Omena - herkullinen terveyspommi

Kauniin vihreää, punaposkista, pulleaa, makeaa ja kirpakkaa – omenalajikkeita on joka lähtöön sellaisenaan syötäväksi, leivontaan ja ruoanlaittoon. Valitse oikea omenalajike käyttötarkoituksen mukaan. 

K-kauppojen valikoimasta löytyy kymmenkunta omenalajiketta ympäri vuoden. Syksyisin hedelmätiskit notkuvat maistuvia kotimaisia omenoita, jotka sopivat loistavasti esimerkiksi leivontaan. Leivo vaikkapa omenapiirakka, omenarahkapulla tai omenakakku tai valmista omena-kaurapaistos tai klassiset uuniomenat ja omenahyve.

Sopiva käyttötarkoitus omenalajin mukaan

Omenat jakautuvat makeisiin ja hapokkaisiin omenoihin. Hapokkaat omenat sopivat hyvin ruoanlaittoon ja leivontaan, makeat lajikkeet kannattaa sen sijaan rouskutella sellaisinaan tai käyttää niitä vaikkapa omenarahkan valmistukseen. Mikään ei kuitenkaan estä niidenkään hyödyntämistä leivonnassa.

Hapokkaat sopivat parhaiten leivontaan


Kaupasta löytyvät kauniin vihreät ja mehukkaat Granny Smith -omenat maistuvat sellaisinaan kirpeän happamista mauista pitäville. Granny Smith -omenat sopivat erityisen hyvin myös leivontaan – esimerkiksi uuniomenoiksi tai omenapiiraisiin.

Kuoreltaan punakeltaiset, sisältä kiinteät ja valkeamaltoiset Idared-omenat sekä Jonagold-omenat ovat niin ikään hapokkaita ja mehukkaita. Molemmat sopivat muiden hapokkaiden omenien tavoin monenlaiseen leivontaan. Valmista myös omenamehut ja hillot, kuten omena-pihlajanmarjamehu tai omenasose, kypsistä ja hieman happamista omenista.

Syö makeat omenat sellaisenaan

Punaposkinen suosikkiomena Royal Gala sekä keltavihreä ja makea Golden Delicious -omena sopivat parhaiten sellaisinaan herkuteltaviksi. Makeat omenalajikkeet sopivat hyvin myös hedelmäsalaatin tai jogurttiannoksen sekaan. Golden Delicious -omenoita kannattaa käsitellä varoen, sillä ne kolhiintuvat ja mustuvat helposti.

Omenareseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Omena on syksyinen herkku

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Omena on syksyinen herkku

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.