Ihanimmat suklaareseptit

Suklaa on herkkua sellaisenaan, mutta siitä syntyy myös moni ihana leivonnainen ja jälkiruoka. Mikä on oma suosikki suklaareseptisi? 

Maistuisiko suklaakakku, suklaamuffinssit, suklaakeksit, suklaajuustokakku, suklaatäytekakku tai suklaapiirakka? Myös suklaamousse ja suklaiset kohvehdit ovat suussasulavia herkkuja. Suklaasta syntyy myös kauniit suklaalastut ja suklaalehdet sekä muut näyttävät suklaiset kakunkoristeet.

Näin onnistut suklaaherkuissa

Säilytä suklaa viileässä ja kuivassa. Jääkaappi on liian kylmä suklaalle: huoneenlämpöön siirrettäessä kosteus- ja lämpötilaerot voivat vaikuttaa suklaan ulkonäköön. 

Sulata suklaa paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Voit sulattaa myös vesihauteessa: pane paloiteltu suklaa pyöreäpohjaiseen kulhoon vesikattilan ylle. Anna veden kiehua hiljalleen. Jos sulatat suklaan mikrossa, käytä vajaata tehoa ja sekoita massaa usein.

Varo vettä. Pienikin määrä vesihöyryä tai vesitippa voivat muuttaa sulan suklaa kokkareiseksi. Kuivaa siis huolellisesti astiat ennen kuin käsittelet niissä suklaata. Muista myös kuivata kädet. 

Oikein sulatettu suklaa on kiiltävää ja sileää. Jos jokin kuitenkin menee pieleen ja suklaa muuttuu rosoiseksi, sen voi yrittää pelastaa öljyllä. Lisää suklaan joukkoon 1–2 teelusikallista rypsiöljyä vähän kerrallaan ja sekoita, kunnes massa silottuu.

Valitse oikea suklaa

  • Tumma suklaa sopii leivontaan, kuorrutteisiin ja koristeisiin, sillä se antaa kunnolla suklaista makua ja jähmettyy hyvin.
  • Maitosuklaa on makeaa ja pehmeää. Käytä maitosuklaata esimerkiksi mousseihin tai moussekuorrutteisiin.
  • Valkosuklaa ei ole suklaata oikeastaan lainkaan, sillä siinä ei ole kaakaomassaa. Valkosuklaa on parhaimmillaan juustokakuissa ja jälkiruoissa. Valkosuklaa palaa herkästi, joten ole sen sulatuksessa varovainen.
  • Raakasuklaan raaka-aineita ei ole kuumennettu yli 46 asteen, joten sen hyödylliset ravintoaineet ovat tallella. Raakasuklaaseen ei ole lisätty sokeria, maitojauhetta eikä lisäaineita

Mikä temperointi?

Temperointi ei ole pakollista, mutta se parantaa suklaan makua ja koostumusta. Temperoitu suklaa on kiiltävää ja helposti käsiteltävää. Temperoinnissa suklaata jäähdytetään ja lämmitetään. Kun sulatettu suklaa jäähdytetään tiettyyn lämpötilaan, suklaan rasvat kiteytyvät uudelleen. Lopuksi massa lämmitetään uudelleen, minkä jälkeen suklaan voi käyttää haluamallaan tavalla.

Näin temperoit

  1. Sulata suklaa ja lämmitä se haluttuun lämpötilaan
  2. Jäähdytä sulanut suklaa kylmähauteessa nostamalla suklaakulho isompaan astiaan, jossa on kylmää vettä (katso jäähdytysaste ao. taulukosta). Sekoita massaa koko ajan.
  3. Seuraa lämpömittaria, ja kun suklaa on jäähtynyt tarpeeksi, lämmitä se uudestaan

Eri suklaalaadut vaativat eri lämpötilat. Mittaamisessa kannattaa käyttää digitaalista mittaria. Huomaa, että jäähdytyksen jälkeen suklaata lämmitetään uudestaan vain vähän! Jos temperointi epäonnistuu, voit aloittaa alusta ensimmäisestä vaiheesta.

Temperointi

Oletko suklaakonvehtien ystävä? Katso millaiset arviot joulusuklaat saivat raatimme suklaatestissä!

Suklaiset reseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Suklaata Pirkka-sarjasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.