Leivo ilman kananmunaa

Vaikka kananmuna on usein yksi leivonnan peruspilareista, syntyvät kuohkeat leivonnaiset ja rapeat pikkuleivät myös ilman kananmunaa.

Allergiset ja vegaanit välttävät munaa

Kananmuna-allergiset sekä vegaanit eivät syö kananmunaa. Allergiaoireet ovat usein yksilöllisiä – herkimmät oireilevat jo munaa sisältävien ruokien ja leivonnaisten valmistuksessa ilmaan leviävistä valkuaisaineista.

Happamat maitotuotteet ja hedelmät korvaavat munan

Kananmuna on leivonnan perusraaka-aine, joka kuohkeuttaa kakut, sitoo murotaikinan ja kiillottaa pullat. Kananmuna on kuitenkin korvattavissa muilla raaka-aineilla. Hyvin varustetuissa ruokakaupoissa on saatavilla veteen sekoitettavaa kananmunankorvikejauhetta. Lisäksi piimä, maitorahka, jogurtti sekä banaani- ja hedelmäsoseet sitovat ja mehevöittävät taikinoita. Käytä myös leivinjauhetta hieman tavallista enemmän leipoessasi ilman kananmunaa.

Hiivataikinaleivonnaiset, kuten pullat, onnistuvat ongelmitta ilman munaakin, sillä taikinaan vaivaamisen aikana syntyvä sitko pitää huolen taikinan kimmoisuudesta. Leivonnaisten voiteluun voit käyttää munan sijasta maitoa, siirappi–vesiseosta tai sulatettua rasvaa.

Juhlatarjoilut ilman kananmunaa

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue lisää erityisruokavalioista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.