• Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio
  • Sesongit ja teemat
Ranskalainen vehnäleipäReseptin teki kumppani

Ranskalainen vehnäleipä

Ranskalainen vehnäleipä eli patonki on vaaleiden leipien klassikko! Ranskalainen sämpylä syntyy perusraaka-aineista ja pienestä tilkasta herkullista hunajaa.

  • 1 kpl
  • yli 60 min

Ainekset

1 kpl
    • 1pkt(50 g)hiivaa
    • 2rklhunajaa
    • 5dlkädenlämpöistä vettä
    • 3dldurumjauhoja
    • 3tlsuolaa
    • 7dlvehnäjauhoja

Lisäksi

    • rypsiöljyä

Valmistus

yli 60 min
  1. Liuota hiiva ja hunaja veteen. Lisää seokseen durumjauhot ja anna taikinan olla huoneenlämmössä 10 minuuttia.
  2. Lisää suola ja sekoita. Lisää vehnäjauhot taikinaan puuhaarukalla sekoittaen. Kun taikina käy liian raskaaksi, jatka sekoittamista käsin. Nosta taikina työtasolle ja alusta sitä kädelläsi.
  3. Kun taikina on joustavaa ja kimmoisaa, sipaise taikinakulhoon kasviöljyä ja siirrä taikina kulhoon. Kohota taikinaa kannen alla 40 minuuttia.
  4. Jauhota työtaso kevyesti ja ota kohonnut taikina kulhosta. Muovaa taikinaa työtasolla, jotta saat suuret ilmakuplat pois taikinasta. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä paloista kaksi leipää.
  5. Peitä leivät leivinliinalla ja anna kohota uudelleen kaksinkertaiseksi.
  6. Kuumenna uunipelti 250-asteisessa uunissa. Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla. Nosta kohotettu leipä kuumalle uunipellille käsin tai leivinlapion avulla.
  7. Suihkuta uuniin vettä suihkupullolla ja työnnä leipä uuniin.
  8. Alenna uunin lämpötila viiden minuutin kuluttua 200 asteeseen. Jatka paistamista 10 minuuttia.
  9. Avaa uuniluukku, jotta uuni kuivuu ja leivän pinnasta tulee rapea.
  10. Jatka paistamista vielä puolisen tuntia. Avaa uuniluukku paistamisen aikana pari kertaa niin saat rapean leivän.
  11. Varmista leivän kypsyys koputtamalla sitä pohjaan. Kypsä leipä kumisee. Suihkauta vielä vettä juuri uunista otetuille leiville, jotta niiden pinta lohkeilee.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 2 arvostelua