Heviä!

Tiistai 30.09.2014 - klo 13.39

Hedelmien ja vihannesten trendit muuttuvat, mutta omana satokautenaan hedelmät ja vihannekset ovat aina parhaimmillaan. Mikä on parasta juuri nyt?

Avokadopastaresepti nosti avokadon sellaiseen suosioon, etteivät heviasiantuntijat muista vastaavaa. Vaikka kiivain pastabuumi on laantunut, avokadon suosio on säilynyt.

Tomaatti on Suomen hevilistan vankkumaton ykkönen. Jokainen suomalainen syö vihanneksia noin 61 kiloa vuodessa, joista 12 kiloa on tomaatteja.

Hevimaailman uutuudet ovat yleensä uusia lajikkeita vanhoista tutuista. Paraguayo on litteä persikka ja platerina litteä nektariini.

Granaattiomena on hyvässä nosteessa. Sen myynti kasvoi viime talvena lähes 300 prosenttia.

Hedelmiä suomalainen syö reilut 51 kiloa vuodessa. Eniten, noin 13 kiloa, syödään erilaisia sitrushedelmiä appelsiineista ja mandariineista kumkvatteihin ja rumeloihin. Appelsiinejakin saa ympäri vuoden, mutta suomalaiselle kuluttajalle appelsiinin luontainen satokausi on joulusta kevääseen. Silloin kypsyvät appelsiinit Välimeren rantamilla ja hedelmät ovat edullisimmillaan.

Kaalit ovat vihanneksista trendikkäimpiä kekrin eli sadonkorjuujuhlan kynnyksellä. Lajikkeita on hurjasti: suippokaalit, käärylekaalit, keräkaalit, punakaalit, kurttukaalit ja lehtikaalit. Lehtikaali on myös sosiaalisen median suosikkeja. Nyt kun sitä saa kotimaisenakin, kysyntää ei pidättele mikään. Eikä lehtikaali ole vain tiettyjen trenditahojen kotkotusta, vaan sitä halutaan koko Suomessa.


Teksti: Sirkku Saariaho, kuva: Sanna Peurakoski
Pirkka-lehti 10/2014