Linssit, herneet ja rouheet - Tunnetko kasviproteiinit?

Kuivahyllystä löytyvät linssit, herneet ja rouheet tekevät kasvisherkuista ruokaisia.

Linssit

Linssejä on punaisia, vihreitä, keltaisia ja mustia. Linssejä ei tarvitse liottaa. Kymmenessä minuutissa kypsyvät punaiset ja keltaiset linssit puuroutuvat helposti, joten käytä niitä muhennoksiin ja keittoihin. Tummat linssit sopivat salaatteihin ja lisäkkeeksi. Keitä niitä noin 20 minuuttia.

Pavut

Papuja on muun muassa valkoisia, ruskeita, mustia, mustasilmäisiä, vihreitä ja violetteja. Kuivatut pavut tulee liottaa ennen käyttöä. Keittoaika on pavusta riippuen tunnin molemmin puolin. Useimpia lajikkeita löytyy myös valmiiksi kypsennettynä säilykehyllystä. Pavut ja kikherneet sisältävät myrkyllistä lektiiniä. Siksi ne pitää liottaa. Heitä liotusvesi, samoin kuin keitinvesi pois, sillä ne voivat sisältää jäämiä lektiinistä.

Kikherneet

Kikherneistä syntyvät niin herkullinen hummustahna kuin trendikkäät falafel pyörykät. Kahviherneinäkin tunnetut kikherneet sopivat myös patoihin ja salaatteihin. Papujen lailla kikherneet kaipaavat noin 8 tunnin liotuksen ja niiden keittoaika on noin tunti.

Soijarouhe

Soijarouhetta käytetään kuten jauhelihaa. Rouhetta liotetaan ennen käyttöä. Siitä syntyvät pihvit, pyörykät, kastikkeet ja lasagnet. Valikoimissa on vaaleaa sekä sokerikulöörillä värjättyä tummaa soijarouhetta. Rouhe on miedon makuista, mutta se imee itseensä aromeja ruoanvalmistuksen yhteydessä.

Hernerouhe

Hernerouhe valmistetaan kuoritusta kuivatus ta herneestä. Miedon makuinen rouhe sopii hyvin keittoihin, laatikkoruokiin ja kasvispihveihin. Osa rouheista on käyttövalmiita, osaa turvotetaan nesteessä 15–30 minuuttia. Suomessa kasvaneesta herneestä tuotettu rouhe on hyvä proteiinin lähde.

Härkäpapurouhe

Härkäpapurouheseos on suomalainen vaihtoehto soijarouheelle. Sitä voi käyttää jauhelihan tavoin kastikkeissa ja pihveissä. Rouhe sopii myös pannulla paistettuna krutonkien lailla käytettäväksi.

Soijasuikaleet

Soijasuikaleiden rakenne muistut taa kanaa. Niitä voikin käyttää keitettynä broilerisuikaleiden tapaan. Soijasuikaleet, samoin kuin soijapalat ja -fileet kannattaa keittää kasvisliemessä tai maustaa muuten reilusti.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.