5 vinkkiä: Näin vähennät turvotusta

Juhlapyhien suolaisten ruokien ja makeiden leipomusten jälkeen olo voi olla pöhöttynyt. Tässä vinkit, joilla panet vauhtia elimistön nestekiertoon.

Kinkkua, graavikalaa, konvehteja, kakkuja, kuoharia… Eli suolaa, suolaa, sokeria, sokeria ja päälle alkoholia. Juhlapyhien ja erityisesti vuodenvaihteen ruokalista on raskas taakka elimistölle, joten ei ihme jos olo on tunkkainen ja turvonnut. Onneksi kyse ei ole mistään lopullisesta paisumisesta, vaan ainoastaan juhlakauden aiheuttamasta nestetasapainon vinksahtamisesta. Tilanne on helppo saada ruotuun ruokavalion skarppaamisella.

Miksi turvottaa?

Turvotus johtuu siitä, että solujen välitilaan kertyy nestettä. Pahimmat syypäät ovat yleensä suolainen ruoka ja alkoholi. Myös hiilihapolliset juomat, nopeat hiilihydraatit sekä liikunnan puute heikentävät nestekiertoa.

Mikä auttaa?

1. Vältä suolaa ja alkoholia.

Suola eli natriumkloridi kerää kudoksiin nestettä, eli karsi lautaselta turhat suolat. Tuttujen suolapommien lisäksi kannattaa olla tarkkana esimerkiksi kivennäisvesissä; niiden natriumpitoisuuksissa voi olla suuria eroja. Suolaisen ruoan ja alkoholin yhdistäminen on erityisen petollinen yhdistelmä: alkoholi poistaa elimistöstä nestettä ja suola sitoo loput nesteet kudoksiin, jolloin nestekierto on täysin jumissa.

2. Juo paljon vettä.

Elimistön nestekierto on kuin vesimylly: mitä enemmän myllyyn kaataa vettä, sitä tasaisemmin ja vilkkaammin mylly pyörii. Vettä kannattaa juoda 2–3 litraa päivässä. Veden lisäksi vihreä tee tekee hyvää nestekierrolle.

3. Syö vaaleita hiilihydraatteja kohtuudella.

Hiilihydraatit sitovat nestettä, joten niitä ei kannata syödä määrättömästi. Toisaalta hiilihydraatit ovat tärkeitä etenkin liikkujille, ja kuitua tarvitsevat kaikki. Valitse siis hitaita ja ravintoarvoltaan hyviä hiilihydraatteja eli kasviksia ja tummaa leipää, pastaa ja riisiä. Sokerin ja vaalean hiilarin ainoa hyvä puoli on herkuttelu; niitä keho ei tarvitse mihinkään.

4. Syö ananasta ja mansikkaa.

Tietyt ruoka-aineet tehostavat nestekiertoa eli toimivat diureetteina. Käteviä diureetteja ovat esimerkiksi mansikka ja ananas: ne ovat herkkua sellaisenaan, ja niitä on helppo lisätä välipaloihin kuten smoothieihin, salaatteihin ja rahkan tai jogurtin oheen. Ananaksessa on sekin hyvä puoli, että sen sisältämä bromelaiini pilkkoo ravinnon proteiineja ja edistää ruoansulatusta – eli ehkäisee mahan pömpöttämistä. Myös parsalla, persiljalla, sellerillä, kurkulla, inkiväärillä ja banaanilla on diureettisia ominaisuuksia.

5. Lähde liikkeelle.

Yksi iso syy turvotukseen on liikkumattomuus. Liikkuessaan lihakset pumppaavat verta eteenpäin suonissa ja nestettä imusuonistossa. Lisäksi hikoilu poistaa elimistöstä ylimääräistä natriumia. Jos et ehdi lenkille tai jumppaan, tee edes pohjelihasten pumppauksia nousemalle parin minuutin ajan päkiöille ja laskeutumalla alas.

Ravitsevaa ja kevyttä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tehosta nestekiertoa ananaksella, mansikalla ja inkiväärillä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.