Sima kuivahiivastaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Sima kuivahiivasta

  • Annosmäärä20 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Gluteeniton
  • Vegaaninen
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton
Sima onnistuu loistavasti myös kuivahiivasta! Itse tehtyä simaa ei voita mikään.
  • Gluteeniton
  • Vegaaninen
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton

Ainekset

20 annosta
4 l
 
vettä
tai
1-2
 
sitruuna
tai
250 g
 
fariinisokeria
tai
250 g
 
tai
1/4 tl
 
kuivahiivaa
tai

Lisäksi

4 tl
 
tai
1/2-1 dl
 
tai

Ravintosisältö

Energia
174 kJ / 41 kcal
Rasva
0 g
josta tyydyttynyttä
0 g
Hiilihydraatit
10,1 g
josta sokereita
9,9 g
Proteiini
0,1 g
Suola
0 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Pese sitruuna hyvin harjalla. Kuori sitruunan keltainen osa ja purista mehu. Pane kuoret ja sokerit isoon kulhoon.

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunan mehu. Ota desi tästä nesteestä erikseen kuppiin ja liuota siihen kuivahiiva. Lisää hiivaseos kulhoon. Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä.

Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa.

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Sima valmistuu noin viikossa viileässä paikassa, huoneenlämmössä se valmistuu noin kolmessa päivässä. Säilytä valmis sima jääkaapissa. Reseptillä tulee noin 4 litraa valmista simaa.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Dansukker Luomu fariinisokeri 500g
    Hinta 2,95/kpl
    5,90/kg
  • Pirkka kuivahiiva 4x11g
    Hinta 1,35/kpl
    30,68/kg
  • Pirkka sokeri 1 kg
    Hinta 1,49/kpl
    1,49/kg
  • Sitruuna kg
    Hinta n. 0,51/kpl
    2,69/kg
  • Dansukker fariinisokeri 500g
    Hinta 1,99/kpl
    3,98/kg
  • Sunnuntai kuivahiiva 4x11 g
    Hinta 1,39/kpl
    31,59/kg
  • Sunnuntai kuivahiiva 10x11 g
    Hinta 3,09/kpl
    28,09/kg
  • Dansukker Taloussokeri 1kg
    Hinta 1,59/kpl
    1,59/kg
  • K-Menu sokeri 1 kg
    Hinta 1,39/kpl
    1,39/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,3 (205 arviota)

