Pirkka-joulukinkku
- Annosmäärä annosta
- Valmistusaikayli 60 min
Kinkku kuuluu useimpien suomalaisten joulupöytään. Kuorruta kinkku perinteisesti sinapilla. Tarjoa lisäksi omenakastiketta.
Ainekset
annosta
1 | Pirkka kinkkurulla (n. 3 kg) tai Pirkka juhlakinkku (4-5 kg) tai Pirkka perinteinen joulukinkku (n. 9 kg) tai |
Kuorrutus | |
---|---|
3 rkl | Pirkka sinappia tai |
1 | kananmunan keltuainen tai |
Pirkka korppujauhoja tai tai | |
Pirkka maissihiutaleita murskattuna tai | |
Kastike | |
2 dl | Pirkka omenatäysmehua tai |
2 dl | Pirkka omenasosetta tai |
1 rkl | lihafondia tai |
1 rkl | Pirkka sinappia tai |
Valmistus
yli 60 min
Huomasithan, että voit vaihenumeroa klikkaamalla merkitä työvaiheet tehdyksi.
Anna pakastetun kinkkurullan tai kinkun sulaa hitaasti viileässä. Kinkkurulla sulaa koosta riippuen 1–2 päivässä; juhlakinkun ja perinteisen joulukinkun sulaminen kestää 4–5 päivää. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa.
Testaa paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan, poreilevaan veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98–100 astetta.
Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Kinkkurullan voit kypsentää vuoassa. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Mittarin kärki ei saa koskettaa luuta. Paistomittari kannattaa laittaa kinkun kylkeen, jotta mittarin pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta.
Kypsennä kinkku 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa noin 75–80 astetta. Kinkkurullan kypsennyslämpötila voi olla vähän korkeampi eli 150 astetta. Aikaa kuluu noin 60–90 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
Anna kinkun jäähtyä hieman. Poista verkko ja nahka. Sivele pinta sinapilla tai sinappi-keltuaisseoksella ja ripottele päälle korppujauhoja tai maissihiutaleita. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
Sekoita kattilassa omenatäysmehu ja omenasose. Mausta kinkun lihafondilla ja sinapilla. Kuumenna ja anna kiehahtaa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,2(13 arvostelua)
- yli 60 min4,7(30 arvostelua)
- yli 60 min3,2(5 arvostelua)
- yli 60 min5,0(7 arvostelua)
- yli 60 min2,3(7 arvostelua)
- yli 60 min4,8(23 arvostelua)
- yli 60 min2,3(3 arvostelua)
- yli 60 min3,5(2 arvostelua)
Arvostele resepti
ka. 3,9 (13 arvostelua)