Pähkinät jokaiselle päivälle

Monet pähkinät ovat todellista superfoodia, hyvät rasvat edesauttavat sydänterveyttä. Katso pähkinäiset vinkkimme ja resepti-ideamme ja nauti!

Terveellistä purtavaa

Pähkinöiden ja siementen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon: Hyödylliset terveysvaikutukset vaihtelevat pähkinälaaduittain, mutta yleisesti pähkinät sisältävät paljon pehmeää rasvaa ja hyviä rasvahappoja sekä E-vitamiinia, flavonoideja ja muita kivennäis- ja hivenaineita. Lisäksi pähkinät ovat hyvä proteiinin sekä kuidun lähde.

Kaikissa pähkinöissä on lähes yhtä paljon energiaa eli keskimäärin 650 kcal/100 g, manteleissa hieman muita vähemmän. Pähkinöitä ei kannata kuitenkaan kaloreiden pelossa vältellä, vaan niitä voi päivässä hyvällä omallatunnolla nauttia 30–40 grammaa – kunhan muistaa valita suolaamattomat vaihtoehdot.

Pähkinöitä on perinteisesti käytetty leivonnassa ja erilaisissa täytteissä, mutta helposti niitä saa lisättyä omaan ruokavalioon heittämällä kourallisen salaatin tai pastan joukkoon, jogurtin tai puuron päälle.

Pähkinät säilyvät rasvaisuuden vuoksi melko huonosti. Avattu pakkaus kannattaa säilyttää tiiviissä astiassa jääkaapissa.

Pistaasipähkinä

Pistaasipähkinä on pähkinätrendin huipulla. Miedon maun ja kauniin vihreän värinsä vuoksi sitä käytetään paljon niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa ja niiden viimeistelyssä. Pistaasipähkinää napostellaan paljon suolattuna ja paahdettuna.

Saksanpähkinä

Saksanpähkinä sisältää pähkinöistä eniten pehmeää rasvaa, vitamiineja ja hivenaineita, joten se sopii hyvin napostelupähkinäksi. Saksanpähkinää käytetään kokonaisena ja rouheena leivonnassa ja ruoanlaitossa sekä juustotarjottimella lisukkeena.

Parapähkinä

Parapähkinä sisältää moninkertaisesti seleeniä muihin pähkinöihin verrattuna. Jo muutamalla pähkinällä voi turvata päivittäisen seleenintarpeen. Parapähkinä on suuri, mieto pähkinä, joka sopii rouhittuna mysleihin ja napostelusekoituksiin.

Maapähkinä

Maapähkinä ei kuulu pähkinäheimoon, vaan palkokasveihin. Maapähkinä on kuitenkin laadultaan pähkinöihin verrattava. Maapähkinä on maultaan melko voimakas ja sopii hyvin erilaisiin kastikkeisiin, aasialaisiin pataruokiin ja tahnoihin. Perinteisesti maapähkinä on suolattuna tarkoitettu naposteluun.

Pekaanipähkinä

Pekaanipähkinä sisältää runsaasti E-vitamiinia ja antioksidantteja. Tunnetuin pekaanipähkinästä valmistettu herkku on amerikkalainen pecan pie eli pekaanipähkinäpiiras, mutta se sopii hyvin myös naposteltavaksi, mysleihin ja pikkuleipiin.

Hasselpähkinä

Hasselpähkinä on melko voimakkaanmakuinen ja rasvainen pähkinä. Käyttötarkoituksia hasselpähkinöille on monia, pääasiassa leivonnassa ja napostelupähkinänä. Hasselpähkinäjauhetta voi käyttää mantelijauheen tavoin leivonnassa.

Cashewpähkinä

Cashew on mieto ja pehmeä pähkinä, joka soveltuu parhaiten sellaisenaan nautittavaksi, mutta käytetään paljon ruoanlaitossa, kuten wokeissa ja broileriruoissa. Paahdetut cashewpähkinät tuovat kivaa rapeutta myös salaatteihin ja pastoihin.

Macadamiapähkinä

Macadamiapähkinä tunnetaan myös australianpähkinänä. Macadamia on pehmeä ja voimainen aromiltaan. Macadamiapähkinät sopivat hyvin jälkiruokiin ja leivontaan.

Manteli

Mantelia käytetään pehmeän ja makean makunsa johdosta hyvin monipuolisesti. Mantelilastuja ja -rouhetta käytetään leivonnassa, mantelijauhetta niin kastikkeissa kuin taikinoissa. Mantelijauheella voi leivonnassa korvata jauhon ja rasvan määrää, ja sitä voidaan hyödyntää gluteenittomassa leivonnassa.

 

Teksti: Annika Elomaa/A-lehdet Dialogi Oy, Kirsi Maijala
Kuva: Tommy Selin