Sima kuivahiivasta
- Annosmäärä20 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Gluteeniton
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
- Gluteeniton
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
Ainekset
4 l | vettä tai |
1-2 | sitruuna tai |
250 g | fariinisokeria tai |
250 g | tai |
1/4 tl | kuivahiivaa tai |
Lisäksi | |
---|---|
4 tl | tai |
1/2-1 dl | tai |
Ravintosisältö
Energia | 174 kJ / 41 kcal |
Rasva | 0 g |
josta tyydyttynyttä | 0 g |
Hiilihydraatit | 10,1 g |
josta sokereita | 9,9 g |
Proteiini | 0,1 g |
Suola | 0 g |
Valmistus
Pese sitruuna hyvin harjalla. Kuori sitruunan keltainen osa ja purista mehu. Pane kuoret ja sokerit isoon kulhoon.
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunan mehu. Ota desi tästä nesteestä erikseen kuppiin ja liuota siihen kuivahiiva. Lisää hiivaseos kulhoon. Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä.
Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa.
Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Sima valmistuu noin viikossa viileässä paikassa, huoneenlämmössä se valmistuu noin kolmessa päivässä. Säilytä valmis sima jääkaapissa. Reseptillä tulee noin 4 litraa valmista simaa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Dansukker Luomu fariinisokeri 500gHinta 2,95/kpl5,90/kg
- Pirkka kuivahiiva 4x11gHinta 1,35/kpl30,68/kg
- Pirkka sokeri 1 kgHinta 1,49/kpl1,49/kg
- Sitruuna kgHinta n. 0,51/kpl2,69/kg
- Dansukker fariinisokeri 500gHinta 1,99/kpl3,98/kg
- Sunnuntai kuivahiiva 4x11 gHinta 1,39/kpl31,59/kg
- Sunnuntai kuivahiiva 10x11 gHinta 3,09/kpl28,09/kg
- Dansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,59/kpl1,59/kg
- K-Menu sokeri 1 kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min3,8(592 arviota)
- yli 60 min3,8(44 arviota)
- yli 60 min3,9(169 arviota)
- yli 60 min3,6(44 arviota)
- yli 60 min3,7(163 arviota)
- yli 60 min3,9(20 arviota)
- yli 60 min3,8(24 arviota)
- alle 15 min4,1(71 arviota)
Arvostele resepti
- No nyt lähtee5 kuukautta sittenIllalla käsittämättömän stressaavan ja pitkäksi venyneen työrupeaman päälle pullotin edellisellä 2l ohjeella tehdyn jo yli vuorokauden muhineen siman 12v. tyttären kanssa. Hän kehui, että tuoksuu sairaan hyvälle :D Taisi nyt kyllä tulla vaan iskän simat täksi vapuksi, kun avasin selaimen unettomuuteni seuraksi ja huomasin auki jääneen ohjeen 'hieman' muuttuneen... Kiitos, K, toistaiseksi parhaat naurut alkaneelle vuorokaudelle! Makoisaa Vappua!
- Kotikokki5 kuukautta sittenAineksista 4 litraa vettä ja valmistus-ohjeessa 2 litraa???? Varmaan kirjoitusvirhe
- Snnd5 kuukautta sittenMiksi ihmeessä reseptissä lukee, että tarvitaan 4 litraa vettä, mutta valmistusohjeessa käsketään keittää puolet eli yksi litra vedestä?
- K-Kuluttajapalvelu5 kuukautta sittenKiitos kommenteista! Päivitämme ohjeen. Puolet vedestä on kaksi litraa vettä.
- pettynyt5 kuukautta sittenOlisinpa lukenut kommentit... tein 4l simaa tällä ohjeella tuplaten tietenkin hiivamäärän, ja ihmettelin kun kävi niin nopeasti, ja jääkaapissa tuli pullojen pinnalle tummanruskea viiva hiivasta muutamassa tunnissa. No sitten vähän syvempi googlaus ja kuivahiivaa 4 litraan pitäisi laittaa vain 1/5 tai 1/8 teelusikallista ohjeesta riippuen. Eli tässä ohjeessa on jopa kahdeksankertainen määrä liikaa hiivaa!! Taisi mennä piloille tämän vapun simat, kiitos K-ruoka.
- Miten se hiiva?5 kuukautta sittenOnko nyt hiivamäärää tarkistettu, kuten aiemmin kommenteissa on luvattu? Onko tämä 1/2 tl liian paljon edelleenkin? En ole ämpärillisohjeita kahdelle hengelle viitsinyt tehdä, joten ilahduin tästä 2l ohjeesta ja ennätin laittaa siman tuloilleen ennen kommenttikentän huomaamista. Eka kertaa nyt simat tulossa ja harmittaa kyllä, jos tällä ohjeella on hirveää simaa tulossa
- Luin kommentit1 vuosi sittenMinäkin korjaan heti kommenttiani eli Ilta-Sanomien jutusta löytyy tämä Marttojen ohje kuivahiivan käyttöön. Heidän reseptissään on vain tuorehiivan määrä.
- Luin kommentit1 vuosi sittenLaitan nyt jo yhden tähden varuiksi kun luin kommentit. Ei olisi kiva jos ei vappuna saisi omaa simaa tämän ohjeen takia. Marttojen mukaan 1/5 tl riittää viittä litraa kohti. Eli tässä reseptissä on suunnilleen VIISI kertaa liikaa hiivaa. Liekö sitten tarkoitus vain juottaa lukijat känniin.
