Rapeat sämpylät
Maailman parhaat sämpylät syntyvät yön yli kohotetulla taikinalla. Ohjeella saat ihanat, rapeakuoriset sämpylät aamupalapöytään tai brunssille. Noin 0,05€/annos.
- 16 kpl
- yli 60 min
Ainekset
16 kpl
- 6dlvettä
- 1/2pkt(à 50 g)hiivaa
- 1dlPirkka ruisjauhoja
- 2tlsuolaa
- n. 8dlPirkka vehnäjauhoja
Valmistus
yli 60 min- Liuota hiiva viileään veteen. Sekoita joukkoon ruisjauhot, kaurahiutaleet ja suola.
- Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan taikinan joukkoon. Sekoita varovasti, älä vaivaa taikinaa. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho ja nosta se jääkaappiin yön yli.
- Kuumenna aamulla uuni 225-asteiseksi. Nosta taikinaa kauhalla pellille leivinpaperin päälle. Paista sämpylöitä 30-35 minuuttia hieman alatasoa ylempänä. Älä peitä sämpylöitä paistamisen jälkeen, jotta kuori pysyy rapeana.
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 7/2017. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Sesongit Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla
Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.Valikoima ja hinnat kaupasta
Kommentoi
Mahtava resepti! Korvasin ruisjauhot kaurajauhoilla, kun ei ollut ruisjauhoja kaapissa. Kiitos ihanasta ja helposta reseptistä, tuli onnistumisen tunne :)
Hei! Tein sämpylöitä , laitoin ruisjauhon tilalle sämpyläjauhoja ja lisäsin vielä.porkkanaraastetta mukaan. Sämpylät jämähtivät leivinpaperiin niin kovasti kiinni että joutui leikkaamaan puolet sämpylöitä irti. Lisäksi keskeltä jäi raa'aksi. Miksi jämähtivät näin kiinni? Viimeksi kun tein niin onnistui täydellisesti.
Maaria, porkkanaraastetta lisätessä taikina vaatii hieman enemmän jauhoja kuin mitä ohjeeseen on merkitty. Paistoaikaa kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa pidentää muutamalla minuutilla. Valmiin sämpylän tunnistaa kauniin ruskeasta pohjasta.
Hätääntynyt, hiiva toimii kylmässä hitaasti jolloin pitkä kohotusaika jääkapissa antaa taikinaan makua. Mikäli taikinakulho jäi pöydälle, voi taikinaa vielä halutessaan käyttää sämpylöiden valmistamiseen.
Kulho unohtui keittiön pöydälle yöksi, haittaako? Voikohan niitä vielä syödä 🤔
Herkullisia sämppäreitä saatiin aamiaispöytään, näitä tehdään varmasti uudestaankin. Laitoin hiivan tilalle kuivahiivaa yhden pussin.
Laitoin vähän juustoraastetta pintaan ja muutamaan ripaus grillausmaustetta sen päälle..voi taivas että tuli hyviä...
Montako sämpylää ohjeesta tulee?
Kotileipuri, reseptistä tulee 16 sämpylää, mutta toki oman annostelun mukaan voit halutessasi tehdä sämpylöistä suurempia tai pienempiä.
Hei Ensimmäistä kertaa leivoin tämän ohjeen mukaan ja hyviä tuli. Kävi mielessä, olisko pitänyt yön yli jälkeen sekoittaa kohonutta taikinaa ennen uunipellille laitto?
IRMA, ei ole tarve sekoittaa taikinaa ennen kuin siitä annostelee sämpylöitä pellille. Tätä reseptiä ei pidä liikaa vaivata tai sekoitella, jotta taikinasta tulee ilmava ja kuorista rapeat.
Hyviä tuli! Miten sämpylät tulee säilyttää, että rapeus säilyy?
Hedda, mukava kuulla että resepti on mieluinen. Leipä säilyy parhaiten huoneenlämmössä, ja näitä sämpylöitä voi säilyttää ilman pussiakin, jotta rapeus säilyy paremmin. Parhaimmillaan sämpylät ovat kuitenkin tuoreina.
Tää on kyllä hyvä resepti, tulee herkullisia sämpylöitä ja helppo tehdä. Taikinaa voi maustaa mielensä mukaan, itse lisäsin nyt siirappia ja valkosipulimurskaa. ☺
Loistava resepti, todella helppo ja ihanan rapeita ja maukkaita sämpylöitä tulee. Teen nykyään lähes aina sämpylät tällä reseptillä.
Hiiva on liuotettu kylmään veteen ensimmäisestä kerrasta lähtien. Nykyään laitan tuon 1/2 pkt hiivaa/ 1 l kylmää vettä. Hyviä tulee kerta toisensa jälkeen ja kohoaa hyvin.
No onneksi rasvalevitteen käyttö häivyttää sen järkyttävän hiivan maun, mikä tuoreissa sämpylöissä tuntuu ilman lisukkeita.
Sämpylät oli kyllä rapeita, mutta maistuu aivan hiivalke. Puolikas tuorehiiva 6 dl nestemäärälle on aivan liikaa. Seuraavalla kerralla kokeilen tehdä juuritaikinan tai puolitan tuon hiivamäärän.
Lahjaksihiivanmakuisia ja hiivanmakuiset2, ikävä kuulla, että sämpylät ovat maistuneet vahvasti hiivalle. Jos hiiva on liuotettu lämpimään nesteeseen, tämä voi vaikuttaa hiivan makuun. Välitämme palautetta eteenpäin tiedoksi.
Sämpylöihin olen laittanut puoli dl pellavan siemenrouhetta sekä auringonkukansiemeniä 2dl kaurahiutaleita ja 2dl lesettä loput vehnäjauhoa ja toimii.
Rapeat sämpylät aivan mahtavia ja helppoja tehdä meillä jäätiin koukkuun.
rs, harmillista kuulla, että sämpylöiden tekeminen ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Resepti on testattu K-koekeittiöllä. Välitämme palautteesi reseptin tekijöille.
Mikä meni vikaan kun latoin taikinan jääkaappiin ja vähän ajan perästä se oli kuohunut yli äyräitten ?
Pitääkö suolaa laittaa noin pajon, 2tl 6 dl:iin vettä??
Na, suolaa tulee reseptin mukaisesti 2 tl. Voit toki halutessasi laittaa taikinaan vähemmän suolaa.
Muuten hyvät, mutta meitä on monta joilta on kaikki maitotuotteet kielletty.
Ihmettelijä, reseptin toimivuus on testattu koekeittiöllämme, mutta paistoajat ovat aina ohjeellisia, sillä uunit ovat erilaisia. Sämpylöitä kannataa toki tarkkailla paiston aikana.
Oikeastiko pitää sämpylöitä paistaa puolisen tuntia225 asteessa? Kuulostaa tosi pitkältä ajalta...
Voiko ruisjauhon jättää kokonaan pois,pitääkö vehnäjauhoa tai kaurahiutaleita olla enemmän?
En tykkää ruisjauhoista sämpylöissäni, voit toki kokeilla korvata ruisjauhot muilla jauhoilla, mutta se saattaa vaikuttaa sämpylöiden koostumukseen.