Ruokatrendit 2018

Mitkä raaka-aineet ja tuotteet ovat kasvattaneet suosiotaan eniten vuonna 2017? Mitä uutta vuosi 2018 tuo tullessaan ja mitkä ovat suuntaukset, jotka kantavat pitemmällekin tulevaisuuteen?

Asiakkaan käyttäytyminen on muutoksessa, suhtautuminen ruokaan ja kokemukset yksilöllistyvät. Toisaalta elämyksellisyys kasvaa. Näistä lähtökohdista olemme tarkastelleet nykyisiä ja tulevia ruokatrendejä.

Lue pdf-versio raportista >>

Oheisen trendikatsauksen aineisto on kerätty kansainvälisestä blogianalyysistä, Keskon myyntidatasta sekä K:n asiantuntijoiden, K-kauppiaiden ja kaupan työntekijöiden haastatteluista. Katsaus on jatkoa vuonna 2017 ilmestyneelle K:n Ruokailmiöt -raportille, jossa selvitimme, miltä suomalaiset ostoskorit näyttävät.

Vuoden 2017 hittituotteet

Ruokailmiöt 2017 -tutkimuksessa ennustimme seuraavien asioiden yleistyvän suomalaisten ostoskoreissa vuonna 2017. Katso, miten ennusteet ovat toteutuneet?

Nousussa ja laskussa 2017

NOUSIJAT

Vastuullisesti kasvatettu ruoka ja kiertotalousajattelu: Benella-kirjolohi, Pirkka-saaristolaiskalapihvi, hävikin hyödyntäminen tuotteiden valmistuksessa energiana esim. Pirkka-jäätelöt sekä

  • Vegaaninen kebab, Oumph
  • Kasviproteiinia sisältävät valmisruoat
  • Bataattiranskalaiset
  • Proteiinivanukkaat
  • Premiumin kasvu – mm. premiummakkarat, lampaanmaitojogurtti
  • Kuivatut jälkiuunipalat
  • Persimon
  • Kylmästä myytävät kaurapohjaiset juomat

LASKIJAT

  • Superfoodbuumi, esim. gojimarjat
  • Pähkinät
  • Lehtikaali
  • Rahka ja raejuusto

 

*Lähteet: Keskon myyntidata 2017, K:n asiantuntijoiden, K-kauppiaiden ja kaupan työntekijöiden haastattelut.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Vuonna 2018 eniten kasvavia tuoteryhmiä tulevat olemaan:

Välipalat

Suolaiset versiot välipalapatukoista. Esimerkiksi kala on vielä hyödyntämätön raaka-aine.

Hedelmät

Marjat ja valmiiksi pilkotut hedelmät annosrasioissa.

Hyvinvointi

Täsmävaikutteiset ruoat, jotka tukevat esimerkiksi aivojen tai suoliston hyvinvointia.

Juomat Juomien ja keittojen yleistyminen sekä fuusiot kuten ruokaisat juomat, esimerkiksi sweet potato latte ja punajuurilatte

 

Sekä hyönteisruoka, ohra, sokerittomuus, vegaaniset naposteltavat ja kasvisruoka, uudet lajikekokeilut, kookos, luomukananmunat, Australian grillausinspiraatiot ja erilaiset valmiit smoothiet: 

Hitit

Näitä maailmalla inspiroivia ilmiöitä odotamme rantautuvaksi myös Suomeen:

  • Suolaiset jälkiruoat ja makeat pääruoat
  • Superterveelliset herkut ja jälkiruoat
  • Eri maiden keittiöiden yhdistäminen uudella ja jännittävällä tavalla
  • Rauhoittava ruoka

 

Lähteet: Blogianalyysi kuudella eri markkinalla kesällä 2017, K:n asiantuntijoiden, K-kauppiaiden ja kaupan työntekijöiden haastattelut.