- Korjaus1 vuosi sittenKorjaus äskeiseen viestini: piti kirjoittaa "Voi että kaduttaa". Kännykän sana-arvaus oli asialla. :)
- K-Kuluttajapalvelu1 vuosi sittenSimasuu, kiitos kommentista. Välitän palautteesi koskien hiivan määrää tiedoksi reseptintekijöille.
- Annika2 vuotta sittenLiikaa hiivaa! Pilalle meni tällä määrällä.
- Mari802 vuotta sittenViime vapuksi tein ensimmäisen kerran kuivahiivalla, kun sitä oli kotiin kertynyt 🙂 Hyvää tuli ja samalla ohjeella mennään täksi vapuksi tehtävän siman kanssa.
- Markku Birling Lappeenranta2 vuotta sittenYes
- onnistuin2 vuotta sittenihan hyvä vaihtoehtoinen ohje, kuivahiivaa laitoin sellaisen puolikkaan herneen kokoisen määrän, huomattavasti ohjetta vähemmän siis, mutta maku on hyvä
- vappurusina3 vuotta sittenSimasta tuli hirveää, liikaa hiivaa ohjeessa!
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenKrisse, ikävä kuulla ettei simasi ole onnistunut. Välitän palautteesi hiivan määrästä reseptin tekijöille, jotta voimme tarkastaa tarvittaessa hiivan määrää. Mukavaa vappua joka tapauksessa!
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenSimasuu, huoneenlämmössä sima voi valmsitua hyvinkin nopeasti, jääkaapin viielydessä sillä menee usein lähemmäs viikko. Sima kyllä säilyy hyvin jääkaapissa, uskon että siamsi on oikein hyvää vielä vappupäivänä. Ja kuten tuossa aiemmin vastasimme, niin simaa voi oman harkinnan mukaan tarjota lapsille kohtuudella. Perinteisessä, hiivalla valmistetussa simassa on kuitenkin aina alkoholia. Tämä koskee myös kaupan simoja, joissa alkoholia on yleensä 0,5–0,8 prosenttia. Kotona tehdyn siman alkoholipitoisuus vaihtelee käytetyn hiivan ja sokerin määrän sekä valmistusolosuhteiden mukaan.
- simasuu3 vuotta sittenHei, olisin kysynyt seuraavaa...Valmistin eilen simaa tällä ohjeella.Sima oli astiassa yön yli peitettynä ja pullotin simat tänä aamuna 4 kpl 5dl pulloa ja ihmettelin kun jo samana iltana oli kaikki rusinat noussut pintaan. Tarkoittaako tämä että simani olisi jo valmis? Vai pidänkö vielä ohjeen mukaiset 3pvää huoneenlämmössä? Voiko tämän ohjeen mukaista simaa tarjota lapsillekkin?
- Huolestunut3 vuotta sittenMitäs sitten, kun ei ole rusinoita. Voiko korvata jollain muulla?
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenHuolestunut, simaan ei tarvitse laittaa rusinoita. Sima kyllä valmistuu ilmankin, ne ovat vain perinteinen tapa havaita siman valmistuminen, kun hiiva on käynyt ja rusinat nousevat pintaan. Toki siman valmistumisen voi myös maistaa itse juomasta, joten jos ei rusinoita ole tai niitä ei halua, niin simaa voi maistaa. Kevyesti hiivainen ja makea, sitruksinen maku on tyypillistä valmiille simalle.
- M3 vuotta sittenTein siman ohjeen mukaan. Pullotin siman sunnuntaina aamupäivällä, jätin huoneenlämpöön ja illalla olivat rusinat jo nousseet pintaan. Mitä ihmettä?! Annoin siman olla vuorokauden vielä huoneenlämmössä ja siirsin sitten jääkaappiin. Mahtaakohan sima olla juotavaa perjantaina vappuna.... Tein simaa ensimmäisen kerran ja tosiaan ihmettelin kun valmistumiseen olisi pitänyt kulua 3 päivää.
- Krisse taas3 vuotta sittenKiitos nopeasta vastauksesta! Saman verran kuivahiivaa näyttää olevan jonkin sokerifirman simaohjeessa, muissa pääsääntöisesti vähintään puolet vähemmän (joissain käytetään 1/5 teelusikallista hiivaa 8 litraan). Muutoin näytetään toteavan että vähän vähähiivaisempaa (eli lopulta alkoholisempaa?) voi tarjota lapsille ja raskaana olevillekin. Uskaltaakohan tällä teidän ohjeella käytettyä tarjota pikkulapsille?
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenKrisse taas, simaa voi oman harkinnan mukaan tarjota lapsille kohtuudella. Perinteisessä, hiivalla valmistetussa simassa on kuitenkin aina alkoholia. Tämä koskee myös kaupan simoja, joissa alkoholia on yleensä 0,5–0,8 prosenttia. Kotona tehdyn siman alkoholipitoisuus vaihtelee käytetyn hiivan ja sokerin määrän sekä valmistusolosuhteiden mukaan.
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenKrisse, resepti on testattu koekeitti össä ja todettu toimivaksi tällä hiivamäärällä. Harmillista, mikäli simasi ei ole onnistunut. Vien palautteesi reseptintekijöille tiedoksi.
- Krisse3 vuotta sittenEikö tässä ole nyt (samoin kuin ensin tuorehiivasimaohjeessanne) aivan ylimitoitettu määrä tuorehiivaa?? Tein tällä ohjeella ja pullot pullistelee jo puolen päivän jälkeen. Aloin katsella muuta ohjeita ja niissä paljon vähemmän hiivaa. Harmittaa kun aineet loppu ja yli 4 litraa simaa pitänee kaataa pois..
- Oiva3 vuotta sittenTosi hyvää
- V3 vuotta sittenTosi hyvää