Sima kuivahiivasta
Sima onnistuu loistavasti myös kuivahiivasta! Itse tehtyä simaa ei voita mikään.
- 2 litraa
- yli 60 min
Ainekset
2 litraa
- 2lvettä
- 1sitruuna
- 125gfariinisokeria
- 125gPirkka sokeria
- 1/2tlkuivahiivaa
Lisäksi
- 1/2dlPirkka rusinoita
Valmistus
yli 60 min- Pese sitruuna hyvin harjalla. Kuori sitruunan keltainen osa ja purista mehu. Pane kuoret ja sokerit isoon kulhoon.
- Kiehauta puolet vedestä (1 litra) ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä (1 litra) sekä sitruunan mehu. Ota desi tästä nesteestä erikseen kuppiin ja liuota siihen kuivahiiva. Lisää hiivaseos kulhoon. Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä.
- Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa.
- Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Sima valmistuu noin viikossa viileässä paikassa, huoneenlämmössä se valmistuu noin kolmessa päivässä. Säilytä valmis sima jääkaapissa.
Tiesitkö että...
Vinkki! Jos haluat isomman simasatsin, tuplaa ohje.Kategoriat
Sesongit Erityisruokavaliot
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla
Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.Valikoima ja hinnat kaupasta
Kommentoi
Simasta tuli hirveää, liikaa hiivaa ohjeessa!
Palaan asiaan nyt vielä kerran, kun sima käynyt sen kolme päivää huoneen lämmössä. Tästä samasta tuli Aivan Hirveää. Kyllä tuossa hiivan määrässä on selkeä virhe, kuten arvelin aiemmin. Kannattaisi korjata ohje ennen kuin moni muukin pilaa aineensa? Poistitte kommenteista päätellen tuorehiivaversiostanne (erillinen k-ruoan simaohje) vinkin, jossa kerrottiin kuivahiivan määräksi nelinkertainen hiivamäärä tuorehiivaan verrattuna. Tässä ohjeessa on kuitenkin tuo samainen nelinkertainen määrä hiivaa omaan tuorehiivaversioonne verrattuna. Epäilen ettei reseptiä ole oikeasti testattu, tai teillä on melkoisia simasuita maistelemassa tuotoksia..?
Krisse, ikävä kuulla ettei simasi ole onnistunut. Välitän palautteesi hiivan määrästä reseptin tekijöille, jotta voimme tarkastaa tarvittaessa hiivan määrää. Mukavaa vappua joka tapauksessa!
Hei, olisin kysynyt seuraavaa...Valmistin eilen simaa tällä ohjeella.Sima oli astiassa yön yli peitettynä ja pullotin simat tänä aamuna 4 kpl 5dl pulloa ja ihmettelin kun jo samana iltana oli kaikki rusinat noussut pintaan. Tarkoittaako tämä että simani olisi jo valmis? Vai pidänkö vielä ohjeen mukaiset 3pvää huoneenlämmössä? Voiko tämän ohjeen mukaista simaa tarjota lapsillekkin?
Simasuu, huoneenlämmössä sima voi valmsitua hyvinkin nopeasti, jääkaapin viielydessä sillä menee usein lähemmäs viikko. Sima kyllä säilyy hyvin jääkaapissa, uskon että siamsi on oikein hyvää vielä vappupäivänä. Ja kuten tuossa aiemmin vastasimme, niin simaa voi oman harkinnan mukaan tarjota lapsille kohtuudella. Perinteisessä, hiivalla valmistetussa simassa on kuitenkin aina alkoholia. Tämä koskee myös kaupan simoja, joissa alkoholia on yleensä 0,5–0,8 prosenttia. Kotona tehdyn siman alkoholipitoisuus vaihtelee käytetyn hiivan ja sokerin määrän sekä valmistusolosuhteiden mukaan.
Mitäs sitten, kun ei ole rusinoita. Voiko korvata jollain muulla?
Huolestunut, simaan ei tarvitse laittaa rusinoita. Sima kyllä valmistuu ilmankin, ne ovat vain perinteinen tapa havaita siman valmistuminen, kun hiiva on käynyt ja rusinat nousevat pintaan. Toki siman valmistumisen voi myös maistaa itse juomasta, joten jos ei rusinoita ole tai niitä ei halua, niin simaa voi maistaa. Kevyesti hiivainen ja makea, sitruksinen maku on tyypillistä valmiille simalle.
Tein siman ohjeen mukaan. Pullotin siman sunnuntaina aamupäivällä, jätin huoneenlämpöön ja illalla olivat rusinat jo nousseet pintaan. Mitä ihmettä?! Annoin siman olla vuorokauden vielä huoneenlämmössä ja siirsin sitten jääkaappiin. Mahtaakohan sima olla juotavaa perjantaina vappuna.... Tein simaa ensimmäisen kerran ja tosiaan ihmettelin kun valmistumiseen olisi pitänyt kulua 3 päivää.
Kiitos nopeasta vastauksesta! Saman verran kuivahiivaa näyttää olevan jonkin sokerifirman simaohjeessa, muissa pääsääntöisesti vähintään puolet vähemmän (joissain käytetään 1/5 teelusikallista hiivaa 8 litraan). Muutoin näytetään toteavan että vähän vähähiivaisempaa (eli lopulta alkoholisempaa?) voi tarjota lapsille ja raskaana olevillekin. Uskaltaakohan tällä teidän ohjeella käytettyä tarjota pikkulapsille?
Krisse taas, simaa voi oman harkinnan mukaan tarjota lapsille kohtuudella. Perinteisessä, hiivalla valmistetussa simassa on kuitenkin aina alkoholia. Tämä koskee myös kaupan simoja, joissa alkoholia on yleensä 0,5–0,8 prosenttia. Kotona tehdyn siman alkoholipitoisuus vaihtelee käytetyn hiivan ja sokerin määrän sekä valmistusolosuhteiden mukaan.
Eikö tässä ole nyt (samoin kuin ensin tuorehiivasimaohjeessanne) aivan ylimitoitettu määrä tuorehiivaa?? Tein tällä ohjeella ja pullot pullistelee jo puolen päivän jälkeen. Aloin katsella muuta ohjeita ja niissä paljon vähemmän hiivaa. Harmittaa kun aineet loppu ja yli 4 litraa simaa pitänee kaataa pois..
Krisse, resepti on testattu koekeittiössä ja todettu toimivaksi tällä hiivamäärällä. Harmillista, mikäli simasi ei ole onnistunut. Vien palautteesi reseptintekijöille tiedoksi.
Tosi hyvää
Tosi hyvää