  • No nyt lähtee
    5 kuukautta sitten
    Illalla käsittämättömän stressaavan ja pitkäksi venyneen työrupeaman päälle pullotin edellisellä 2l ohjeella tehdyn jo yli vuorokauden muhineen siman 12v. tyttären kanssa. Hän kehui, että tuoksuu sairaan hyvälle :D Taisi nyt kyllä tulla vaan iskän simat täksi vapuksi, kun avasin selaimen unettomuuteni seuraksi ja huomasin auki jääneen ohjeen 'hieman' muuttuneen... Kiitos, K, toistaiseksi parhaat naurut alkaneelle vuorokaudelle! Makoisaa Vappua!
  • Kotikokki
    5 kuukautta sitten
    Aineksista 4 litraa vettä ja valmistus-ohjeessa 2 litraa???? Varmaan kirjoitusvirhe
  • Snnd
    5 kuukautta sitten
    Miksi ihmeessä reseptissä lukee, että tarvitaan 4 litraa vettä, mutta valmistusohjeessa käsketään keittää puolet eli yksi litra vedestä?
  • K-Kuluttajapalvelu
    5 kuukautta sitten
    Kiitos kommenteista! Päivitämme ohjeen. Puolet vedestä on kaksi litraa vettä.
  • pettynyt
    5 kuukautta sitten
    Olisinpa lukenut kommentit... tein 4l simaa tällä ohjeella tuplaten tietenkin hiivamäärän, ja ihmettelin kun kävi niin nopeasti, ja jääkaapissa tuli pullojen pinnalle tummanruskea viiva hiivasta muutamassa tunnissa. No sitten vähän syvempi googlaus ja kuivahiivaa 4 litraan pitäisi laittaa vain 1/5 tai 1/8 teelusikallista ohjeesta riippuen. Eli tässä ohjeessa on jopa kahdeksankertainen määrä liikaa hiivaa!! Taisi mennä piloille tämän vapun simat, kiitos K-ruoka.
  • Miten se hiiva?
    5 kuukautta sitten
    Onko nyt hiivamäärää tarkistettu, kuten aiemmin kommenteissa on luvattu? Onko tämä 1/2 tl liian paljon edelleenkin? En ole ämpärillisohjeita kahdelle hengelle viitsinyt tehdä, joten ilahduin tästä 2l ohjeesta ja ennätin laittaa siman tuloilleen ennen kommenttikentän huomaamista. Eka kertaa nyt simat tulossa ja harmittaa kyllä, jos tällä ohjeella on hirveää simaa tulossa
  • Luin kommentit
    1 vuosi sitten
    Minäkin korjaan heti kommenttiani eli Ilta-Sanomien jutusta löytyy tämä Marttojen ohje kuivahiivan käyttöön. Heidän reseptissään on vain tuorehiivan määrä.
  • Luin kommentit
    1 vuosi sitten
    Laitan nyt jo yhden tähden varuiksi kun luin kommentit. Ei olisi kiva jos ei vappuna saisi omaa simaa tämän ohjeen takia. Marttojen mukaan 1/5 tl riittää viittä litraa kohti. Eli tässä reseptissä on suunnilleen VIISI kertaa liikaa hiivaa. Liekö sitten tarkoitus vain juottaa lukijat känniin.
  • Korjaus
    1 vuosi sitten
    Korjaus äskeiseen viestini: piti kirjoittaa "Voi että kaduttaa". Kännykän sana-arvaus oli asialla. :)
  • K-Kuluttajapalvelu
    1 vuosi sitten
    Simasuu, kiitos kommentista. Välitän palautteesi koskien hiivan määrää tiedoksi reseptintekijöille.
  • Annika
    2 vuotta sitten
    Liikaa hiivaa! Pilalle meni tällä määrällä.
  • Mari80
    2 vuotta sitten
    Viime vapuksi tein ensimmäisen kerran kuivahiivalla, kun sitä oli kotiin kertynyt 🙂 Hyvää tuli ja samalla ohjeella mennään täksi vapuksi tehtävän siman kanssa.
  • Markku Birling Lappeenranta
    2 vuotta sitten
    Yes
  • onnistuin
    2 vuotta sitten
    ihan hyvä vaihtoehtoinen ohje, kuivahiivaa laitoin sellaisen puolikkaan herneen kokoisen määrän, huomattavasti ohjetta vähemmän siis, mutta maku on hyvä
  • vappurusina
    3 vuotta sitten
    Simasta tuli hirveää, liikaa hiivaa ohjeessa!
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Krisse, ikävä kuulla ettei simasi ole onnistunut. Välitän palautteesi hiivan määrästä reseptin tekijöille, jotta voimme tarkastaa tarvittaessa hiivan määrää. Mukavaa vappua joka tapauksessa!
