Rapeat sämpylät
- Annosmäärä16 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
Maailman parhaat rapeat sämpylät syntyvät yön yli kohotetulla taikinalla. Taikina on helppo vain nostella kauhalla leivinpaperin päälle ennen paistamista.
Ainekset
16 kpl
6 dl | vettä tai |
1/2 pkt (à 50 g) | hiivaa tai |
1 dl | tai |
1 dl | tai |
2 tl | suolaa tai |
n. 8 dl | tai |
Ravintosisältö
Energia | 716 kJ / 171 kcal |
Rasva | 1,2 g |
josta tyydyttynyttä | 0,2 g |
Hiilihydraatit | 31,7 g |
josta sokereita | 0,3 g |
Proteiini | 6,5 g |
Suola | 1,1 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Liuota hiiva viileään veteen. Sekoita joukkoon ruisjauhot, kaurahiutaleet ja suola.
Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan taikinan joukkoon. Sekoita varovasti, älä vaivaa taikinaa. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho ja nosta se jääkaappiin yön yli.
Kuumenna aamulla uuni 225-asteiseksi. Nosta taikinaa kauhalla pellille leivinpaperin päälle. Paista sämpylöitä 30–35 minuuttia hieman alatasoa ylempänä. Älä peitä sämpylöitä paistamisen jälkeen, jotta kuori pysyy rapeana.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Tuorehiiva 50 g leivinhiivaHinta 0,27/kpl5,40/kg
- Pirkka ruisjauho 1kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Pirkka suomalainen kaurahiutale 1kgHinta 1,29/kpl1,29/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Pirkka Suomalainen Puolikarkea Vehnäjauho 2kgHinta 1,59/kpl0,80/kg
- Myllärin Luomu Ruisjauho 1kgHinta 2,09/kpl2,09/kg
- Myllyn Paras Ruisjauho 1 kgHinta 1,55/kpl1,55/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min4,0(253 arviota)
- yli 60 min3,7(72 arviota)
- yli 60 min4,0(139 arviota)
- yli 60 min2,8(25 arviota)
- yli 60 min4,1(83 arviota)
- yli 60 min3,9(98 arviota)
- yli 60 min3,9(20 arviota)
- yli 60 min3,3(83 arviota)
Arvostele resepti
ka. 4,2 (530 arviota)
- nisuelwi11 päivää sitten10/10. Tällä ohjeella tulee oikeasti maailman parhaat sämpylät! Kaikki, joille olen näitä tarjoillut, ovat pyytäneet ohjeen - eivätkä meinaa uskoa, kun kerron että taikina on kolmessa minuutissa pyöräytetty.
- Kotilokki2 kuukautta sittenEn tiedä, miksi tämä resepti ei ikinä onnistu minulta. Teen kaiken ohjeen mukaan, mutta sämpylöistä tulee littanoita ja kovia. Tuntuu, että eivät kohoa lainkaan.
- Mk11 kuukautta sittenParas sämpyläresepti, muuta en enää käytäkkään.
- Petra1 vuosi sittenHelppo muunneltava ohje, super hyvät sämpylät. Suosittelen!
- Sk1 vuosi sittenOlen leiponu jo vuosia monenmonta kertaa se jo sanoo et hyvää on ja helppoa👍
- Piitsu1 vuosi sittenErinomainen, muunneltava resepti
- RiHa561 vuosi sittenAivan huippu ohje. Tosin tuunasin siemenillä ja lisäsin desin öljyä. Ja toisella kertaa laitoin sekaan pilkottuja karpaloita. Paistoaikaa ei minun uunissa tarvittu kuin 20 minuuttia (vajaa). Vaihdoin pellin paikkaa noin puolivälissä paiston. Kestävät hyvin pakastuksenkin. Pakkasesta suoraan paahtimeen, ensin sulatus ja sitten vielä pieni paahto puolikkaille. Rapeuskin säilyy. ( ehkä öljyn ansiosta). On nyt toinenkin luotto-ohje porkkanasämpylöiden lisäksi. Kiitokset !
- Minna1 vuosi sittenOn tehty tällä ohjeella monet sämpylät. Tosin vähän tuunaamalla: 2 dl ruisjauhoja, 2 dl kaurahiutaleita ja 6 dl vehnäjauhoja. Herkkua aamupalapöytään.
- Hanna2 vuotta sittenAaettä miten hyviä ja täydellinen koostumus! Rapea kuori ja pehmeä sisus. Korvasin osan vehnäjauhoista hiivaleipäjauhoilla ja auringonkukansiemenillä. Tykkään!
- Suosittelija2 vuotta sittenSuosittelen😁
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenJuha, yön yli kohonneesta taikinasta on tarkoitus nostella taikinaa kauhalla tai lusikoilla pellille. Taikinaa ei siis tarvitse vaivata. Sämpylöitä ei ole myöskään tarvetta nostattaa ennen paistamista. Sämpylät kohoavat hieman paiston aikana. Löysähkön taikinan ja pitkän paistoajan vuoksi sämpylöistä tulee sisältä mehevia ja pinnalta rapeita.
