Hyödynnä lampaan ja karitsan eri osat

Lammasruoissa käytetään vaihdellen lammasta ja karitsaa. Karitsa on alle vuoden ikäinen eläin, jonka liha on vähärasvaista, mietoa ja mureaa. Yli vuoden ikäinen eläin on lammas. Lampaanlihassa on enemmän rasvakudosta, ja liha on karitsaa voimakkaamman makuista.

Nykyisin lammasruokien yhteydessä ei tarvitse pelätä villan makua, varsinkaan jos valitsee niukasti rasvaa sisältäviä osia: sisä- ja ulkofileetä tai paahtopaistia. Lampaan mausteiksi sopivat valkosipuli ja vahvat yrtit, kuten rosmariini, timjami, salvia, minttu ja korianteri.

Mistä ruhonosasta kannattaa haudutella lammaskaali? Tai mitä tehdä potkasta? Vinkit karitsan/lampaan eri osien hyödyntämiseen saat viemällä hiiren kuvan päälle. Lue lisää vinkkejä alta.

Viulua vai fileetä?

Lampaan paisti on varmasti kaikille tutuin ruokalaji, mutta lampaan eri osia voidaan hyödyntää ruoanlaitossa huomattavasti monipuolisemmin. Kun osat ovat tutut, on helpompi päästä vauhtiin ruoanlaitossa.

Paahtopaisti ja fileet valmistuvat nopeasti. Viulu ja paisti sekä potka, rinta ja etuselkä vaativat pidemmän kypsennysajan. Katso alta vinkit ja reseptit lampaan muiden osien käyttöön ruoanlaitossa. Lisää inspiraatiota löydät K-ruoka.fi:n reseptihausta.

1. Paistit ja viuluLampaan osat

Lampaanviulu on kokonainen, luullinen paisti, jossa on myös potka mukana. Luullista potkaa myydään myös erikseen. Paistia saa luullisena ja luuttomaksi leikattuna. 

Paahtopaistia saa kaupasta valmiiksi leikattuna ja se painaa yleensä noin 200 grammaa. Se kannattaa ruskistaa ensin pannulla ja kypsentää loppuun uunissa haluttuun kypsyyteen. Paahtopaisti on parhaimmillaan puolikypsänä, sisältä punertavana, jolloin sen sisälämpötila on 54–58 astetta.

Valmista paistista ja viulusta vaikkapa lampaanviuluapunaviinilammastahedelmäistä lammaspataa, pulled lambia eli revittyä lammasta, lammaskormaa tai lammascurrya. Valmista paahtopaistista minttupestolammasta tai yrtti-hunajaisia lammasvartaita.

2. Potka

Pitkään haudutettaviin pataruokiin ja keittoihin. Luun vieressä liha on maukkainta.

3. Sisäfilee

Sisäfileet myydään useimmiten noin 15 sentin paloina, jotka painavat noin 50 grammaa. Varaa fileitä 2–3 ruokailijaa kohden. Kypsennykseksi riittää huoneenlämpöisen fileen ruskistaminen paistinpannulla. Jätä filee sisältä hieman punertavaksi ja meheväksi.

Sisäfile sopii esimerkiksi piparjuurilampaan, lampaan sisäfilee á la chévren tai yrttikuorrutetun lampaan sisäfileen valmistukseen.

4. Ulkofilee ja kare

Ulkofilee on leveä ja ohut, joka myydään useimmiten 20 cm pituisena. Annospalat ovat rasvattomaksi ja kalvottomaksi leikattuja ja painavat 120–150 grammaa. Ruskista fileen pinta nopeasti paistipannulla ja kypsennä loppuun noin 200-asteisessa uunissa 2–3 minuuttia. Liha saa jäädä sisältä hieman punertavaksi.

Ulkofileestä teet esimerkiksi karitsa saltimboccan, pastasalaatin lampaasta, lampaanfileen ratatouillevihannesten kera tai rosmariinilampaan vuohenjuusto-kukkakaalipyreen kera.

Lampaankare on lampaan ulkofileetä. Kare on siistitty niin, että lihaan on jätetty hieman rasvaa ja kylkiluuta. Kypsennä kare kokonaisena tai leikkaa se paloiksi niin, että jokaiseen palaan jää ”otinluu”. Kare sopii myös grillattavaksi. Kypsennä kokonainen kare kuten ulkofilee tai paloina nopeasti pannulla ruskistaen.

Kare maistuu sienirisoton tai valkosipuliparsakaalin kanssa tarjottuna.

5. Rinta

Lampaan rinnassa on lihaa niukanlaisesti, tee luuttomasta rinnasta käärepaistia tai jauhelihaa.

6. Etuselkä

Etuselkä sopii parikyljyksiksi, luuttomana käärepaistiin.

7. Lapa

Lampaan lapa sopii mainiosti pataruokiin, vartaisiin, täytetyksi paistiksi, luuttomana käärepaistiin.

8. Kaula

Lapaan kaula sopii keittoihin, pataruokiin ja jauhelihaksi.

Karitsaa ja lammasta ruokapöytään

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Näin grillaat lammasta

Lue lisää lampaasta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue myös

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.