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Simasuu, huoneenlämmössä sima voi valmsitua hyvinkin nopeasti, jääkaapin viielydessä sillä menee usein lähemmäs viikko. Sima kyllä säilyy hyvin jääkaapissa, uskon että siamsi on oikein hyvää vielä vappupäivänä. Ja kuten tuossa aiemmin vastasimme, niin simaa voi oman harkinnan mukaan tarjota lapsille kohtuudella. Perinteisessä, hiivalla valmistetussa simassa on kuitenkin aina alkoholia. Tämä koskee myös kaupan simoja, joissa alkoholia on yleensä 0,5–0,8 prosenttia. Kotona tehdyn siman alkoholipitoisuus vaihtelee käytetyn hiivan ja sokerin määrän sekä valmistusolosuhteiden mukaan.
  • simasuu
    3 vuotta sitten
    Hei, olisin kysynyt seuraavaa...Valmistin eilen simaa tällä ohjeella.Sima oli astiassa yön yli peitettynä ja pullotin simat tänä aamuna 4 kpl 5dl pulloa ja ihmettelin kun jo samana iltana oli kaikki rusinat noussut pintaan. Tarkoittaako tämä että simani olisi jo valmis? Vai pidänkö vielä ohjeen mukaiset 3pvää huoneenlämmössä? Voiko tämän ohjeen mukaista simaa tarjota lapsillekkin?
  • Huolestunut
    3 vuotta sitten
    Mitäs sitten, kun ei ole rusinoita. Voiko korvata jollain muulla?
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Huolestunut, simaan ei tarvitse laittaa rusinoita. Sima kyllä valmistuu ilmankin, ne ovat vain perinteinen tapa havaita siman valmistuminen, kun hiiva on käynyt ja rusinat nousevat pintaan. Toki siman valmistumisen voi myös maistaa itse juomasta, joten jos ei rusinoita ole tai niitä ei halua, niin simaa voi maistaa. Kevyesti hiivainen ja makea, sitruksinen maku on tyypillistä valmiille simalle.
  • M
    3 vuotta sitten
    Tein siman ohjeen mukaan. Pullotin siman sunnuntaina aamupäivällä, jätin huoneenlämpöön ja illalla olivat rusinat jo nousseet pintaan. Mitä ihmettä?! Annoin siman olla vuorokauden vielä huoneenlämmössä ja siirsin sitten jääkaappiin. Mahtaakohan sima olla juotavaa perjantaina vappuna.... Tein simaa ensimmäisen kerran ja tosiaan ihmettelin kun valmistumiseen olisi pitänyt kulua 3 päivää.
  • Krisse taas
    3 vuotta sitten
    Kiitos nopeasta vastauksesta! Saman verran kuivahiivaa näyttää olevan jonkin sokerifirman simaohjeessa, muissa pääsääntöisesti vähintään puolet vähemmän (joissain käytetään 1/5 teelusikallista hiivaa 8 litraan). Muutoin näytetään toteavan että vähän vähähiivaisempaa (eli lopulta alkoholisempaa?) voi tarjota lapsille ja raskaana olevillekin. Uskaltaakohan tällä teidän ohjeella käytettyä tarjota pikkulapsille?
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Krisse taas, simaa voi oman harkinnan mukaan tarjota lapsille kohtuudella. Perinteisessä, hiivalla valmistetussa simassa on kuitenkin aina alkoholia. Tämä koskee myös kaupan simoja, joissa alkoholia on yleensä 0,5–0,8 prosenttia. Kotona tehdyn siman alkoholipitoisuus vaihtelee käytetyn hiivan ja sokerin määrän sekä valmistusolosuhteiden mukaan.
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Krisse, resepti on testattu koekeittiössä ja todettu toimivaksi tällä hiivamäärällä. Harmillista, mikäli simasi ei ole onnistunut. Vien palautteesi reseptintekijöille tiedoksi.
  • Krisse
    3 vuotta sitten
    Eikö tässä ole nyt (samoin kuin ensin tuorehiivasimaohjeessanne) aivan ylimitoitettu määrä tuorehiivaa?? Tein tällä ohjeella ja pullot pullistelee jo puolen päivän jälkeen. Aloin katsella muuta ohjeita ja niissä paljon vähemmän hiivaa. Harmittaa kun aineet loppu ja yli 4 litraa simaa pitänee kaataa pois..
  • Oiva
    3 vuotta sitten
    Tosi hyvää
  • V
    3 vuotta sitten
    Tosi hyvää