
Vappumenu à la Top Chef
Resepti: Teppo Säkkinen
4 annostayli 60 min
Ainekset
4 annosta
- 1pktnakkeja
- 1pktlihapullia
- 1psranskalaisia
Sweet and sour ketchup:
- 1dlruokokidesokeria
- 1dlpunaviinietikkaa
- 10tomaattia
- 1/2nipputuoretta basilikaa
- 2saalottisipulia tai keltasipulia
- 3valkosipulinkynttä
- 5oksaa timjamia
- suolaa
- mustapippuria
- 1dlrypsiöljyä
Timjamisuola:
- 1nipputimjamia
- 1dlsuolaa
Chilimajoneesi:
- 1dlmajoneesia
- 1rklketsuppia (mieluiten itsetehtyä)
- 1tlchilitahnaa
- 5tippaatabascoa
- 1/2tlsokeria
- suolaa
- mustapippuria
- sitruunanmehua
Kirkas perunasalaatti:
- 10perunaa
- 2salottisipulia
- 2dlöljyä
- 4rklvalkoista balsamicoa
- 2rklsokeria
- 2rklsuolaa
- 40gkapriksia
- 1/2nipputilliä
- 1nippukevätsipulia
Roasted Wings:
- 1pktkanansiipiä
Tsatziki:
- 1kurkku
- 2valkosipulinkynttä
- 1prkturkkilaista jogurttia
- suolaa
- mustapippuria
- 1/2sitruunan mehu
Parsaa:
- 1nippuvihreää parsaa
- 1/2pktvoita
- 1 1/2lvettä
- 1/2dlkarkeaa merisuolaa
- 2rklsokeria
- 4-5oksaa timjamia
Polonaise:
- 4viipalettavaaleaa paahtoleipää
- 2kananmunaa
- 1/2nippupersiljaa
- suolaa
- mustapippuria
Valmistus
yli 60 min- VAPPU HELPOMMIN:
- Nakit, lihapullat ja ranskanperunat: Paista uunissa n. 200 asteessa kunnes ovat rapeita ja saaneet kauniin värin.
- Sweet and sour ketchup: Kuori ja pilko sipulit, freesaa kattilassa öljyn kanssa kunnes pehmeitä. Lisää sokeri ja karamellisoi kunnes sokeri kullanruskeaa. Possauta etikka joukkoon, ja keitä puoleen. Lisää neljään osaan leikatut tomaatit sekaan sekä loput mausteet. Keitä reilulla lämmöllä noin 5-10 kunnes osa nesteestä haihtunut pois. Aja kaikka sekaisin, joko blenderillä tai sauvasekoittimella. Kaada takaisin kattilaan, ja keitä vielä hetki nippuun, kunnes halutun paksuista. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää happoa tai sokeria tarvittaessa lopuksi.
- Timjamisuola: Kuivaa timjameita pellillä uunissa 160 asteessa noin 10-15 kunnes kuivia. revi lehdet irti ja hienonna joko veitsellä tai blenderillä. Sekoita hienonnettu timjami suolan joukkoon ja mausta ranskalaiset.
- Chilimajoneesi: Sekoita kaikki ainekset sekaisin, mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan, purista lopuksi sitruunanmehua maun mukaan.
- Tarjoile nakit, ranskalaiset ja lihapullat näillä maistuvilla lisukkiella ja lisäksi vielä sivusta Myrttisen suolakurkkuveneitä.
- VAPPU PITKÄN KAAVAN MUKAAN:
- Kirkas perunasalaatti: Keitä pestyt perunat suolalla ja tillillä maustetussa vedessä kypsiksi. Pilko perunat kuumina palasiksi. Sekoita öljy, balsamico ja mausteet sekaisin. Pilko shalotti puoli renkaiksi ja lisää marinadin joukkoon, sekoita. Lisää lopuksi kaprikset ja pilkotut perunat marinaadiin ja sekoita. Anna marinoitua muutama tunti jääkaapissa ennen tarjoilua. Valuta ennen tarjoilua ylimääräinen öljy pois. Koristele hienonnetulla kevätsipulilla. Tarjoile rapeiden nakkien kanssa.
- Roasted Wings: Paahda uunissa 180 asteessa, kunnes kypsiä.
- Tsatziki: Raasta kurkku raastimella. Suolaa ja laita siivilään valumaan noin puoleksi tunniksi. Purista käsin vielä lopuksi ylimääräinen neste pois. Sekoita kurkku jogurtin joukkoon. Raasta valkosipuli sekaan. Mausta. Anna levätä hetken jääkaapissa ennen tarjoilua.
- Parsaa: Laita vesi, voi, suola ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Kuori sillä välin parsat ja kun makuliemi alkaa kiehumaan, lisää parsat veteen. Keitä vihreitä noin 1-2 min ja valkoisia noin 3-4 min, riippuen paksuudesta.
- Polonaise: Hienonna leipä hienoksi kuutioksi ja kuivaa 100 asteisessa uunissa kunnes rapeaa. Keitä kananmunia 11 min, jäähdytä ja hienonna pieneksi kuutioksi. Hienonna persilja. Paista leipä voissa pannulla kullanruskeaksi, lisää joukkoon kananmuna, sekoita. Lisää lopuksi persilja, mausta suolalla ja pippurilla.
- Vinkki! Tarjoile Parsa polonaise Hollandaise kastikkeen kanssa.
Kommentoi