RuissämpylätReseptin takana kumppani

Ruissämpylät

  • Annosmäärä9 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Kananmunaton
Itsetehdyt ruissämpylät ovat pinnalta rapeita ja sisältä mehukkaita. Nauti sellaisenaan voin kanssa tai kokeile kalahampurilaisten sämpylöinä.
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Kananmunaton

Ainekset

9 annosta

Juuri

2 dl (125 g)
 
vehnäjauhoja
tai
1 dl
 
vettä
tai
1 rkl
 
turkkilaista jogurttia
tai
1 1/2 dl (95 g)
 
vehnäjauhoja
tai
1 dl
 
vettä
tai

Sämpylätaikina

5 g
 
hiivaa
tai
3 dl (300 g)
 
kylmää vettä
tai
2 dl (250 g)
 
juurta
tai
4 dl (160 g)
 
vehnäjauhoja
tai
3 dl
 
ruisjauhoja
tai
1 dl
 
kaljamaltaita
tai
2–3 tl
 
suolaa
tai

Valmistus

yli 60 min
Tee taikinajuuri. Lämmitä vesi 25-asteiseksi, lisää vehnäjauhot ja turkkilainen jogurtti. Jätä juuri peitettynä huoneenlämpöön 2 päiväksi. Lisää juureen kumpanakin päivä ¾ dl vehnäjauhoja ja ½ dl vettä ja sekoita. Nosta juuri peitettynä kylmään 3 päiväksi.
Tee sämpylätaikina. Sekoita hiiva kylmään veteen. Lisää juuri, vehnä- ja ruisjauhot, kaljamallas ja suola. Sekoita yleiskoneessa 1 minuutti hiljaisella teholla ja jätä taikina lepäämään tunniksi. Vaivaa taikinaa keskiteholla 10 minuuttia. Taikina saa jäädä tahmaiseksi ja tarttua hieman kulhon pohjaan. Vaivaa taikinaa täydellä teholla 10–15 minuuttia, kunnes se on kiiltävää ja kimmoisaa. Siirrä taikina kylmään 12 tunniksi.
Jaa taikina 9 osaan (taikinasta tulee 9 sämpylää), ripottele alustalle vehnäjauhoja ja pyöritä sämpylät. Jätä sämpylät kohoamaan leivinpaperin päälle pellille ja liinan alle 1–1 ½ tunniksi, kunnes ne ovat kohonneet kaksinkertaiseksi. Laita uunin pohjalle reunallinen vuoka ja kaada vuoan pohjalle lämmintä vettä. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita sämpylät uuniin. Paista sämpylöitä 10 minuuttia ja laske lämpötila 200 asteeseen. Poista vuoka uunin pohjalta ja paista vielä 5 minuuttia. Nosta sämpylät ritilälle jäähtymään.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Tuorehiiva 50 g leivinhiiva
    Tuorehiiva 50 g leivinhiiva
    0,27/kpl
    5,40/kg
  • Tuoppi Kaljamallas 1kg
    Tuoppi Kaljamallas 1kg
    4,75/kpl
    4,75/kg
  • Pirkka ruisjauho 1kg
    Pirkka ruisjauho 1kg
    1,59/kpl
    1,59/kg
  • Sunnuntai Karkea täysjyväruisjauho 1 kg
    Sunnuntai Karkea täysjyväruisjauho 1 kg
    2,49/kpl
    2,49/kg
  • Sunnuntai Hieno täysjyväruisjauho 1kg
    Sunnuntai Hieno täysjyväruisjauho 1kg
    2,45/kpl
    2,45/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    1,19/kpl
    1,19/kg
  • Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    2,59/kpl
    5,18/kg
  • Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    1,09/kpl
    1,09/kg
  • Pirkka turkkilainen jogurtti 1kg
    Pirkka turkkilainen jogurtti 1kg
    3,59/kpl
    3,59/kg
  • Pirkka turkkilainen jogurtti 1kg laktoositon
    Pirkka turkkilainen jogurtti 1kg laktoositon
    4,49/kpl
    4,49/kg
  • Pirkka turkkilainen jogurtti 200g laktoositon
    Pirkka turkkilainen jogurtti 200g laktoositon
    1,39/kpl
    6,95/kg
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    2,15/kpl
    2,15/kg
  • Sunnuntai Kruunu karkea vehnäjauho 1 kg
    Sunnuntai Kruunu karkea vehnäjauho 1 kg
    2,79/kpl
    2,79/kg
  • Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    2,25/kpl
    1,13/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,0 (29 arvostelua)