• Sesongin herkut
  • Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio

Pirkka-joulukinkku

Pirkka-joulukinkku
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • yli 60 min
  • 210 kcal / 100 g

Ainekset

    • 1Pirkka kinkkurulla (n. 3 kg)
    • tai
    • Pirkka juhlakinkku (4-5 kg)
    • tai
    • Pirkka perinteinen joulukinkku (n. 9 kg)

Kuorrutus

    • 3rklPirkka sinappia
    • 1keltuainen
    • Pirkka korppujauhoja tai
    • Pirkka maissihiutaleita murskattuna

Kastike

    • 2dlPirkka omenatäysmehua
    • 2dlEuro Shopper omenasosetta
    • 1rkllihafondia
    • 1rklPirkka sinappia

Valmistus

yli 60 min
  1. Anna pakastetun kinkkurullan tai kinkun sulaa hitaasti viileässä. Kinkkurulla sulaa koosta riippuen 1-2 päivässä; juhlakinkun ja perinteisen joulukinkun sulaminen kestää 3-4 päivää. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa.
  2. Testaa paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan, poreilevaan veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98-100 astetta.
  3. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle foliolla vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Kinkkurullan voit kypsentää vuoassa. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Mittarin kärki ei saa koskettaa luuta. Paistomittari kannattaa laittaa kinkun kylkeen, jotta mittarin pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta.
  4. Kypsennä kinkku 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa noin 75-80 astetta. Kinkkurullan kypsennyslämpötila voi olla vähän korkeampi eli 150 astetta. Aikaa kuluu noin 60-80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
  5. Anna kinkun jäähtyä hieman. Poista verkko ja nahka. Sivele pinta sinapilla tai sinappi-keltuaisseoksella ja ripottele päälle korppujauhoja tai maissihiutaleita. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
  6. Sekoita kattilassa omenatäysmehu ja omenasose. Mausta lihafondilla ja sinapilla. Kuumenna ja anna kiehahtaa.

Kategoriat

Ravintosisältö per 100 g

  • 210 kcal878 kJ
  • Proteiinia17,5 g
  • Hiilihydraatteja2,24 g
  • Rasvaa14,9 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille