• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Grillivartaat

Grillivartaissa voi valmistaa monenlaisia raaka-aineita. Tee liha-, kala- ja vihannesvartaiden lisäksi esimerkiksi hedelmävartaita.
Grillivartaat
Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Ainekset

Lihavartaisiin

    • naudan sisä- tai ulkofileetä
    • porsaan kassleria, sisä- tai ulkofileetä
    • lampaan sisä- tai ulkofileetä
    • broilerin rintafileetä

Perusmarinadi 500 g:lle lihaa

    • 1/2dlviinietikkaa, sitruunanmehua, siideriä tai olutta
    • 1/2-1dlöljyä
    • 2-3rklsoijakastiketta tai fondia

Lisäksi (maun ja lihalajin mukaan)

    • 1tlpaprikaa, currya tai chilijauhetta
    • 1tlpippurirouhetta
    • 1-2rklsinappia tai chilikastiketta
    • 1-2valkosipulinkynttä
    • tai
    • 2rklsipulia hienonnettuna
    • 1/2-1tljauhettua inkivääriä tai neilikkaa
    • 1tltimjamia, rakuunaa, rosmariinia, basilikaa tms.

Kalavartaisiin

    • n. 600gfileoitua kalaa (kirjolohta, siikaa, kuhaa,
    • haukea, kampelaa tai turskaa)
    • n. 200gkuorellisia katkarapuja
    • suolaa

Marinointi- ja grillauskastike kalalle

    • 1dlöljyä
    • 1/2sitruunanmehu tai
    • 1/2dlvalkoviiniä
    • 1/2tlsitruunapippuria
    • 1tlyrttimausteita hienonnettuna (esim. rakuunaa,
    • basilikaa tai kirveliä)
    • 1/2nippuatilliä, persiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna

Vihannesvartaisiin

    • paprikaa
    • ananasrenkaita
    • kesäkurpitsaa
    • minimaisseja
    • herkkusieniä
    • kirsikkatomaatteja
    • sipulia
    • (ranskalaista salaatinkastiketta
    • tai
    • grillauskastiketta)

Valmistus

30 - 60 min
  1. Grillivartaisiin varataan erilaisia raaka-aineita, joten jokainen ruokailija voi rakentaa mieleisensä vartaan. Vartaisiin pujotellaan lihaa, kalaa, makkaroita, lihapyöryköitä, katkarapuja, juustoja, vihanneksia. Lihat voit ostaa valmiiksi marinoituna tai sekoittaa itse erilaisia marinadikastikkeita.
  2. Hedelmävartaat sopivat jälkiruoaksi jäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa. Samaan vartaaseen pujotellaan suunnilleen saman kypsymisajan vaativia raaka-aineita.
  3. Lihavartaat: Leikkaa lihat noin 3 x 3 cm:n kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset. Kätevintä on marinoida muovipussissa, jolloin marinadia riittää pienempikin määrä. Laita lihapalat tiiviiseen, lujaan muovipussiin ja kaada päälle valmiiksi sekoitettu marinadi. Purista ilma pois ja sulje pussi tiiviisti. Kääntele silloin tällöin, jotta maustuminen olisi tasaista. Anna maustua vähintään pari tuntia tai mieluiten yli yön seuraavaan päivään. Ota liha lämpenemään vähintään puoli tuntia ennen grillaamista. Pujota lihapalat vartaisiin ja grillaa melko lähellä hiillosta 10-15 minuuttia, kääntele välillä. Sianlihaa grillataan pidempään kuin naudansisäfileetä.
  4. Kalavartaat: Sekoita marinadi. Paloittele kalafileet ja pane marinadiin maustumaan 1-2 tunniksi. Pujota katkaravut ja kalapalat vuorotellen vartaaseen. Grillaa melko lähellä hiillosta noin 10 minuuttia kääntele välillä. Voitele vielä marinadilla tarvittaessa ja ripottele pinnalle suolaa. Voit kypsentää vartaita myös 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa kalavartaiden kanssa sitruunanlohkoja ja esimerkiksi kermaviilikastiketta.
  5. Vihannesvartaat: Paloittele paprikat ja ananasrenkaat. Viipaloi kesäkurpitsat ja maissi. Pienet herkkusienet, minimaissit ja kirsikkatomaatit voit käyttää kokonaisia. Lohko sipulit. Jos käytät sipulit kokonaisina, keitä niitä muutama minuutti kevyesti suolatussa vedessä. Marinoi vihanneksia halutessasi ranskalaisessa salaatin- tai valmiissa grillauskastikkeessa. Kokoa vartaat. Grillaa 10-15 minuuttia koko ajan käännellen. Valele välillä grillauskastikkeella.

Ravintosisältö per 100 g

  • 0 kcal kJ
  • Proteiinia g
  • Hiilihydraatteja g
  • Rasvaa g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille6