Chili terävöittää tulisuudellaan

Chilit ovat pienempikokoisia kuin vihannespaprikat, mutta voimakasta makua löytyy sitäkin enemmän. Chili on erittäin monipuolinen raaka-aine, ja se sopiikin kaikenlaiseen ruoanlaittoon - kastikkeisiin, majoneeseihin, salaatteihin, patoihin, pihveihin, chili con carneen ja moneen muuhun!

Chilit kuuluvat koisokasvien sukuun, ja erilaisia lajikkeita tunnetaan jopa 200. Värejä löytyy aina punaisen eri sävyistä oranssiin, keltaiseen ja jopa tummanvioletteihin ja mustiin asti. 

Chili tuo tulisen säväyksen moniin erilaisiin ruokiin. Chili on suosittu raaka-aine muun muassa majoneeseissa. Valmistat helposti chilimajoneesin yhdistämällä 2dl majoneesia 1-2 hienonnettuun chiliin! Chili on hyvä lisä myös monenlaisiin salaatteihin, kokeile esimerkiksi chili-mozzarellasalaattia. 

Palkojen tulisuus johtuu kapsaisiinista ja sen sukulaisyhdisteistä. Chilien tulisuus ilmoitetaan yleensä asteikolla 0–10. Tavallinen paprika on esimerkiksi tulisuudeltaan 0, jalapeno 5, cayenne 8 ja habanero 10.

Pirkka 1-2/2015

Teksti: Annika Elomaa

Chili con carne on helppo arkiruoka

Chili con carne on herkullinen klassikkoruoka, joka saattaa ensikertalaiselle kuulostaa vaikealta, mutta oikeasti kyseessä on hyvinkin helppo, ja myös halpa, arkiruoka. Chili con carne on ihanan mausteinen naudan lihasta ja pavuista valmistettu ruoka, joka maustetaan Pirkan chilitomaattimurskalla ja valkosipulilla. Sen voi nauttia sellaisenaan, riisin kera tai tacojen täytteenä. Chili con carne possusta voidaan myös nauttia riisin kanssa tai tortillojen täytteenä, ja kastikkeen voi haluttaessa maustaa suklaalla! Kokeile myös Chili sin carnea, joka tehdään lihan sijaan soijasta. Chili con carnen voi hyvin tehdä myös kanasta tai makkarasta - Chili con kana tehdään broilerinjauhelihasta ja lisämakua tuovat pieni ripaus kaakaojauhetta ja Valio Koskenlaskija Ruoka cheddar -juusto. Chili con makkara sen sijaan on maukkaan lihaisa herkku, jossa maistuu valkosipuli ja mieto, punainen chili. 

Tutustu myös muihin herkullisiin chiliresepteihin!

Chilireseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lisää chilistä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.