Lihatrendejä ja kestosuosikkeja

Keskiviikko 21.05.2014 - klo 16.48

Lihaa kokatessa kohistaan nyt villiyrteistä ja molekyyligastronomiasta, mutta pintansa pitävät myös isoäidin reseptit ja muhevat kastikkeet.

Laadukkaat ainekset ruoanlaittoon saat lähimmästä K-ruokakaupastasi. Pirkka-tuotesarjasta löydät myös edullisia lihatuotteita ja tuoreita yrttejä

Villiyrtit - luonnosta lautaselle

Villiyrtit ja -kasvikset ovat innoittaneet ravintoloita kehittämään uusia makuyhdistelmiä asiakkailleen. Villiyrtit jatkavat nyt kotikeittiöihinkin tuoreyrttien suosion jalanjäljissä.

Tutuimpia ruoka-annosten paraatipaikoille päässeitä kasveja ovat esimerkiksi niittysuolaheinä ja voikukka sekä monet kukat, kuten keto-orvokki ja mesiangervo.

Nyt kannattaa tutustua luonnonyrttikirjoihin, villiyrttejä koskeviin lukuisiin ruokablogeihin ja käydä maistelemassa villiyrttiannoksia ravintoloissa.

Isoäidin reseptit

Paluu juurille on ruoanlaiton trendinä jatkunut jo muutaman vuoden. Tällä hetkellä lihan osalta se tarkoittaa myös sitä, että kaupoilta on alettu kysellä muitakin ruhon osia kuin vain pihviä ja paistia. Rohkeimmat ruokaharrastajat uskaltavat tehdä ruokakokeiluja erilaisilla sisäelimillä.

Myös niin sanottu perinteitä kunnioittava ruoanlaitto on nostamassa suosiotaan. Ruoanlaittajat arvostavat aitoja makuja, kuten aitoa voita, kermaa ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Terveellisyys ei välttämättä ole enää niin tärkeä arvo kuin luonnollisuus, ainakin jos terveellisyys on saatu aikaan keinotekoisilla makuaineilla, aromeilla ja vitamiinilisillä. Kyljyksissäkin saa jo nykyään joissain tapauksissa olla kunnon rasvakerros mukana.

Ruoanlaiton harrastajat kaivelevatkin isoäitiensä reseptivihkoista aitoja retroreseptejä ystäviensä yllättämiseksi.

Kastike - uudet ja uusvanhat maut

Suomalaisten kestosuosikit eli kastikkeet jatkavat suosiotaan. Kastikkeissakin arvostetaan puhtaita aitoja makuja ja perinteisiä reseptejä sekä itse alusta asti tekemistä.

Toisaalta erikoisuutta saatetaan hakea maailman mauista, joista suosituin suunta lienee tällä hetkellä Afrikan manner. Myös erilaisissa lihapadoissa porisevat lähitulevaisuudessa Afrikan ja Lähi-Idän vaikutteiden inspiroimat maut.

Nyt on suosittua keittää itse omat liemet kastikkeiden ja patojen pohjaksi lihasta ja/tai kasviksista.