
Maritozzi-pullat
Italialainen maritozzo on ihanan pehmeä kermatäytteinen pulla, joka muistuttaa hieman laskiaispullaa. Tässä versiossa on kaksi täytettä: mascarpone ja vadelma.
10–12 kplyli 60 min
Ainekset
10–12 kpl
Taikina
- 2 1/2dlmaitoa tai vettä
- 1ps(11 g)Pirkka kuivahiivaa
- 2rklsokeria
- 1tlsuolaa
- n. 6dlPirkka vehnäjauhoja
- 1/2dlPirkka oliiviöljyä tai
- 1/2dlPirkka rypsiöljyä
- 1rklsitruunankuorta raastettuna
- 1tloliiviöljyä kulhon voiteluun
Täyte
- 1tlk(2 dl)Pirkka vispikermaa
- 1prk(250 g)Pirkka Parhaat mascarponea
- 2rklsokeria
- 1/4rs(à 175 g)Pirkka Parhaat suomalaisia vadelmia (pakaste)
Lisäksi
- tomusokeria viimeistelyyn
Valmistus
yli 60 min- Kuumenna neste 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri, hunaja ja suola. Lisää jauhot, kananmuna, öljy ja sitruunankuori.
- Alusta taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Kämmenet voi myös öljytä kevyesti, mikäli taikina tuntuu tahmealta käsin vaivatessa. Taikina saa kuitenkin jäädä pehmeäksi.
- Kaavi taikina leivontakulhosta, muotoile palloksi ja nosta se kevyesti öljyttyyn kulhoon. Jätä kulho vedottomaan paikkaan kohoamaan leivinliinalla peitettynä noin tunniksi tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
- Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, muotoile pötköksi ja jaa tasaisesti 10–12 osaan. Pyörittele pulliksi ja aseta ne tasaisesti pellille leivinpaperin päälle. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30–60 minuuttia, kunnes pullat ovat hieman kohonneet.
- Paista pullia 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes niiden väri on muuttunut kullanruskeaksi.
- Anna pullien jäähtyä täysin ennen täyttöä. Tee kaksi eri täytettä. Vatkaa kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa notkistettu mascarpone. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Siirrä puolet vaahdosta toiseen kulhoon ja lisää hieman sulaneet vadelmat. Vatkaa sähkövatkaimella nopeasti sekaisin jämäkäksi vaahdoksi. Huomaathan, että pakastevadelmat saattavat hieman löystyttää vaahtoa.
- Leikkaa pullat keskeltä halki lähes pohjaan saakka. Pursota tai lusikoi sisälle reilusti mascarponevaahtoa ja tasoita pinta palettiveitsellä. Tee vadelmaversiot samalla tavalla. Viimeistele tomusokerilla.
Katso video
Tiesitkö että...
Tiesitkö, että Italiassa maritozzi-pullia on käytetty kosiskeluun: sulhaskandidaatti on saattanut piilottaa sormuksen pullaan. Vinkki! Ihanan kiiltävät tahmapullat saat, kun voitelet ne sokeriliemellä heti paistamisen jälkeen (kiehauta kattilassa 1 osa vettä ja 1 osa sokeria). Pullataikinaan voit raastaa sitruunan sijaan myös appelsiininkuorta.Kategoriat
Teemat Sesongit Leivonta ja jälkiruoat
Kokeile myös
- yli 60 min4,0(8 arvostelua)
- 30 - 60 min4,1(30 arvostelua)
- yli 60 min4,0(93 arvostelua)
Kommentoi
Tykkäsin tosi paljon! Sitruuna pullataikinassa antaa kivan säväyksen ja mascarpone-kermavaahto marjoilla tosi hyvä. Varmasti teen toiste!
Täydelliset. Menee myös aamiaissämpylöinä. Ihanan kuohkeat. Jatkoon menee.
Ihanat pullat! Sitruunaa juuri sopivasti, ja vastoin oletuksia, öljyllä leivottu taikina oli helppo muotoilla. Vadelmien sijaan laitoin mustikoita, vähän enemmän, kuin reseptissä oli marjoja. Täydellistä!
Loistava maku näissä pullissa!
Itsellä jäi tosi kovaksi 6dl jauhoja.
Maku on ok, mutta laktoosittomalla mascarponella täyte jää niin löysäksi, että valuu pois pullan sisältä.
Kyllä tuli hyviä!!! Minulla ei ollut vadelmia täytteeseen, vaan laitoin vadelmahilloa. Täydellistä oli!