Ruokatrendi 2017: Täsmähyvinvointi

Hyvinvoinnin megatrendi on saamassa yhä selvemmin kahdet kasvot. Täsmähyvinvoinnissa mennään itselle räätälöityyn, omaan ruokavalioon – ei välttämättä julkisen ruokaympyrän mukaisesti.

K:n Ruokailmiöt 2017 -raportti kertoo, mitä suomalaiset haluavat syödä nyt ja ensi vuonna, mitä ruokavalioita noudatetaan ja mitä ruokaa ostetaan. Raportin mukaan elämän rajoittamiselle ja säännöille sanotaan ensi vuonna ei ja sen sijaan kaivataan enemmän jotain. Valinnoilla haetaan hyvää mieltä, elämyksiä ja seikkailua, mikä tuntuu kiinnostavan enemmän kuin kattava hyvinvointi. Täsmähyvinvoinnin ruokailmiö on voimakkaasti kasvussa täsmäruokavalioiden ja Joustavan kasvissyönnin alailmiöiden myötä.

Täsmähyvinvoinnin ilmiö lisää kiinnostusta ympäri Suomea. Ilimö on saavuttanut Etelä-Suomessa jo vakiintuneemman tilan ja esimerkiksi joustava kasvissyönti -ilmiö kasvaa voimakkaammin muualla Suomessa.

Täsmäruokavaliot

16 % suomalaisista suosii tiettyä ruokavaliota voidakseen paremmin. Tiettyjen erityisruokavalioiden suosiminen oman hyvinvoinnin parantamiseksi on vielä pientä verrattuna isoimpiin ruokailmiöihin, mutta voimakkaasti kasvussa. Vatsan ja sydämen hyvinvoinnin rinnalla ollaan entistä kiinnostuneempia myös suoliston ja aivojen hyvinvoinnin edistämisestä. Fleksaamisen rinnalla myös gluteeniton ruokavalio kiinnostaa jatkossakin.

”Ennen ostoskoriin kasattiin hirveästi proteiineja: proteiinijauhoja ym. lisäravinteita sekä superfoodeista raakasuklaata. Nyt gluteeniton ruokavalio on kasvussa ja proteiinirahkat myyvät edelleen.”
Sami Hertell, K-citymarket Nummela

”Smoothien valmistus kotikeittiössä näkyy kaupassa, tämä trendi näkyy varmasti sekä marjojen, siementen että inkiväärin suosiona. Inkivääri sopii myös ruoanlaittoon, esimerkiksi aasialaiseen keittiöön.”
Jouni Ekholm, K-supermarket Mustapekka

Joustava kasvissyönti

13 % suomalaista haluaa pitää kasvisruokapäiviä luopumatta kuitenkaan lihansyönnistä kokonaan. Joustavan kasvissyönnin alailmiön voimakasta kasvua siivittää moni ruokailmiö; hyvinvoivassa arjessa yleiset suositukset kasvisten käytön lisäämisestä, täsmähyvinvoinnissa itselle sopivien ruokavalioiden kokeilu ja vastuullisuudessa ympäristön vähempi kuormittaminen. 

Yli puolet suomalaisista, 57 prosenttia, aikoo lisätä kasvisten ja vihannesten käyttöä. 50 prosenttia suomalaisista sanoo ostavansa enemmän marjoja ja jopa 31 prosenttia suomalaisista sanoo ostavansa ensi vuonna nyhtökauraa. 

”Jos nyhtökauraa saataisiin myyntiin, niin kysyntää olisi. Ylipäätään halukkuus syödä muuta kuin lihaa kasvaa.”
Veli-Pekka Hussi, K-supermarket Manhattan

Lue koko K:n Ruokailmiöt -tutkimus >>

Ostoskoreissa 2017: Täsmähyvinvointi

Täsmähyvinvointi

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lue koko tutkimus

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.