RuissämpylätReseptin takana kumppani

Ruissämpylät

  • Annosmäärä9 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Kananmunaton
Itsetehdyt ruissämpylät ovat pinnalta rapeita ja sisältä mehukkaita. Nauti sellaisenaan voin kanssa tai kokeile kalahampurilaisten sämpylöinä.
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Kananmunaton

Ainekset

9 annosta

Juuri

2 dl (125 g)
 
vehnäjauhoja
tai
1 dl
 
vettä
tai
1 rkl
 
turkkilaista jogurttia
tai
1 1/2 dl (95 g)
 
vehnäjauhoja
tai
1 dl
 
vettä
tai

Sämpylätaikina

5 g
 
hiivaa
tai
3 dl (300 g)
 
kylmää vettä
tai
2 dl (250 g)
 
juurta
tai
4 dl (160 g)
 
vehnäjauhoja
tai
3 dl
 
ruisjauhoja
tai
1 dl
 
kaljamaltaita
tai
2–3 tl
 
suolaa
tai

Ravintosisältö

Energia
1 210 kJ / 289 kcal
Rasva
1,6 g
josta tyydyttynyttä
0,3 g
Hiilihydraatit
55,6 g
josta sokereita
2,1 g
Proteiini
9,2 g
Suola
1,8 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Tee taikinajuuri. Lämmitä vesi 25-asteiseksi, lisää vehnäjauhot ja turkkilainen jogurtti. Jätä juuri peitettynä huoneenlämpöön 2 päiväksi. Lisää juureen kumpanakin päivä ¾ dl vehnäjauhoja ja ½ dl vettä ja sekoita. Nosta juuri peitettynä kylmään 3 päiväksi.

Tee sämpylätaikina. Sekoita hiiva kylmään veteen. Lisää juuri, vehnä- ja ruisjauhot, kaljamallas ja suola. Sekoita yleiskoneessa 1 minuutti hiljaisella teholla ja jätä taikina lepäämään tunniksi. Vaivaa taikinaa keskiteholla 10 minuuttia. Taikina saa jäädä tahmaiseksi ja tarttua hieman kulhon pohjaan. Vaivaa taikinaa täydellä teholla 10–15 minuuttia, kunnes se on kiiltävää ja kimmoisaa. Siirrä taikina kylmään 12 tunniksi.

Jaa taikina 9 osaan (taikinasta tulee 9 sämpylää), ripottele alustalle vehnäjauhoja ja pyöritä sämpylät. Jätä sämpylät kohoamaan leivinpaperin päälle pellille ja liinan alle 1–1 ½ tunniksi, kunnes ne ovat kohonneet kaksinkertaiseksi. Laita uunin pohjalle reunallinen vuoka ja kaada vuoan pohjalle lämmintä vettä. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita sämpylät uuniin. Paista sämpylöitä 10 minuuttia ja laske lämpötila 200 asteeseen. Poista vuoka uunin pohjalta ja paista vielä 5 minuuttia. Nosta sämpylät ritilälle jäähtymään.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Hinta 1,99/kpl
    1,99/kg
  • Baltais turkkilainen jogurtti 200g
    Hinta 0,95/kpl
    4,75/kg
  • Tuorehiiva 50 g leivinhiiva
    Hinta 0,27/kpl
    5,40/kg
  • Myllärin Luomu Ruisjauho 1kg
    Hinta 2,15/kpl
    2,15/kg
  • Tuoppi Kaljamallas 1kg
    Hinta 4,75/kpl
    4,75/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kg
    Hinta 1,65/kpl
    1,65/kg
  • Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Hinta 3,55/kpl
    1,78/kg
  • Arla lempi turkkilainen jogurtti 10% 300g laktoositon
    Hinta 1,39/kpl
    4,63/kg
  • Juustoportti pehmeä turkkilainen jogurtti 350g laktoositon
    Hinta 1,69/kpl
    4,83/kg
  • Pirkka ruisjauho 1kg
    Hinta 1,39/kpl
    1,39/kg
  • Myllyn Paras Ruisjauho 1 kg
    Hinta 1,55/kpl
    1,55/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,0 (29 arviota)