Kädet taikinassa: Teppo Ylä-Hemmilä

Leipuriperheen Pelle Peloton, Teppo Ylä-Hemmilä, haistaa Puhtikaura-voimajuomajauheessa menestyksen – myös ulkomailla.

Ylä-Hemmilä sai mylläriystävältään testattavaksi kaurapuuteria, jota tämä myi pienessä myllypuodissaan. Tuote oli alun perin kehitetty ruokateollisuuden tarpeisiin, kosteudensitojaksi ja täyteaineeksi. Valkoisessa paperipussissa kuitenkin luki, että puuterista saa tehtyä smoothieta. Teppo sekoitti kaurapuuteria maitoon, ja lopputulos muistutti juotavaa kaurapuuroa. Juoma valmistui kätevästi shakerissa. ”Ajattelin, että tässä voisi olla pelastus omaan aamusyömiseeni. Samalla hetkellä lamppu pään päällä syttyi ja tajusin, että tällaiselle tuotteelle on kysyntää.”


puhtikaura teppo ylä-hemmiläYlä-Hemmilä otti yhteyttä kaurapuuteria valmistavaan Taivalkosken Myllyyn. He aloittivat yhteistyön, ja Teppo ryhtyi kaurapuuterin kasvoiksi. Puhtikauraksi nimetty tuote voitti Elintarviketeollisuusliiton Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun vuonna 2016.

Puhtikauran rinnalle Teppo on kehittänyt myös uusia tuotteita, esimerkiksi härkäpavulla höystetyn PuhtiPro-proteiinijauheen sekä pellavansiemenillä terästetyn Puhti- Omegan. Seuraavaksi Ylä-Hemmilä aloittaa Puhtikauran viennin ulkomaille. ”Onhan tässä pienellä yrittäjällä halu näyttää.”

”Mä oon Teppo – leipuri”

Viipurilaisen Kotileipomon tarina alkaa vuoden 1924 Viipurista. Leipomo siirtyi talvisodan jaloista Lahteen, missä Tepon isä, Veikko Ylä-Hemmilä, osti sen vuonna 1996. Hän vaihtoikoneteknikon työt täyspäiväseen leipomoyriäjyyteen, ja leipomosta tuli koko perheen projekti.Kaksitoistavuotiaasta alkaen Tepon lauantait ja kesät kuluivat kädet taikinassa, samoin hänen kolmen veljensä. Teiniiässä Teppoa nolotti kertoa kavereille, että heidän perheellään on leipomo. Kun hän parikymppisenä opiskeli Jyväskylässä liiketaloutta, leipurin titteli oli jo ylpeys. ”Kun ihmiset kysyivät opiskelijabileissä nimeäni, vastasin: Mä oon Teppo ja mä oon leipuri.”

Vaikka Ylä-Hemmilän aika kuluu nykään vähemmän jauhopölyssä ja enemmän myynnin, markkinoinnin ja kehittämisen puolella, rakkaus leipomiseen on tallella. Hän onkin julistanut Suomeen leipävallankumouksen liukuhihnalla tuotettua, ylihalpaa leipää vastaan. ”Leivänteon kulmakivet ovat juuri, aika ja kädet. Niistä ei saa tinkiä. Ihmisten pitää oppia vaatimaan parempaa leipää.” 

Puhtikauraa vain arkena

Erillinen suhde leipään näkyy myös miehen tapana nauttia reikäleipää. ”Koverran veitsellä leivän pehmeän osan pois, voitelen ja sitten vasta syön kovan kuoren.” Munavoileivät ovat kotona kovaa huutoa. Leivän päälle ladotaan munasiivujen lisäksi Dijon-sinappia, majoneesia, kinkkua, juustoa ja suolakurkkua.

Ennen Teppo suunnitteli kauppalistat ja syömisensä huolellisemmin. Nyt kauppaan mennään improvisoimaan. ”Ostoskoriin päätyy perusruokaa: jauhelihaa, kanaa ja kalaa. Nykyään ostamme myös Nyhtistä ja Härkistä.” Teppo kokkaa usein avopuolisolleen ja lapsilleen. Arkibravuureita ovat pasta carbonara, pasta bolognese ja kylmäsavulohipasta – nopeaa ja helppoa ruokaa. 

Puhtikaura kuuluu perheen arkeen. Kypsennetty kaurajauhe sopii myös lapsille siinä missä kaurapuurokin. ”Meillä Puhtikaura sekoitetaan yleensä jogurttiin, ja siihen sekoitetaan vähän mehukeittoa ja marjoja. Kyllä lapset juovat smoothieitakin.” Mutta viikonloppuisin Puhtikauraan ei kosketa. ”Kun on aikaa, tykkään hifistellä ja kallistun enemmän muna-pekoni -osastolle.”


Kolme tapaa käyttää Puhtikauraa

Aamupalana

Äärimmäisen nopea ja helppo aamupala syntyy, kun sekoittaa Puhtikauraa shakerissa kylmään maitoon. Makeutan juoman mehukeitolla.

Iltapalana

Kun kaurapuuteria sekoittaa turkkilaiseen jogurttiin, lopputulos on täyteläinen ja täyttävä. Lisään mukaan marjoja ja makeutan hunajalla.

Treenijuomana

Puhtikaurajuoman voi nauttia hieman ennen treenejä. Kaurapuuteri turpoaa eikä neste hölsky vatsassa. Hyvät hiilihydraatit pitävät verensokerin tasaisena pitkään. Uutuustuote PuhtiPro sopii palautus- juomaksi, sillä siinä on 30 prosenttia proteiinia.

 

Tutustu Puhtikaura-reseptiin ja K-Ruoka Awardseihin

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.