Karjalanpiirakat
- Annosmäärän. 20 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Kananmunaton
Karjalanpiirakoiden valmistaminen vaatii vaivannäköä ja sorminäppäryyttä. Uunituore itse tehty karjalanpiirakka palkitsee kuitenkin tekijänsä.
- Kananmunaton
Ainekset
n. 20 kpl
Täytepuuro | |
---|---|
2 dl | vettä tai |
2 dl | tai |
1 l | maitoa tai |
1 tl | suolaa tai |
2 rkl | voita tai |
Piirakkataikina | |
2 dl | vettä tai |
1 tl | suolaa tai |
3 dl | tai |
2 dl | tai |
1 rkl | öljyä tai |
Voiteluun | |
1 dl | vettä tai |
60 g | voita tai |
Ravintosisältö
Energia | 572 kJ / 136 kcal |
Rasva | 5 g |
Hiilihydraatit | 18 g |
Proteiini | 4 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Mittaa pinnoitetun kattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua. Voit jättää puuron hautumaan kannen alle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaiken kaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.
Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla. Kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.
Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.
Kauli lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija 10–12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.
Harjaa jauhot pohjista pullasudilla pois. Pane pohjalle noin 1 1/2 rkl puuroa. Levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä kolme pohjaa kerrallaan, etteivät pohjat ehdi kuivua. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.
Ripottele pellille hieman vehnä- tai ruisjauhoja ja lado piirakat pellille vieriviereen. (Älä käytä leivinpaperia.) Paista 275-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla. Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoa piirakat voin tai munavoin kanssa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min4,0(231 arviota)
- 30 - 60 min3,9(94 arviota)
- 30 - 60 min4,6(163 arviota)
- yli 60 min4,5(26 arviota)
- yli 60 min4,4(33 arviota)
- 30 - 60 min3,9(11 arviota)
- yli 60 min4,7(13 arviota)
- yli 60 min4,5(53 arviota)
Arvostele resepti
ka. 4,1 (285 arviota)
- Kokki093 kuukautta sittenNetin paras karjalanpiirakka-ohje! Taikinan työstäminen helppoa, mahtavan makuisiakin vielä. Enkä ole mitään muuta muutosta tehnyt kuin vaihtanut voin margariiniin.
- Tonttu5 kuukautta sittenHelppo kuoritaikina työstää ja maistui koko perheelle nämä! Ihan parhaita!
- Mk5 kuukautta sittenTodella helppo ohje.
- Leipomis intoilija7 kuukautta sittenHeipsu. Meiltä ei kotoa löydy pulikkaa, joten voiko niitä lettusia kaulita vaikka pienellä kaulimella.
- Hintaa seuraava leipoja1 vuosi sittenOnko hintaan 0,10€/kpl laskettu paistamisessa kulunut sähkö ja leivinpaperi. Mielestäni ei.
- K-Kuluttajapalvelu1 vuosi sittenHintaa seuraava leipoja, annoshintaan on laskettu reseptissä käytettävien raaka-aineiden suuntaa-antava summa.
- Eikku1 vuosi sittenPuuron määrä oli mielestäni aivan liian vähäinen. Tekisin huomattavasti isomman satsin. Tällä määrällä piirakat jäivät vähän "kuoripainotteisiksi".
- Ruisjauhopeukalo2 vuotta sittenJustiinsa kokeilin reseptiä ja täytyy sanoa, että en olisi uskonut kuinka helppo niitä piirakoita oli tehdä. Ja miten herkullisia olikaan, hävisi 20kpl hetkessä parempiin suihin. Suosittelen kokeilemaan! Kiitos selkeästä, helposta ja hyvästä ohjeesta.
- Delta2 vuotta sittenHei! Voiko täytteen valmistaa edellisenä päivänä jääkaappiin, vai muuttuuko koostumus tai maku huonompaan?
- K-Kuluttajapalvelu2 vuotta sittenDelta, täytepuuron voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä ja säilyttää kylmässä.
- Bruno2 vuotta sittenVideolla kokki sanoo ettei piirakoita kannata voidella, jos ne laittaa pakkaseen. Miksi näin? Itse pakastan suurimman osan karjalanpiirakoista, niin tieto on minulle tärkeä. Kyllähän karjalanpiirakat voidella pitää, joten olisi helpompi kun sen voisi tehdä kerralla, eikä tarvitsisi voidella aina erikseen pakkasesta ottamisen jälkeen.
- K-Kuluttajapalvelu2 vuotta sittenBruno, karjalanpiirakat voi halutessaan voidella ennen pakastamista. Tällöin kannattaa huomioida, että piirakoiden säilyvyys voi olla hieman tavallista lyhyempi ja piirakoiden rapeus saattaa kärsiä jonkin verran.
- suloguboi3 vuotta sittenhyviä tuli
- Jee4 vuotta sittenSiis tämä resepti on ihan sika hyvä! Suosittelen kokeilemaan. Tosi helppo ja maukas.👍👍👍👍👍👍👍👍
- E5 vuotta sittenHIENOA ,OLENM KARJALAITA SUKUA JA TYKKÄÄN KARJALANPIIRAKOISTA HYVÄÄ, OLEN SAANUT JOSKUS MUINOIN KUOPIOLAISTA KALAKUKKOAKIN JA SEPÄ MAISTUI HYVÄLTÄ IHASTUIN IKI-AJOIKSI NAMI ,NAMI
- nam5 vuotta sittenihan ok
- kotikokki6 vuotta sittenhyvää
- Anneli636 vuotta sittenPeriaatteessa näin yksinkertaisesti puuro ja ruistaikina tehdään, ja ei kun pulikat pyörimään. :) Edesmennyt karjalainen äitini ei tosin lisännyt öljyä taikiaan, ihan vaan sen takia, ettei Karjalassa käytetty öljyjä leivonnassa. Ruokaöljyt ei ollut ihan tavallista tavaraa 80 vuotta sitten. Voilla leivottu on taatusti hyvää. :) Kiitos! JK. Vähän häiritsee nuo kaksi aiempaa kommenttia, kun ei varsinaisesti ole heillä ollut mitään tähdellistä sanottavaa. Että... Hyvää Joulua! =)