Granaattiomena ja persimon piristävät

Katso herkulliset reseptimme ja hyödylliset vinkkimme, kuinka käytät persimonia ja granaattiomenaa ruoanlaitossa ja leivonnassa. Sesongin mehukkaimmat hedelmät ja parhaat ruokavinkit saat K-ruokakauppiaaltasi.

Persimon sopii leivonnaisiin

Pirkka persimonit houkuttelevat hehkuvan oransseina K-ruokakaupan hedelmätiskillä. Hedelmä muistuttaa ulkonäöltään kellertävää tomaattia. Maultaan persimon on hapoton, mehukas ja makea, hieman luumua muistuttava. Hedelmän kuoressa voi olla ruskeita pilkkuja, kuten banaaneissakin. Pilkut johtuvat hedelmän sisältämien hiilihydraattien muuttumisesta sokeriksi. Ruskeapilkkuinenkin hedelmä on täysin syötävä ja maultaan erittäin makea.

Persimon nautitaan useimmiten sellaisenaan kuorineen tai kuorittuna. Se sopii hedelmäsalaatteihin muiden hedelmien seuraksi. Kokeile myös leivonnaisten täytteeseen ja koristeeksi. Erityisen hyvin persimonin maku sopii erilaisten juustojen, kuten fetan, vuohenjuuston, sinihomejuuston ja goudan kanssa. Se maustaa mainiosti esimerkiksi broileri-, juusto- ja kinkkusalaatin.

Soseena persimon sopii jäätelön ja muiden jälkiruokien kastikkeeksi, sekä rahkan ja jogurtin maustajaksi. Persimonsoseella saat vaihtelua myös vauvojen välipaloihin. Hedelmä soseutuu helposti sauvasekoittimella. Jos haluat soseesta täysin sileän, hedelmät kannattaa kuoria. 

Näin syöt granaattiomenaa

Granaattiomenan upean väriset siemenet koristavat ja maustavat monia ruokia. Ulkonäöltään granaattiomena muistuttaa omenaa ja sipulia. Hedelmässä on paksut, syötäväksi kelpaamattomat, ruskeanpunaiset ja nahkamaiset kuoret. Päällä ovat kiinnijääneet kuivuneet heteet ja verhiö, jotka muistuttavat pientä kruunua.

Parhaimmillaan hedelmä on silloin, kun kuori on kiiltävä. Granaattiomenan sisus on lokeroinen ja täynnä kermanvalkoisia siemeniä, joita ympäröi punainen, hyytelömäinen malto. Malto muistuttaa punaherukoita. Granaattiomenasta syödään vain malto siemenineen, sillä paksut, vaaleat väliseinät ovat syötäväksi kelpaamattomia.

Parhaiten granaattiomenan saa syötyä, kun halkaisee sen ja erottelee herkulliset siemenet sisäkuoresta. Voit myös leikata hedelmän lohkoiksi, taivuttaa lohkoja taaksepäin ja irrottaa sormin siemenet kulhoon. Ota myös irtoava mehu talteeen. Varo kuitenkin, ettei mehua räisky vaatteillesi, koska se lähtee huonosti pesussa pois.

Lähde: Pirkka-lehti 11/2013
Teksti: Annika Elomaa Kuva: Tommy Selin

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.