Imelletty kardemumma-perunalaatikko Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Imelletty kardemumma-perunalaatikko

  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kananmunaton
Herkullista vaihtelua perinteiseen imellettyyn perunalaatikkoon saat maustamalla sen kardemummalla.
  • Kananmunaton

Ainekset

1 kg
 
Pirkka perunoita (punainen pussi)
tai
 
vettä
tai
1/2 dl
 
vehnäjauhoja
tai
50 g
 
voita
tai
n. 5 dl
 
maitoa
tai
1 1/2 tl
 
suolaa
tai
1/2 tl
 
kardemummaa
tai
2 rkl
 
siirappia
tai

Valmistus

yli 60 min

Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä ja höyrytä kuiviksi. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne kattilassa esimerkiksi sähkövatkaimella. Sekoita jauhot soseeseen.

Anna imeltyä peitettynä 4–5 tuntia lämpimässä paikassa. Sekoita joitakin kertoja imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten 50–60 asteisena. Jos soseen lämpö nousee yli 80 astetta, imeltyminen lakkaa. Sähköuunissa voi imeltää jälkilämmössä. Kun uuni jäähtyy, sen voi aina uudelleen lämmittää 50 asteeseen ja kytkeä pois päältä ja jatkaa imeltämistä.

Lisää soseeseen voisula, maito, mausteet ja siirappi ja vatkaa tasaiseksi. Kaada seos 1–2 voideltuun uunivuokaan niin että korkeudesta jää noin 1/3 kuohumisvaraa. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Tarjoa kinkun kanssa.

Vinkki! Imelletty perunalaatikko on parasta vastapaistettuna, joten sen paistaminen kannattaa tehdä vasta jouluaattona. Sen voi pakastaa vuoissa paistamattomana ja paistaa sulatettuna suoraan joulupöytään.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Hinta 2,15/kpl
    2,15/kg
  • Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
    Hinta 4,55/kpl
    11,37/kg
  • Pirkka kevytmaito 5dl
    Hinta 0,79/kpl
    1,58/l
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Pirkka kardemumma 8g rouhittu
    Hinta 0,85/kpl
    106,25/kg
  • Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350g
    Hinta 3,39/kpl
    9,69/kg
  • Peruna jauhoinen pesty/mull Suomi
    Hinta 1,29/kg
  • Pirkka suomalainen puolikarkea vehnäjauho 2kg
    Hinta 1,75/kpl
    0,88/kg
  • Plussa-etu −18 %
    Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Plussa-kortilla
    Etuhinta 1,79/kpl
    0,90/kg
    Ilman Plussa-korttia 2,19/kpl (1,10/kg)
  • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
    Hinta 2,99/kpl
    14,95/kg
  • Valio palavoi 500g normaalisuolainen
    Hinta 3,99/kpl
    7,98/kg
  • Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
    Hinta 1,69/kpl
    1,13/l
  • Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
    Hinta 0,95/kpl
    0,95/l
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Meira Kardemumma 8 g kokonainen ps
    Hinta 1,19/kpl
    148,75/kg
  • Meira kardemumma jauhettu 8g pussi mauste
    Hinta 0,99/kpl
    123,75/kg
  • Dansukker tumma siirappi 750g
    Hinta 2,59/kpl
    3,45/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,7 (10 arviota)

