Ruokatrendi 2017: Tiedostava kuluttaminen

Järkevä kuluttaminen on saavuttanut vahvan aseman. Epävarmoina aikoina ja muutosten keskellä ruoka on myös keino hakea juurevuutta, keino vaikuttaa ja tehdä hyvää. Tähän ilmiöön kuuluvat esimerkiksi lähiruoan ja eettisen ruoan suosiminen.

K:n Ruokailmiöt 2017 -raportti kertoo, mitä suomalaiset haluavat syödä nyt ja ensi vuonna, mitä ruokavalioita noudatetaan ja mitä ruokaa ostetaan. Yhden suurimman ruokailmiön, tiedostavan kuluttamisen, alailmiöitä ovat ruokahävikin vähentäminen sekä lähiruoan ja eettisen ruoan suosiminen. Tiedostava kuluttaminen koskettaa ihmisiä ympäri Suomen. Alailmiöistä eettisen ruoan suosiminen kasvaa erityisesti Helsinki-Uudellamaalla ja hävikkiruoan ja fiksun kuluttamisen ilmiöt idässä ja pohjoisessa.

Lähiruoka

Suomalaiset suosivat jo nyt kotimaista ja lähellä tuotettua ruokaa. Lähiruoka kiinnostaa suurta joukkoa vielä ensi vuonnakin: 34% suomalaista aikoo ostaa entistä enemmän lähiruokaa. Esimerkiksi pientuottajien lihan ostamista aikoo lisätä 52 prosenttia, lähileipomoiden leipää ostaa entistä enemmän 56 % suomalaisista ja pientuottajien tuotteita ylipäätään 46 % suomalaisista. Ensi vuonna kasvua on odotettavissa useissa tuoteryhmissä, esimerkiksi lihoissa ja makkaroissa, suklaissa, juustoissa sekä siidereissä.

”Lähiruoka on pysyvä ilmiö, ollut jo kymmenen vuotta. Tarinat myyvät."
Sami Hertell, K-citymarket Nummela

Eettinen ruoka

Eettisen ja erityisesti ympäristöä vähemmän kuormittavan ruoan käyttöä halutaan lisätä selvästi nykyisestä. 19% suomalaista aikoo suosia eettistä ruokaa vuonna 2017.

”Hedelmissä ja vihanneksissa Reilun kaupan tuotteiden, erityisesti banaanin, myynninkasvu on ollut voimakasta.”
Ari Akseli, Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja

”In Sweden sustainability is an important driver for many big phenomenons, like the rise of ”veggie”. Veggie is not an alternative market anymore, but very much in the highlight.”
Market & Consumer Insight, ICA Sverige AB

Ruokahävikin vähentäminen

Ruokahävikin vähentäminen on fiksun ihmisen fiksuja tekoja, jolloin hyvää ruokaa ei haaskata. Tähän pyrkii jo suuri joukko suomalaisia, eikä ilmiö ole vielä hiipumaan päin. 47% suomalaisista pyrkii vuonna 2017 vähentää ruokahävikkiä.

Lue koko K:n Ruokailmiöt -tutkimus >>

Ostoskoreissa 2017: Tiedostava kuluttaminen

Tiedostava kuluttaminen

Lue koko tutkimus

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.