Kevyen raikas meloni

Erilaiset melonit ovat kevyttä herkkua ihan sellaisenaan, mutta tuovat raikkaan makeaa makua mm. erilaisiin kesäisiin salaatteihin, smoothieihin, juomiin ja jälkiruokiin. Meloni on miedon makuinen ja kevyt hedelmä, joka maistuu kaiken ikäisille!

Tunnetko melonit?

Melonit jaetaan kahteen pääryhmään: vesimeloneihin ja sokerimeloneihin. Vesimelonin tuntevat kaikki - se sisältää jopa 94% vettä, ja maistuu sellaisenaan erinomaisesti myös lapsille. Suomalaisille tutuin sokerimelonilajike on hunajameloni. Vähemmän tunnettuja lajikkeita ovat esimerkiksi verkkomelonit cantaloupe, galia ja okashi.  

Vesimeloni

Vesimeloni

Vesimelonit ovat muodoltaan pyöreitä ja niillä on paksu vihreä kuori. Kuoren väritys voi olla täysin tummanvihreä, vaaleanvihreä tai vihreäraitainen. Yleensä löydät kaupasta tuttuja punamaltoisia vesimeloneja, jotka ovat maultaan miedon makeita. Vesimeloni sisältää jopa 94% vettä. Suurimmillaan vesimeloni saattaa kasvaa jopa 15 kiloiseksi. Makea ja mehukas vesimeloni maistuu sellaisenaan ja se sopii niin aamiaiselle ja välipalaksi kuin alkupalaksi ja jälkiruoaksikin. Vesimeloni tuo makua salaattiin, se on erinomainen hedelmäsalaateissa, jäätelön kera ja juomissa.

Piel de sapo -meloni

pieldesapo

Piel de sapo -melonin valkea hedelmäliha maistuu aromikkaalta ja erittäin makealta. Se on herkullista viileänä sellaisenaan, salaateissa, alkupaloissa ja lihan lisäkkeenä. Kokeile esimerkiksi raikkaana lisäkkeenä grillatulle lihalle ja grillatun kanan kanssa salaatissa.

Cantaloupemeloni

Cantaloupe

Makean ja aromikkaan cantaloupemelonin hedelmäliha on keltaisen punertavaa. Cantaloupe on herkullista sellaisenaan sekä erinomainen lisä salaatteihin, alkupaloihin ja lihan kaveriksi. Näppärä alkupala valmistuu yhdistämällä cantaloupemelonia ja parmankinkkua cocktailtikkuun. 

Hunajameloni

Hunajameloni

Raikkaan makea ja mieto hunajameloni on hedelmälihaltaan vaaleaa ja mehukasta. Hunajameloni on herkullista sellaisenaan ja sopii hyvin erilaisiin salaatteihin sekä muihin jälkiruokiin. Se tuo raikkautta juomiin ja smoothieen.

Jimbee –meloni

Jimbee

Jimbee-melonin maku on ainutlaatuisen makea ja aromaattinen. Kermanvaalean ulkokuoren alla hedelmäliha on oranssin sävyistä, kiinteää ja mehukasta. Jimbee sopii syötäväksi sellaisenaan tai lisänä salaatteihin ja tapaksiin. Yksi Jimbee-meloni painaa 700-1000 grammaa.

Galiameloni

Galia

Makean ja aromikkaan Galiamelonin kuori on verkkomainen ja kellanvihreä. Hedelmäliha on väriltään vaaleanvihreää ja maistuu makealle ja aromikkaalle. Galiamelonia käytetään viileänä sellaisenaan, salaateissa, alkupaloissa ja lihan lisäkkeenä. Se on herkullista myös hedelmäsalaatissa.

Okashi –meloni

Okashi

Perinteinen ja makea Okashi on muodoltaan hieman ovaali, kuoren väriltään kellertävä ja pinnaltaan verkkomainen. Sen hedelmäliha on vihreän sävyistä. Okashin maku tähtää alkuperäiseen Galia-melonin makuun ja on erittäin maukasta ja mehukasta. Okashi-meloni säilyy pitkään.

Kypsyys ja säilytys

Kypsän melonin tunnistat siitä, että se on pehmeä ja mehukas. Kun kopautat melonia kevyesti kuoreen, ja kuulet kumean äänen, on meloni valmis nautittavaksi. Jos meloni on raaka, voit kypsyttää sitä huoneenlämmössä. Melonit ovat arkoja painaumille, joten painele melonin tyveä varovaisesti kypsyyttä kokeillessasi. Jäähdytä meloni ennen nauttimista.

Melonit ovat erittäin vesipitoisia ja sisältävät siten vain vähän energiaa. Paras säilytyslämpötila useimmille meloneille on viileä, noin +8 - +12 astetta. Erityisesti paloitellut melonit pitää säilyttää jääkaapissa.

Melonireseptit

Mozzarellalla viimeistelty vesimelonisalaatti maistuu upeasti grillillä paistetun broilerin, uusien perunoiden ja tuoreen leivän kanssa. Helposti valmistuvaan, rouskuvaan melonisalaattiin voi laittaa vesi- tai hunajamelonia.  Herkullinen leipäjuusto-melonisalaatti sopii vaikkapa noutopöydän tarjottavaksi tai juhlavaksi alkuruoaksi. Koristeluun voi käyttää mansikoita. Suolannälkäiselle maistuu rapea parmankinkku-melonisalaatti, joka tarjotaan balsamiviinietikan ja oliiviöljyn kera. Vesimeloni-vadelmasalaatti on kesäpäivän raikas lisäke tai alkuruoka.

Kesähelteellä ei keksi paljon parempaa tapaa viilentyä kuin ihanan raikas vesimelonijuoma. Kokeile esimerkiksi inkiväärillä maustettua vesimelonijuomaa, joka saa pirteän säväyksensä limestä. Raikkaan  hedelmäinen hunajameloni-vihersmoothie on maistuva ja terveellinen aamu- tai välipala. Jos mieli tekee erityisen hienoa melonidrinkkiä, kannattaa kokeilla mansikka-melonisohjoa korkeissa laseissa mansikoilla koristeltuna! Jälkiruokana maistuu esimerkiksi makea vesimelonipizza tai herkullinen jäätelömeloni.

Tutustu monipuolisiin meloniresepteihimme alla!

Melonireseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Melonireseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Meloni inspiroi bloggareita

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.