Karpalo on talven hapan herkku

Karpalo on kirpeän hapan marja, joka sopii erinomaisesti jälkiruokiin, leivoksiin, keittoihin, juomiin ja riistaruokien kyytipojaksi. Karpalosta saa myös herkullista hyytelöä sekä marmeladia. Karpalosta nautitaan ympäri vuoden, mutta erityisesti jouluna.

Karpalo on pohjoisen marja, mutta sitä kasvaa ympäri Suomen. Isokarpaloa tapaa koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta, ja Pikkukarpaloa pääosin Pohjois-Suomessa. Kyseessä on siis kaksi eri lajia, jotka eroavat toisistaan pääosin kooltaan, mutta kummatkin sopivat herkutteluun yhtä hyvin. Isokarpalo on näistä kumminkin yleisemmin tunnettu.

Karpalon poiminta-aika ulottuu syyskuun loppupuolelta lumien tuloon saakka, mutta sitä voi poimia myös lumen alta keväällä -  tällöin marjan sokeripitoisuus on kasvanut sekä happamuus vähentynyt. Karpaloa käytetään perinteisesti erityisesti joulunajan juhlapöydissä, mutta se sopii herkutteluun ympäri vuoden.

Upeat karpalojälkiruoat joulupöytään

Kaunis ja herkullinen karpalopannacotta kruunaa jouluisen juhla-aterian. Annokset koristellaan piparkakuilla. Pienet mutta näyttävät karpalo-kinuskipavlovat maistuvat myös joulupöydän jälkiruokana - kirpeän karpalon ja makean kinuskin yhdistelmä on vastustamaton! Mantelinen karpalotoffee vie kielen mennessään, ja sopii maistuvaksi joululahjaksi tai tarjottavaksi lämpimän, kardemummalla maustetun karpaloglögin kanssa. Myös ihanat, joko valko- tai maitosuklaiset karpalofudget maistuvat kenelle tahansa. Kun halutaan viilennystä, raikas karpalobooli valmistuu kädenkäänteessä ja tarjoillaan jäiden kera.

Makeat karpalokiisselit

Klassinen karpalokiisseli herkullisen kinuskikerman kera on upea yhdistelmä, joka valmistetaan jäisistä karpaloista. Karpalovadelmakiisseli on edullinen herkku, jonka voi tarjota vaikkapa vaniljajäätelön, turkkilaisen jogurtin tai vaniljakastikkeen kera. 

Karpaloreseptit kesään

Karpalosta on iloa muulloinkin kuin talvella ja jouluna. Makeat karpalo-kaurakuulat tuovat kivaa vaihtelua perinteisille kekseille. Kaurainen karpalohyve on helppo ja maistuva jälkiruoka, jonka voi koota kulhoihin kerroksiksi vaniljavaahdon kera. Upean suklainen, karpalomoussella päällystetty karpalokakku on mitä mainioin juhlatarjottava, ja raikas sekä kauniin punainen karpalosangria on alkoholiton vaihtoehto vaikkapa piknikille tai illanistujaisiin.

Tutustu myös muihin herkullisiin karpaloresepteihimme!

 

Karpaloreseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.