RuissämpylätReseptin takana kumppani

Ruissämpylät

Itsetehdyt ruissämpylät ovat pinnalta rapeita ja sisältä mehukkaita. Nauti sellaisenaan voin kanssa tai kokeile kalahampurilaisten sämpylöinä.

  • 9 annosta
  • yli 60 min

Ainekset

9 annosta

Juuri

    • 2dl(125 g)vehnäjauhoja
    • 1dlvettä
    • 1rklturkkilaista jogurttia
    • 1 1/2dl(95 g)vehnäjauhoja
    • 1dlvettä

Sämpylätaikina

    • 5ghiivaa
    • 3dl(300 g)kylmää vettä
    • 2dl(250 g)juurta
    • 4dl(160 g)vehnäjauhoja
    • 3dlruisjauhoja
    • 1dlkaljamaltaita
    • 2-3tlsuolaa

Valmistus

yli 60 min
  1. Tee taikinajuuri. Lämmitä vesi 25-asteiseksi, lisää vehnäjauhot ja turkkilainen jogurtti. Jätä juuri peitettynä huoneenlämpöön 2 päiväksi. Lisää juureen kumpanakin päivä ¾ dl vehnäjauhoja ja ½ dl vettä ja sekoita. Nosta juuri peitettynä kylmään 3 päiväksi.
  2. Tee sämpylätaikina. Sekoita hiiva kylmään veteen. Lisää juuri, vehnä- ja ruisjauhot, kaljamallas ja suola. Sekoita yleiskoneessa 1 minuutti hiljaisella teholla ja jätä taikina lepäämään tunniksi. Vaivaa taikinaa keskiteholla 10 minuuttia. Taikina saa jäädä tahmaiseksi ja tarttua hieman kulhon pohjaan. Vaivaa taikinaa täydellä teholla 10-15 minuuttia, kunnes se on kiiltävää ja kimmoisaa. Siirrä taikina kylmään 12 tunniksi.
  3. Jaa taikina 9 osaan (taikinasta tulee 9 sämpylää), ripottele alustalle vehnäjauhoja ja pyöritä sämpylät. Jätä sämpylät kohoamaan leivinpaperin päälle pellille ja liinan alle 1-1 ½ tunniksi, kunnes ne ovat kohonneet kaksinkertaiseksi. Laita uunin pohjalle reunallinen vuoka ja kaada vuoan pohjalle lämmintä vettä. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita sämpylät uuniin. Paista sämpylöitä 10 minuuttia ja laske lämpötila 200 asteeseen. Poista vuoka uunin pohjalta ja paista vielä 5 minuuttia. Nosta sämpylät ritilälle jäähtymään.

Kategoriat

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg
    Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg
    1,39/kpl
  • Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
    Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
    1,35/kpl0,68/kg
  • Myllyn Paras Karkea vehnajauho 1kg
    Myllyn Paras Karkea vehnajauho 1kg
    1,35/kpl
  • Pirkka turkkilainen jogurtti 1kg
    Pirkka turkkilainen jogurtti 1kg
    2,59/kpl
  • Pirkka turkkilainen jogurtti 200g laktoositon
    Pirkka turkkilainen jogurtti 200g laktoositon
    1,19/kpl5,95/kg
  • Pirkka turkkilainen jogurtti 1kg laktoositon
    Pirkka turkkilainen jogurtti 1kg laktoositon
    3,49/kpl
  • Pirkka ruisjauho 1kg
    Pirkka ruisjauho 1kg
    1,09/kpl
  • Myllyn Paras Ruisjauho 1 kg
    Myllyn Paras Ruisjauho 1 kg
    1,19/kpl
  • Sunnuntai hieno täysjyväruisjauho 1 kg
    Sunnuntai hieno täysjyväruisjauho 1 kg
    1,75/kpl
  • Tuoppi Kaljamallas 1kg
    Tuoppi Kaljamallas 1kg
    3,59/kpl
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    0,65/kpl
  • Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    0,95/kpl
  • Jozo jodioitu hieno suola 1kg
    Jozo jodioitu hieno suola 1kg
    0,79/kpl
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Kommentoi

Arvosana reseptille 29 arvostelua