- Juha3 vuotta sittenPitääkö sämpylöitä nostattaa uunipellillä vielä ennen uuniin laittamista? En nostattanut ja sämpylöistä tuli tiiviitä eivätkä ne kasvaneet yhtään paiston aikana. Muuten taikina nousi yön yli hyvin ja rakenne näytti hyvältä, en myöskään vaivannut taikinaa vaan nostin lusikalla suoraan uunipellille.
- Satu3 vuotta sittenHyviä ja rapsakoita sämpylöitä myös lasten mieleen.
- Anna-Kari3 vuotta sittenMahtava resepti! Korvasin ruisjauhot kaurajauhoilla, kun ei ollut ruisjauhoja kaapissa. Kiitos ihanasta ja helposta reseptistä, tuli onnistumisen tunne :)
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenMaaria, porkkanaraastetta lisätessä taikina vaatii hieman enemmän jauhoja kuin mitä ohjeeseen on merkitty. Paistoaikaa kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa pidentää muutamalla minuutilla. Valmiin sämpylän tunnistaa kauniin ruskeasta pohjasta.
- Maaria4 vuotta sittenHei! Tein sämpylöitä , laitoin ruisjauhon tilalle sämpyläjauhoja ja lisäsin vielä.porkkanaraastetta mukaan. Sämpylät jämähtivät leivinpaperiin niin kovasti kiinni että joutui leikkaamaan puolet sämpylöitä irti. Lisäksi keskeltä jäi raa'aksi. Miksi jämähtivät näin kiinni? Viimeksi kun tein niin onnistui täydellisesti.
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenHätääntynyt, hiiva toimii kylmässä hitaasti jolloin pitkä kohotusaika jääkapissa antaa taikinaan makua. Mikäli taikinakulho jäi pöydälle, voi taikinaa vielä halutessaan käyttää sämpylöiden valmistamiseen.
- Hätääntynyt4 vuotta sittenKulho unohtui keittiön pöydälle yöksi, haittaako? Voikohan niitä vielä syödä 🤔
- HyvääHelposti4 vuotta sittenHerkullisia sämppäreitä saatiin aamiaispöytään, näitä tehdään varmasti uudestaankin. Laitoin hiivan tilalle kuivahiivaa yhden pussin.
- Jauhopeukalo4 vuotta sittenLaitoin vähän juustoraastetta pintaan ja muutamaan ripaus grillausmaustetta sen päälle..voi taivas että tuli hyviä...
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenKotileipuri, reseptistä tulee 16 sämpylää, mutta toki oman annostelun mukaan voit halutessasi tehdä sämpylöistä suurempia tai pienempiä.
- IRMA4 vuotta sittenHei Ensimmäistä kertaa leivoin tämän ohjeen mukaan ja hyviä tuli. Kävi mielessä, olisko pitänyt yön yli jälkeen sekoittaa kohonutta taikinaa ennen uunipellille laitto?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenIRMA, ei ole tarve sekoittaa taikinaa ennen kuin siitä annostelee sämpylöitä pellille. Tätä reseptiä ei pidä liikaa vaivata tai sekoitella, jotta taikinasta tulee ilmava ja kuorista rapeat.
- Hedda4 vuotta sittenHyviä tuli! Miten sämpylät tulee säilyttää, että rapeus säilyy?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenHedda, mukava kuulla että resepti on mieluinen. Leipä säilyy parhaiten huoneenlämmössä, ja näitä sämpylöitä voi säilyttää ilman pussiakin, jotta rapeus säilyy paremmin. Parhaimmillaan sämpylät ovat kuitenkin tuoreina.
- JeeJee5 vuotta sittenTää on kyllä hyvä resepti, tulee herkullisia sämpylöitä ja helppo tehdä. Taikinaa voi maustaa mielensä mukaan, itse lisäsin nyt siirappia ja valkosipulimurskaa. ☺
- Namskis5 vuotta sittenLoistava resepti, todella helppo ja ihanan rapeita ja maukkaita sämpylöitä tulee. Teen nykyään lähes aina sämpylät tällä reseptillä.
- Hiivanmakuiset5 vuotta sittenHiiva on liuotettu kylmään veteen ensimmäisestä kerrasta lähtien. Nykyään laitan tuon 1/2 pkt hiivaa/ 1 l kylmää vettä. Hyviä tulee kerta toisensa jälkeen ja kohoaa hyvin.
- hiivanmakuiset25 vuotta sittenNo onneksi rasvalevitteen käyttö häivyttää sen järkyttävän hiivan maun, mikä tuoreissa sämpylöissä tuntuu ilman lisukkeita.
- Lahjaksihiivanmakuisia5 vuotta sittenSämpylät oli kyllä rapeita, mutta maistuu aivan hiivalke. Puolikas tuorehiiva 6 dl nestemäärälle on aivan liikaa. Seuraavalla kerralla kokeilen tehdä juuritaikinan tai puolitan tuon hiivamäärän.