Ranskalainen vehnäleipäReseptin takana kumppani

Ranskalainen vehnäleipä

  • Annosmäärä1 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Laktoositon
  • Kananmunaton
Ranskalainen vehnäleipä eli patonki on vaaleiden leipien klassikko! Näppärillä vinkeillä saat leivän onnistumaan kotiuunissakin.
  • Laktoositon
  • Kananmunaton

Ainekset

1 kpl
1 pkt (50 g)
 
hiivaa
tai
2 rkl
 
hunajaa
tai
5 dl
 
kädenlämpöistä vettä
tai
3 dl
 
durumjauhoja
tai
3 tl
 
suolaa
tai
7 dl
 
vehnäjauhoja
tai

Lisäksi

 
rypsiöljyä
tai

Valmistus

yli 60 min
Liuota hiiva ja hunaja veteen. Lisää seokseen durumjauhot ja anna taikinan olla huoneenlämmössä 10 minuuttia.
Lisää suola ja sekoita. Lisää vehnäjauhot taikinaan puuhaarukalla sekoittaen. Kun taikina käy liian raskaaksi, jatka sekoittamista käsin. Nosta taikina työtasolle ja alusta sitä kädelläsi.
Kun taikina on joustavaa ja kimmoisaa, sipaise taikinakulhoon kasviöljyä ja siirrä taikina kulhoon. Kohota taikinaa kannen alla 40 minuuttia.
Jauhota työtaso kevyesti ja ota kohonnut taikina kulhosta. Muovaa taikinaa työtasolla, jotta saat suuret ilmakuplat pois taikinasta. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä paloista kaksi leipää.
Peitä leivät leivinliinalla ja anna kohota uudelleen kaksinkertaiseksi.
Kuumenna uunipelti 250-asteisessa uunissa. Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla. Nosta kohotettu leipä kuumalle uunipellille käsin tai leivinlapion avulla.
Suihkuta uuniin vettä suihkupullolla ja työnnä leipä uuniin.
Alenna uunin lämpötila viiden minuutin kuluttua 200 asteeseen. Jatka paistamista 10 minuuttia.
Avaa uuniluukku, jotta uuni kuivuu ja leivän pinnasta tulee rapea.
Jatka paistamista vielä puolisen tuntia. Avaa uuniluukku paistamisen aikana pari kertaa niin saat rapean leivän.
Varmista leivän kypsyys koputtamalla sitä pohjaan. Kypsä leipä kumisee. Suihkauta vielä vettä juuri uunista otetuille leiville, jotta niiden pinta lohkeilee.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,7 (27 arvostelua)

  • Testaaja
    2 vuotta sitten
    Paistoajat ovat yksiselitteisen väärin. Patonki alkaa olla kypsää jo kohdassa 8 - reseptissä paistetaan sen jälkeen vielä puoli tuntia!!! Taikinan koostumus sen sijaan on varsin hyvä.