointi liköörin nimeen viittaakin.

- Meille selvisi konvehdin kuviointi vasta välipäivinä asiakkaan tarkan huomion avulla. Vaikka itse tuotteeseen kuvioinnilla ei ole vaikutusta, keskustelemme valmistajan kanssa voiko konvehtiin jatkossa käyttää joko sileää muottia tai geneerisellä kuvioinnilla olevaa muottia, kertoo Keskon päivittäistavaratoimialan tuotetutkimuspäällikkö Heta Rautpalo.

Cointreau-kuvioinnilla varustettua tuotetta löytyy todennäköisemmin kaupasta ainakin puolen vuoden ajan.

- Emme tehneet takaisinvetoa, sillä tuote vastaa täysin pakkausselostetta, eikä siten ole millään tavalla kuluttajalle haitallinen. Jo hävikkinäkökulmasta olisi ollut tuhlausta heittää näin iso erä suklaata pois, kertoo Rautpalo.

Pirkkakonvehtienvalmistus

Miten kuviointia ei huomattu aiemmin, miten Pirkka-tuotteiden laatua oikein valvotaan?

Vaikka uutuustuotteet tutkitaan aina monella eri menetelmällä, ei konvehtien rakennetta oltu tutkittu pilkkomalla sitä osiin. Tästä syystä kuviointia ei huomattu.

Keskon päivittäistavarakaupan tuotetutkimusyksikkö vastaa omien merkkien tuoteturvallisuudesta ja laadusta sekä omien merkkien tuotekehityksestä. Jokainen uusi Pirkka-tuote tutkitaan ennen kuin se päätyy kaupan hyllylle. Tuotelaatua varmistetaan useilla fysikaalisilla, kemiallisilla, mikrobiologisilla menetelmillä ja aistinvaraisella arvioinnilla. Aistinvaraisessa arvioinnissa arvioidaan tuotteen ulkonäkö, haju, rakenne ja maku. Vuosittain erilaisia näytteitä tutkitaan tuotetutkimuksessa yli 9 000 kappaletta.

- Omien tutkimustemme lisäksi asiakaspalautteet ovat meille tärkeitä, ne auttavat meitä valvomaan omien merkkien laatua. Kaikkiin palautteisiin vastataan. Tarvittaessa selvitämme asiaa tarkemmin Keskon oston ja tavarantoimittajan kanssa, kertoo Rautpalo.

Mitä tarkoittaa, että kaakao on UTZ-sertifioitua?

UTZ on maailmanlaajuinen vastuullisen kahvin, kaakaon ja teen sertifiointiohjelma. UTZ-sertifioidut tuottajatilat tarkastetaan säännöllisesti muun muassa lannoitteiden käytön, veden kulutuksen sekä työvoiman palkkaukseen liittyvissä asioissa.

Tutustu tuotteisiin

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.