Vegaaninen ruokavalio – koko kasvikunta lautasella

Vegaani on kasvissyöjä, joka syö vain kasvikunnan tuotteita. Vegaani ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia.

Vegaanin elämäntapaan liittyy kaikille elämän osa-alueille heijastuva myötätunto eläimiä kohtaan. Syyt veganismin taustalla ovat yleensä eettisiä, ekologisia tai terveydellisiä.

Vain kasvikunnan tuotteita

Vegaani valmistaa ruokansa hyödyntäen koko kasvikunnan runsautta aina tuoreista hedelmistä ja vihanneksista maistuviin palkokasveihin ja viljavalmisteisiin.

Vegaaniseen ruokavalioon eivät kuulu liha, kala, kananmuna tai maitovalmisteet. Myöskään hunaja ja muut mehiläistuotteet, liivate sekä eläinperäiset lisä- ja väriaineet, kuten karmiini, eivät ole vegaanisia.

Vaihtoehtoja löytyy!

Vegaaneiden ei tarvitse kieltäytyä herkuista, sillä kaikki ruoanlaitossa käytetyt aineet on mahdollista korvata maistuvilla vegaanisilla vaihtoehdoilla.

Kananmunan sijaan voi käyttää kananmunankorviketta tai vaikkapa banaania, maidon ja kerman voi korvata eri kasvimaidoilla ja -kermoilla, ja lihan virkaa toimittavat esimerkiksi tofu ja muut soijavalmisteet sekä uudet ruokainnovaatiot nyhtökaura, Härkis ja Oumph!.

Voit siis leipoa herkullisimmat kuppikakut ja järjestää maukkaat grillijuhlat – pelkillä kasvikunnan tuotteilla! K-ruokakauppojen hyllyiltä löytyy myös mukavasti valmiita vegaanisia tuotteita, kuten vegaanisia karkkeja jäätelöitä sekä juustoja ja jopa vegenakkeja.

Vegaani syö kasvikunnan proteiineja – vegaanisen ruokavalion aakkoset

  • Kasvisten, hedelmien, marjojen, sienien ja viljatuotteiden lisäksi vegaani suosii erilaisia palkokasveja (linssejä, herneitä ja papuja), soijaa, pähkinöitä, manteleita ja siemeniä. Ne ovat vegaanille tärkeitä proteiinin lähteitä. Myös soija ja uudet ruokainnovaatiot nyhtökaura ja Oumph! sopivat vegaanin ruokavalioon.
  • Soija-, manteli-, kaura-, riisi- ja kookosmaidot sopivat vegaanin ruokavalioon. Kaupoissa on nykyisin laaja valikoima erilaisia kasvismaitoja ja -kermoja sekä vegaamisia jogurtteja ja vegaanisia rahkoja.  
  • Kaikki kasviöljyt sopivat vegaanille. Nimestään huolimatta kaikki kasvimargariinit eivät ole vegaanisia, vaan saattavat sisältää eläinperäistä D-vitamiinia tai lehmänmaidon ainesosia. Pirkka 60% margariini, Pirkka juokseva margariini ja Pirkka leivontamargariini ovat vegaanisia.
  • Kananmunan sijasta leivonnassa voi kokeilla soseutettua banaania tai muuta hedelmäsosetta, soijajogurttia tai pientä määrää pehmeää (silken) tofua. Pullataikina onnistuu mainiosti ilman kananmunaa, sillä sitko pitää huolen kimmoisuudesta. Kasvispihveissä tai papupyöryköissä voi taikinan sitomiseen käyttää murennettua leipää tai korppujauhoja.  
  • Herkkujen kohdalla tuoteselosteet täytyy lukea tarkasti. Osa snackseistä, sipseistä ja karkeista on vegaanisia, osa ei. Kasvirasvajäätelöissä, -ruokakermoissa, -juustoissa ja -jogurteissa vain rasva on vaihdettu kasvirasvaan. Muuten ne sisältävät eläinperäisiä ainesosia eivätkä siis ole vegaanisia. Samoin sorbetit saavat usein kuohkean rakenteensa kananmunan valkuaisesta. Vegaaniseen ruokavalioon soveltuvat esimerkiksi Pirkka maidottomat jäätelöt.
  • Limujen ja mehujen tuoteselosteista kannattaa etsiä mahdollista punaista E120-väriainetta eli eläinperäistä karmiinia. Muuten virvoitusjuomat ovat yleensä vegaanisia.
  • Useiden alkoholijuomien valmistusprosesseissa käytetään eläinperäisiä aineita, jotka eivät lue tuoteselosteessa. Viinien, oluiden, siiderien ja väkevien juomien kirkastusvaiheessa voidaan käyttää muun muassa kananmunaa, liivatetta tai maitoperäistä kaseiinia. 

Jos saat vegaanista ruokavaliota noudattavia vieraita, muista aina varmistaa, miten tarkkaa vegaaniruokavaliota hän noudattaa. Osa vegaaneista on joustavampia ja saattavat käyttää esimerkiksi hunajaa, mutta asian varmistaminen on aina paikallaan. 

Jos epäilet tuotteen ainesosien vegaanisuutta, kannattaa tarkista yleisimpien ruokakaupoissa myytävien vegaanituotteiden lista tai kysyä asiaa omalta kauppiaalta tai K-kuluttajapalvelusta

Vegeuutuudet K-ruokakaupoista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.
Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue lisää erityisruokavalioista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.