Papaija tuo terveiset tropiikista

Papaija on yhä useammalle tuttu aromikkaan makea ja hapoton hedelmä. Oletko jo ehtinyt maistaa tätä makeaa herkkua?

Papaijan lohenpunainen hedelmäliha on maukasta ja mehukasta sekä miellyttävän pehmeää. Herkullinen hedelmäliha voidaan syödä suoraan lohkotun hedelmän kuoresta lusikalla kovertamalla. Keltavihreää tai oranssia kuorta ei syödä, kuten ei myöskään pieniä mustia pippurinnäköisiä siemeniä hedelmän keskellä.

Papaija on syöntikypsä, kun se on aavistuksen pehmeä. Pieniä ryppyjä kypsän hedelmän kuoressa ei kannata säikähtää. Raaka hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Hapottoman papaijan maku tulee paremmin esille, kun sitä korostetaan ennen syömistä sitruunan-, limen- tai appelsiinin mehulla.

Papaijaa käytetään melonien tapaan. Hedelmä maistuu jälkiruokana sekä kylmän lihan lisäkkeenä. Papaija sisältää ruoansulatusta lisääviä entsyymejä, joten se onkin erinomainen syötäväksi liharuokien kanssa.

Kotona papaija säilyy muutaman päivän huoneenlämmössä. Mikäli säilytät sitä pidempään, paras paikka on viileäkaappi, +12- +15 astetta. Papaija erittää runsaasti etyleeniä, joten se kannattaa säilyttää erillään etyleenille herkistä kasviksista, kuten kurkuista ja salaateista.

Hedelmäiset papaijasalaatit

Papaija-mangosalaatti maustetaan raikkaalla limetillä ja mintulla ja tarjotaan jälkiruokana tai välipalana sellaisenaan. Thaimaalainen hedelmäsalaatti on ihanan eksoottinen makuelämys, joka tarjoillaan turkkilaisesta jogurtista valmistetun kastikkeen kera. Salaatin pinnalle ripotellaan vielä kanelia ja cashew-pähkinöitä. 

Lämpimät papaijareseptit

Mausteinen papaijabroileri on herkullinen höystö, joka tarjoillaan riisin kera. Yksi annos on sekä ravitseva että edullinen. Kannattaa kokeilla myös kirjolohta ja papaijasalsaa, jotka sopivat kiireisenkin ihmisen aikatauluun. Houkutteleva papaija-broileripiiras tarjoillaan jäähtyneenä raikkaan vihreän salaatin kera.