  • Mausta vaihdellen - vaikkapa.......
    11 kuukautta sitten
    Imelletty mausteinen perunalaatikko Ainekset: niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen 1 kg hyvin soseutuvia kiinteitä tai jauhoisia perunoita 1/2 desilitraa tai vähän yli vehnäjauhoja 50 grammaa voita 5 desilitraa maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaati eri lajikkeilla 1 teelusikallista suolaa käytä erilaisia sopivia esimerkiksi leivontamausteita tai pöytämausteita vaihdellen, niin saat helposti vaihtelua, mutta mausta hillitysti Valmistus: 1. Kuori perunat raakoina kattilaan ja halkaise isot perunat. Keitä perunat niukassa suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen. 2. Jäähdytä sose erityistä huolellisuutta noudattaen noin 70-75 asteiseksi. 3. Lisää jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen 70-75 asteiteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Laita kansi kattilaan. 4. Laita sosekattila noin 70 asteiseen uuniin. Sekoita joitakin kertoja imeltymisen aikana. Anna imeltyä noin 4 tuntia. Sose imeltyy parhaiten noin 65-75 asteisena. 5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi paksuhkoina viipaleina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen - notkean puuromaisen soseen. Lisää halutut mausteet, mausta kohtuudella, mutta kuitenkin niin että mausteet maistuu. Mausteiden määrää kannattaa rajoittaa - usein yksi mauste riittää ja kolme maustetta korkeintaan kerralla voisi olla sopiva naksimi ja mausta myös tuoreilla yrteillä. Sekoita tasaiseksi. 6. Laita sose voideltuun lasiseen tai keraamiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella korppujauhoa. 7. Paista aluksi noin 190 - 210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin sose ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen mehevän ja mausteisen imelletyn perunalaatikon. Paista mausteista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
  • Ylivuotisesta sadosta paras imelletty perunalaatikko
    3 vuotta sitten
    Imelletty maustettu perunalaatikko Herkullista vaihtelua perinteiseen imellettyyn perunalaatikkoon saat maustamalla esimerkiksi kardemummalla tai muilla sopivilla mausteilla. Yleisesti hillitty maustaminen antaa parhaan tuloksen. Ei lisätä sokeria eikä siirappia, makeus saadaan imeltämällä. Ainekset: 1 kg Pirkka perunoita (punainen pussi) vettä 1/2-1 dl vehnäjauhoja 50 g voita n. 5dl maitoa 1/2-1 tl suolaa 1/2 tl kardemummaa. Sopivia mausteita on useita Valmistus: Kuori perunat raakoina. Keitä perunat kattilassa kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä. Soseuta perunat keittoveteen. Jäähdytä sose välillä sekoittaen huolellisesti 73-76 asteiseksi.Sekoita jauhot 73-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Laita kansi kattilaan ja anna imeltyä noin 3 tuntia 65-70 asteisessa uunissa. Sekoita joitakin kertoja imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten sose imeltyy parhaitetn 65-68 asteisena. 55 asteinen sose vaatii noin 10 kertaisen imeltymisajan. Jos soseen lämpö nousee yli 77 astetta, imeltyminen lakkaa. Sähköuunissa imeltyminen tapahtuu tehokkaasti tasaisessa imeltymisreaktion lämpötilassa. Uunin temostaatti pitää uunin lämpötilan automaattisesti oikeana ja imeltyminen tapahtuu nopeasti. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maito ja mausteet, sekoita tasaiseksi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista aluksi perunalaatikkoa noin 200-asteisessa uunissa. kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kuplimien rauhoittuu. Kun näin menetellään voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. ============ Tiesitkö että paras peruna imellettyyn perunalaatikkoon on talven yli varastoitu peruna. Vielä loppukesästä on saatavilla imellettyyn perunalaatikkoon erittäin hyvin sopivaa edellisen vuoden satoa. "Imellettyä perunalaatikkoa koko kesä".
  • Imellä Imeltymisreaktioiden "nopeassa lämpötilassa" 2-4 tunnissa
    4 vuotta sitten
    Tönkkö perunasose notkistetaan vedellä sakeaksi puuroksi ja imelletään jauhon amylaasilla. Amylaasi toimii tehokkaimmillaan 65-72 asteessa ja imeltäminen on myös tehokkainta tässä lämpötilassa eli imeltymisaika on noin 2-4 tuntia. Imeltyminen on erityisen voimakkaasti riippuvainen soseen lämpötilasta. Esimerkiksi 55 asteinen sose vaatii samaan imeltymistulokseen erittäin pitkän imeltymisajan 20-40 tuntia - jopa enemmän.
  • Uunin lämpötilansäädin on automaattinen
    4 vuotta sitten
    K-ruoka! Olisi jo korkea aika korjata uuninne lämpötilansäädin, niin että ei olisi jatkuvaa tarvetta katkoa virtaa käsikäyttöisesti. Sen lämpötilansäätimen tarkoitus on uunin lämmön ylläpitäminen automaattisesti.
  • K-Kuluttajapalvelu
    4 vuotta sitten
    Kiitos palautteestasi! Välitämme sen eteenpäin.