Monikäyttöinen ja veikeän värinen punajuuri

Punajuurikas eli punajuuri on monipuolinen juures, josta saa herkullisia lisäkkeitä, pääruokia ja jälkiruokia. Siitä syntyy esimerkiksi punajuurilaatikko, punajuurikeitto ja punajuurisosekeitto, punajuuripaistos tai punajuuripihvit. Punajuuri on myös upea makupari eri juustojen kanssa. Kokeile vaikkapa punajuuri-vuohenjuustosalaattia.

Punajuuri voi lajikkeesta riippuen olla pyöreä, litteänpyöreä, munanmuotoinen tai pitkänomainen. Hyvä punajuuri on tasainen, voimakkaan punainen ja sileäpintainen. Punajuuri sisältää kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja sekä karotenoideja, joista syntyy elimistössä A-vitamiinia ja kuitua. Punajuuri sisältää myös nitraatteja, eikä siksi sovi aivan pienille lapsille.

Ennen keittämistä punajuurta ei kannata kuoria eikä kantaa tai juuren päätä poistaa. Tällöin punainen väriaine ei valu keitinveteen. Säilytä punajuurta kylmässä (+2 - +6 asteessa) erillään etyleeniä erittävistä kasviksista, kuten hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Monta maistuvaa punajuuresta

Punajuuresta saa maukkaan lisäkkeen, kun sen paahtaa uunissa kypsäksi esimerkiksi timjamilla ja rosmariinilla maustettuna. Uunipunajuuret ja lihapullat sopivat lämmikkeeksi kylmeneviin syysiltoihin. Vuohenjuusto, sinihomejuusto ja fetajuusto ovat erinomaisia makupareja punajuurelle. Vuohenjuustopunajuuret maistuvat kinkun kanssa tai pikkulämpimänä. Leipätikkujen kanssa tarjottava sinihomejuusto-punajuurikeitto on sopivan ruokaisa syysherkku. Jos kaipaat uusia täytteitä pizzaasi, pyöräytä punajuuresta, sienistä ja savuporosta suppilovahvero-poropizza.

Kokeile punajuurta risotoissa, pastoissa ja salaateissa. Kermainen punajuuririsotto on kauniin värinen ja herkullinen. Punajuuri sopii myös pataruokiin, laatikoihin, keittoihin ja muhennoksiin. Klassisia punajuuriruokia ovat rosolliborssikeitto ja Lindströmin pihvit. Erilaiset punajuuritulkinnat ovat myös kokeilun arvoisia: maistuisiko punajuuricarpaccio, punajuuripastapunainen wasabisilli tai punajuuriboston?

Punajuuri sopii myös leivontaan

Tiesitkö, että punajuuri sopii myös leivontaan? Pähkinäiset punajuuri-browniepalat ja punajuuribrulee ovat rohkean ruoanlaittajan valintoja. Viime aikojen nyhtötrendin mukainen revitty punajuurileipä eli pulled bread on näyttävä ja mehevä. 

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lisää punajuurireseptejä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.