Pikkelöinti maustaa syksyn sienisadon

Pikkelöinti on tapa maustaa kasvikset aromikkaalla etikkaliemellä. Etikaksi sopivat väkiviinaetikka ja erilaiset viinietikat. Riisiviinietikkaa käyttämällä liemeen saa aasialaisen vivahteen.

Sokerin määrää voi halutessaan vähentää. Liemen voi makeuttaa myös hunajalla. Mausteeksi sopivat suolan lisäksi pippurit, chilit, sinapin- ja korianterinsiemenet, neilikka, tähtianis, kanelitanko, laakerinlehti sekä tuoreet yrtit.

Perinteisesti liemi kiehautetaan ja kaadetaan raaka-aineiden päälle. Sen voi myös sekoittaa kiehauttamatta. Tai mittaa liemen ainekset kasvisten joukkoon ja ravista sekaisin mummon kurkkujen tapaan.

Pikkelöinti on nopeaa. Huokoiset kasvikset valmistuvat jo vartissa, napakammat muutamassa tunnissa. Pikkelöidyt sienet maistuvat erityisesti riistaruokien kanssa. Valitse pikkelöitäväksi esimerkiksi suppilovahveroita.

Pikkeliliemi

Yhdistä 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Lisää suola ja mausteet. Etikkaliemessä kasvikset säilyvät pidempään, koska etikan happo estää bakteerien kasvun.

3 syytä tykästyä

1) Helppo muunnella

Lientä voi varioida loputtomiin pääraaka-aineen mukaan erilaisia etikoita ja mausteita vaihtelemalla.

2) Uusia makuja

Maukas liemi antaa tutuillekin raaka-aineille uusia makuja ja ihanan rapsakan hapokasta suutuntumaa.

3) Hyödynnä jämät

Pikkelöinti pidentää raaka-aineiden säilyvyyttä. Pikkelöi siis ylimäääräiset vihannekset ja juurekset.

Kokeile tätä: etikkasienet

1 l (300 g) tuoreita suppilovahveroita
1 (100 g) punasipuli

Mausteliemi
1 dl Pirkka etikkaa
½ dl valkoviinietikkaa
2 ½ dl vettä
1 ½ dl sokeria
6 kokonaista neilikkaa
5 kokonaista maustepippuria
5 kokonaista mustapippuria
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
¾ tl suolaa

Lisäksi
½ dl tuoretta salviaa hienonnettuna

1. Puhdista sienet ja leikkaa kahtia tarvittaessa.
2. Paista sieniä kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan sellaisenaan, ilman öljyä, kunnes niistä irtoaa neste.
3. Kuori ja suikaloi punasipuli.
4. Lado sienet, sipulit ja salvia kerroksittain puhtaisiin lasipurkkeihin.
5. Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi lasipurkkeihin sienten päälle.
6. Säilytä sienet jääkaapissa.

Pikkelöityjä herkkuja

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Säilö oikein

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.