• Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio
  • Sesongit ja teemat
RuissämpylätReseptin teki kumppani

Ruissämpylät

Itsetehdyt ruissämpylät ovat pinnalta rapeita ja sisältä mehukkaita. Nauti sellaisenaan voin kanssa tai kokeile kalahampurilaisten sämpylöinä.

  • 9 annosta
  • yli 60 min

Ainekset

9 annosta

Juuri

    • 2dl(125 g)vehnäjauhoja
    • 1dlvettä
    • 1rklturkkilaista jogurttia
    • 1 1/2dl(95 g)vehnäjauhoja
    • 1dlvettä

Sämpylätaikina

    • 5ghiivaa
    • 3dl(300 g)kylmää vettä
    • 2dl(250 g)juurta
    • 4dl(160 g)vehnäjauhoja
    • 3dlruisjauhoja
    • 1dlkaljamaltaita
    • 2-3tlsuolaa

Valmistus

yli 60 min
  1. Tee taikinajuuri. Lämmitä vesi 25-asteiseksi, lisää vehnäjauhot ja turkkilainen jogurtti. Jätä juuri peitettynä huoneenlämpöön 2 päiväksi. Lisää juureen kumpanakin päivä ¾ dl vehnäjauhoja ja ½ dl vettä ja sekoita. Nosta juuri peitettynä kylmään 3 päiväksi.
  2. Tee sämpylätaikina. Sekoita hiiva kylmään veteen. Lisää juuri, vehnä- ja ruisjauhot, kaljamallas ja suola. Sekoita yleiskoneessa 1 minuutti hiljaisella teholla ja jätä taikina lepäämään tunniksi. Vaivaa taikinaa keskiteholla 10 minuuttia. Taikina saa jäädä tahmaiseksi ja tarttua hieman kulhon pohjaan. Vaivaa taikinaa täydellä teholla 10-15 minuuttia, kunnes se on kiiltävää ja kimmoisaa. Siirrä taikina kylmään 12 tunniksi.
  3. Jaa taikina 9 osaan (taikinasta tulee 9 sämpylää), ripottele alustalle vehnäjauhoja ja pyöritä sämpylät. Jätä sämpylät kohoamaan leivinpaperin päälle pellille ja liinan alle 1-1 ½ tunniksi, kunnes ne ovat kohonneet kaksinkertaiseksi. Laita uunin pohjalle reunallinen vuoka ja kaada vuoan pohjalle lämmintä vettä. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita sämpylät uuniin. Paista sämpylöitä 10 minuuttia ja laske lämpötila 200 asteeseen. Poista vuoka uunin pohjalta ja paista vielä 5 minuuttia. Nosta sämpylät ritilälle jäähtymään.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 1 arvostelu