Kurpitsasta kokkaa vaikka mitä

Kurpitsa on erittäin monikäyttöinen vihannes, joka tunnetaan niin Tuhkimon menipelinä kuin Halloweenin hurjana koristelyhtynä. Kurpitsa soveltuu kuitenkin myös erittäin monipuoliseen ruoanlaittoon: keittoihin, muhennoksiin, leivoksiin, uunissa paahdettavaksi.. ja vaikka mihin! Tutustu maistuviin kurpitsaresepteihimme.

Syksy on kurpitsan sesonkia. Myös K-ruokakauppojen hyllyt notkuvat monenlaisista kurpitsalajikkeista - kaikki tuntevat perinteisen, oranssin jättikurpitsan sekä pehmeän kesäkurpitsan, mutta oletko vielä maistanut myskikurpitsaa, spakettikurpitsaa tai hokkaidokurpitsaa? Tutustu eri vaihtoehtoihin ja kokeile rohkeasti!

Jättikurpitsa

Talvikurpitsa

Jättikurpitsa sopii erinomaisesti keittoihin, muhennoksiin ja uunissa paahdettavaksi. Makeaksi maustettuna soseutettu kurpitsanliha istuu täydellisesti myös piirakoiden täytteeksi.

Kurpitsalle sopivat voimakkaat mausteet: keittoa maustaa chili ja juustokumina, makeaa piirakkaa neilikka ja inkivääri.

 

Myskikurpitsa

Myskikurpitsa

Myskikurpitsan makea ja pähkinäinen maku on mieto ja sen malto sopii vaikkapa kurpitsakeittoon, kurpitsasänpylöihin tai kurpitsamuhennokseen. Sen voi myös paahtaa uunissa ja hauduttaa syksyisiin pataruokiin tai valmistaa ksvisversion tutustu pulled porkista eli nyhtökurpitsan.

Muista hyödyntää myös myskikurpitsan siemenet paahtamalla niitä öljyssä ja ripottelemalla sitten kurpitsakeiton ja salaattien päälle. 

 

Spagettikurpitsa

Spagettikurpitsa

Spagettikurpitsan nauhamainen malto sopii keitettynä tai mikrossa esivalmistettuna hyvin pastan korvikkeeksi. Vähähiilihydraattinen ja gluteeniton pasta syntyy myös kun kypsennät kokonaista tai halkaistua kurpitsaa uunissa ja kaavit sitten lankamaisen hedelmälihan haarukalla.

Spagettikurpitsan maustamiseen riittää voinokare ja ripaus suolaa.

 

Hokkaidokurpitsa

Hokkaidokurpitsa

Täyteläisen makuinen hokkaidokurpitsa sopii keittoihin, pataruokiin ja maistuu myös paahdettuna vaikkapa fetasalaatin joukossa tai risotossa. Mantelinmakuinen hedelmäliha sopii soseutettuna leivonnaisiin.

 

Pattypan-kurpitsa

Kiekkomainen vaalea, keltainen tai vihreä piparkakkureunainen kurpitsa on nimeltään Pattypan-kurpitsa. Se tunnetaan myös nimellä patissionkurpitsa (kurpitsan ranskankielinen nimi) tai kiekkokurpitsa. Tämä kurpitsa on Suomessa vielä melko harvinainen, eikä sillä ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä.

Pattypan-kurpitsasta voi valmistaa ruokaa monipuolisesti eri tavoin. Siitä valmistuu herkullista tarjottavaa kuorrutettuna, täytettynä tai grillattuna. Saat siitä oivan lisäkkeen myös suolalla maustetussa vedessä keittämällä. Pattypan-kurpitsa sopii myös säilöntään. Kurpitsan kuorta ja siemeniä ei syödä.

Säilytä pattypan-kurpitsa kotona viileässä, +12 - +15 asteen lämpötilassa. Kuten muut vihreät kasvikset, myös pattypan-kurpitsa on herkkä etyleenille. Säilytä se siis erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista.

 

Kurpitsakeitto on takuuvarma valinta

Myskikurpitsasta valmistettava, ihanan samettinen kurpitsakeitto maustetaan hienonnetulla basilikalla tai persiljalla sekä tuorejuustolla. Keitosta saa oivan alkupalan tai lounaan. Tarjoa tuoreen leivän ja broilerinleikkeleen kanssa. Kokeile myös kurpitsa-omenakeittoa - raikkaan omenaisen keiton kanssa maistuu raejuusto ja tuore leipä.

Kurpitsapiirakka Halloween-juhliin

Kurpitsapiirakkaa tarjotaan Amerikassa ja Kanadassa perinteisesti halloween-juhlissa. Kokeile Pirkan appelsiinituorejuustolla kuorrutettua kurpitsapiirakkaa, joka on helppo ja melko nopeakin valmistaa. Koristele hasselpähkinärouheella. Toisena vaihtoehtona on Halloween-kurpitsapiirakka, jonka herkullisessa täytteessä maistuu mm. porkkana, kurpitsa, neilikka ja inkivääri. Nam!

Kurpitsakakku on näyttävä herkku halloween-pöytään. Kakku tehdään myskikurpitsasta, ja täytteenä on tuorejuustoa ja appelsiinimarmeladia. 

Lämpimän ruokaisat kurpitsareseptit

Kurpitsa sopii hienosti myös lämpimiin ruokiin. Kauniin oranssi, valkosipulinen kurpitsarisotto sopii hyvin syksyyn, mutta kyllä siitä nautiskelee ympäri vuoden. Herkullisen makea paahdettu kurpitsa maustetaan hienonnetulla chilillä ja valkosipulilla ja tarjotaan paistetun broilerin kanssa. Uunissa paahdutetut kurpitsalohkot maistuvat ihanan makeilta! Lisäksi kannattaa kokeille pulled kurpitsaa eli nyhtökurpitsaa, joka on kasvisversio pulled porkista. 

Tutustu maukkaisiin kurpitsaresepteihimme!

Kurpitsareseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Bloggarit kokkaavat kurpistasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Halloween on kurpitsan sesonkia

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.